Το νέο οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων στην Ελλάδα θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Στόχος του σχεδίου είναι ένα καλοκαίρι με περισσότερες ελευθερίες για όλους, χωρίς ωστόσο να παραμερίζονται οι βασικοί κανόνες προφύλαξης κατά των παραλλαγών του κοροναϊού.
Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί θεωρούν πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό, καθώς το κοντέρ των κρουσμάτων δεν πρόκειται να μηδενιστεί σύντομα.
Εκτός από τα παραπάνω, οι δύο πλευρές είναι θετικές ως προς την άρση περισσότερων μέτρων κυρίως επειδή τα δεδομένα δείχνουν πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται πια παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Επικράτεια και την έξαρση της Όμικρον 2. Οι παραλλαγές δηλαδή δεν προκαλούν βαριά νόσηση στην πλειοψηφία των ασθενών.
Ποια είναι λοιπόν τα μέτρα που αναμένονται να καταργηθούν ή να χαλαρώσουν;
Κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Στόχος της κυβέρνησης είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να καταργηθεί παντού όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί τόσο για τους εμβολιασμένους Έλληνες πολίτες που πρέπει να το επιδεικνύουν παντού, όσο και για τους τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην καταργηθεί με μιας σε όλους τους χώρους, αλλά αρχικά στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και στα καταστήματα.
Ημέρα ορόσημο όπου πετάμε τα πιστοποιητικά μας είναι η 2α Μαΐου.
Testing σε εργασία και δραστηριότητες
Επίσης θα εξεταστεί και η υποχρεωτική διενέργεια rapid test ή PCR τεστ σε μία σειρά από δραστηριότητες για τους ανεμβολίαστους.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να αρθεί και έτσι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού να μην χρειάζεται να υποβάλλονται συνέχεια σε rapid ή self test.
Στόχος είναι άλλωστε, όπως είχε τονίσει και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, το testing να περάσει σε άλλο επίπεδο, δηλαδή να υποβάλλονται σε test μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και όχι όλοι όσοι υποψιάζονται πως κόλλησαν ή ήρθαν σε επαφή με κάποιο κρούσμα.
Τέλος τα self test στα σχολεία
Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κοροναϊού έφερε και τη μείωση του εβδομαδιαίου self test σε ένα αντί για δύο.
Ωστόσο κατά την επιστροφή στα θρανία μετά το Πάσχα ίσως να είναι και ο τελευταίος έλεγχος που θα γίνει στους μικρούς μαθητές.
Έτσι, με την επιστροφή στα σχολεία, θα πρέπει να κάνουν το self test μαθητές και εκπαιδευτικοί, ώστε να απομονωθούν έγκαιρα τα κρούσματα από τις διακοπές του Πάσχα.
Επειδή όμως το χρονικό πλαίσιο της επιστροφής στα σχολεία για την «τελική ευθεία» της χρονιάς συμπίπτει με το νέο «κύμα» χαλάρωσης των μέτρων, είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν μαζί και τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.