Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και το ρωσικό πετρέλαιο και να ορίσει διορία για τον τερματισμό των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε (…) Χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις και η ΕΕ θα πρέπει να τις λάβει τώρα. Πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε όλες τις ρωσικές τράπεζες (…) Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να θέσει όρους για το πότε θα αρνηθεί ή θα περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, όπως το αέριο», επεσήμανε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας.
«Μόνο τότε η ρωσική κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι πρέπει να αναζητήσει την ειρήνη, ότι ο πόλεμος θα είναι καταστροφικός για εκείνους», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Κομισιόν καταρτίζει προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως έχουν δηλώσει υπουργοί Εξωτερικών, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για την απαγόρευση του ρωσικού αργού, ενώ η ΕΕ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας ότι οι Ρώσοι στρατιώτες σε όποια περιοχή κατέλαβαν στην Ουκρανία συμπεριφέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως στη Μπούτσα, όπου κατηγορούνται ότι σκότωσαν πολλούς αμάχους, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης ότι η Ρωσία έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις περιοχές της Ουκρανίας που κατέλαβε σε «καταυλισμούς».
Το μήνυμα Ζελένσκι
Ποιες χώρες συμφωνούν με το εμπάργκο
Η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπονεί προτάσεις για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, δήλωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αν και δεν υπήρξε συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού αργού.
Πολλοί από τους υπουργούς έδειξαν υποστήριξη για κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αποκάλυψε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά για άλλους μια τέτοια απαγόρευση θα αποτελούσε «ασύμμετρο σοκ», είπε. Το μπλοκ συμφώνησε, ωστόσο, να εντείνει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε η Γερμανία.
«Τα πάντα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του.
«Όσον αφορά στις κυρώσεις συνεχίσαμε τη συζήτηση για την εφαρμογή τους έτσι ώστε να αποφύγουμε όποια κενά. Υπολογίσαμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει. Τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Ζητούμενο είναι η ευρωπαϊκή ανεξαρτησία από τη Ρωσία στο ενεργειακό. Και όλες οι χώρες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε.
«Τώρα εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι το πετρέλαιο θα είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ ξεξαθάρισε στην Ε.Ε. ότι οι τρέχουσες και μελλοντικές κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα από τα χειρότερα σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου και θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν αυτοί οι όγκοι.
Την περασμένη εβδομάδα, το ευρωπαϊκό μπλοκ ενέκρινε έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία που περιλαμβάνει τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα.
Νέες έρευνες για εγκλήματα πολέμου
Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά έγινε και βιντεοδιάσκεψη με τη Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας.
«To πρωί είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πρώτον, για να δούμε πώς θα λογοδοτήσει η Ρωσία για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα παρέχουμε βοήθεια στην καταγραφή των εγκλημάτων πολέμου. Είχαμε παράλληλα βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας. Συζητήσαμε για την κατάσταση. Θα στηρίξουμε και τους δύο εισαγγελείς οικονομικά και με την ομάδα μας στο πεδίο», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Αποτυχία»
Τόνισε, επίσης, ότι η ρωσική επιθετικότητα συμπεριλαμβάνει δύο λέξεις για να χαρακτηριστεί: η πρώτη είναι η λέξη «αποτυχία». Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για μεγάλη αποτυχία του ρωσικού στρατού σημειώνοντας ότι τώρα εγκαταλείπει το Κίεβο. «Είδαν ότι είναι αδύνατο να πάρουν την πρωτεύουσα και ανασυντάσσουν τα στρατεύματα στα ανατολικά» ανέφερε.
Η δεύτερη λέξη που χαρακτηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά τον Ύπατο Εκπρόσωπο είναι «τρόμος». «Οι Ρώσοι άφησαν πίσω νεκρούς αμάχους, κατεστραμμένες πόλεις, βομβαρδισμούς χωρίς διάκριση σαν αυτόν που είδαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό» σημείωσε.
«Ο ρωσικός στρατός είναι αυτός που προκαλεί έλλειψη τροφίμων και πείνα στον πλανήτη, όχι οι κυρώσεις», είπε ακόμα ο Μπορέλ.
Τέλος, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν και για το πρόσθετο πακέτο των 500 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης για αγορά όπλων υπέρ της Ουκρανίας.