Ο Ολυμπιακός έδωσε ένα σπουδαίο φιλικό το βράδυ του Σαββάτου στο Καραϊσκάκη κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Είναι από τους αγώνες που μένουν για πάντα στις μνήμες των οπαδών.
Μια ακόμα χρυσή σελίδα στη σπουδαία Ιστορία των Ερυθρόλευκων. Όχι για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Αυτά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Αλλά για τον συμβολισμό αυτής της τεράστιας σημασίας αναμέτρηση. Το καμάρι του Πειραιά, ο Ολυμπιακός, απέδειξε το Σάββατο -για ακόμα μια φορά- γιατί είναι ο κορυφαίος σύλλογος της Ελλάδας, αφού μαζί με την ουκρανική ομάδα αγωνίστηκαν για την ειρήνη και τον τερματισμό του πολέμου.
Ολυμπιακός και Σαχτάρ Ντόνετσκ για ακόμη μια φορά έδειξαν τον δρόμο σε ένα ματς, όπου είχε κεντρικό σύνθημα
«Ποδόσφαιρο για την ειρήνη, να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία» ήταν το μήνυμα των δύο ομάδων χρησιμοποιώντας ίσως για πρώτη φορά τόσο αποτελεσματικά τη δύναμη της διπλωματίας του ποδοσφαίρου.
Το γκολ του Τικίνιο έδωσε τη νίκη στους ερυθρόλευκους, αλλά η πραγματική νίκη ήταν ότι το ηχηρό μήνυμα που πέρασαν οι δυο ομάδες, ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου, ενώ τα έσοδα του αγώνα διατίθενται υπέρ του δοκιμαζόμενου λαού της Ουκρανίας.
Το μήνυμα της ειρήνης ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου
Επιτυγχάνοντας τον στόχο, το μήνυμα του σπουδαίου φιλικού ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Σαχτάρ Ντόνετσκ ταξίδεψε παντού.
Η είδηση του υψηλού συμβολισμού φιλικού ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Σαχτάρ έκανε τον γύρο του κόσμου και χειροκροτήθηκε από την παγκόσμια κοινή γνώμη, που υποκλίθηκε στους δυο συλλόγους.
Για μια ακόμα φορά ο Ολυμπιακός έκανε περήφανη την Ελλάδα, και το ποδόσφαιρο.
Τα μεγαλύτερα δίκτυα και ΜΜΕ ολόκληρου του πλανήτη είχαν στα πρώτα θέματα τους το φιλικό του Σαββάτου, αποθεώνοντας τον Ολυμπιακό για την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτόν τον φιλικό, και επαινώντας τη Σαχτάρ που θα δώσει μια σειρά από φιλικά εφόσον έκανε την αρχή με τους Πειραιώτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα πρακτορεία στάθηκαν στην επιλογή της Σαχτάρ να έχει στις φανέλες των παικτών της αντί για τα ονόματά τους, τα ονόματα πόλεων της Ουκρανίας, αλλά και στο γεγονός ότι βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο καλυμμένοι με τη σημαία της πατρίδας τους.
Σπουδαίο χαρακτηρίζεται και το γεγονός πως είχαν τοποθετηθεί λούτρινα κουκλάκια που συμβόλιζαν τα παιδιά που έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Ενδεικτική είναι η αναφορά του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, στα ονόματα των πόλεων στις φανέλες των παικτών, όσο και στα παιχνίδια στις κερκίδες του φαληρικού γηπέδου.
Την ίδια στιγμή, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα, τα οποία δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό στη χώρα μας σχεδόν ποτέ, τώρα επέλεξαν όχι μόνο να γράψουν, αλλά να αφιερώσουν 1.000 και 1.500 λέξεις για την τεράστια αυτή πρωτοβουλία του Ολυμπιακού.
Δίκτυα όπως το Eurosport, το Euronews, το Aljazeera, το Yahoo, το Sports Ilustrated, το BBC, το ESPN, το CNN, το Africa News, η Marca, το RTP, το MSN, οι New York Times, το Kicker και το RAI υποκλίθηκαν σε Ολυμπιακό και Σαχτάρ και φώναξαν μαζί με τις δύο ομάδες «να τελειώσει ο πόλεμος».
Όμως η λίστα των διεθνών ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με την αναμέτρηση αυτή, δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω. Ιστοσελίδες σε πάνω από 40 χώρες αναφέρθηκαν στο «φιλικό για την ειρήνη» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Σαχτάρ.
Η εν λόγω είδηση ταξίδεψε σε: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βιετνάμ, Βοσνία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γκάνα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κροατία, Λιθουανία, Μαλαισία, Μεξικό, Μαυροβούνιο, Νιγηρία, Ολλανδία, Ονδούρα, Ουκρανία, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ταϊπέι, Τσεχία και Χιλή.