Η απειλή της Ρωσίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή της Βαλτικής «δεν είναι κάτι καινούριο», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονιτέ, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε πως η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.
Ένας από τους στενότερους συμμάχους του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
«Η Μόσχα έχει ήδη πυρηνικά στη Βαλτική»
«Το να απειλεί η Ρωσία δεν είναι κάτι καινούριο», είπε η πρωθυπουργός Σιμονιτέ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Το Καλίνινγκραντ είναι μια πολύ στρατιωτικοποιημένη ζώνη, είναι έτσι εδώ και πολλά χρόνια, και βρίσκεται στην περιοχή της Βαλτικής.
Ο ρωσικός θύλακος του Καλίνινγκραντ, στα παράλια της Βαλτικής Θάλασσας, βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, αμφότερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Άμυνας Ανουσάουσκας δήλωσε εξάλλου στο λιθουανικό πρακτορείο ειδήσεων BNS πως πυρηνικά όπλα έχουν αναπτυχθεί στο ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ πριν από τη σημερινή κρίση.
«Οι σημερινές ρωσικές απειλές φαίνονται πολύ παράξενες, όταν γνωρίζουμε ότι, ακόμη και χωρίς τη σημερινή κατάσταση της ασφάλειας, διατηρούν το όπλο σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Λιθουανίας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται το λιθουανικό πρακτορείο.
«Πυρηνικά όπλα υπήρχαν ανέκαθεν στο Καλίνινγκραντ … η διεθνής κοινότητα, οι χώρες στην περιοχή, το γνωρίζουν αυτό θαυμάσια … Τα χρησιμοποιούν ως απειλή», πρόσθεσε ο Ανουσάουσκας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ρωσικές απειλές για ανάπτυξη πυρηνικών
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, σε περίπτωση ένταξης της Φινλανδίας ή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού το ρωσικό υπουργείο Άμυνας του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το υπουργείο εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει στις προτάσεις.
Ο Πεσκόφ προέβη στα σχόλια αυτά αφού ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνες της και πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική.
«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Αν μας υποχρεώσουν, τότε… σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό», πρόσθεσε.