Προβληματισμό προκαλούν στην Αθήνα οι συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τουρκικά μαχητικά τα τελευταία 24ωρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο προχθές τουρκικά F-16 προχώρησαν σε 11 υπερπτήσεις σε πέντε ελληνικά νησιά (Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αρκιούς, Οινούσσες, Παναγιά) και σε συνολικά 81 παραβιάσεις, αριθμός πάρα πολύ υψηλός για μία ημέρα. Οι 50 παραβιάσεις ήταν από τα τουρκικά μαχητικά και οι 18 από ένα UAV. Μάλιστα σε μία περίπτωση το ζεύγος των τουρκικών F-16 πέταξαν σε πολύ χαμηλό ύψος, μόλις 457 μέτρα, πάνω από τις Οινούσσες.
Στην προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών μαχητικών – μία τριάδα και ένα ζευγάρι F-16 – απάντησαν ακαριαία τέσσερα ελληνικά μαχητικά που αναχαίτισαν τα τουρκικά. Πάντως, από την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, έχουν προχωρήσει σε συνολικά 25 υπερπτήσεις. Σε παρόμοια υψηλά επίπεδα είναι και οι παραβιάσεις των τελευταίων ημερών, αφού στο ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 175 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου με αρκετά τουρκικά UAV’s να έχουν συμμετοχή σ’ αυτές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που συνιστά και παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, παρατηρείται μόλις έναν μήνα μετά τη συνάντηση κορυφής, δηλαδή το τετ α τετ Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Μολονότι τα πρώτα 24ωρα μετά τη συνάντηση υπήρχαν προσδοκίες για βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει. Γι’ αυτό οι επιτελείς στο ελληνικό Πεντάγωνο και το ΥΠΕΞ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και αναλύουν τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις και εν γένει την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας, εξετάζοντας και σχετικά αντίμετρα. Σχολιάζοντας χθες την παραβατικότητα της Τουρκίας ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αγγελος Συρίγος επεσήμανε (Real fm) πως το θέμα των παραβιάσεων θεωρείται από τους Τούρκους «δυστυχώς ως ένα κεκτημένο όλα αυτά τα χρόνια». Και ταυτόχρονα πρόσθεσε πως είναι ένα θέμα «που πρέπει στο επόμενο διάστημα να δούμε με προσοχή όχι σε επίπεδο Ελλάδος – Τουρκίας, αλλά σε ευρύτερο πλαίσιο». Εξήγησε ότι θα πρέπει να επισημάνουμε στους εταίρους μας πως δεν γίνεται οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία να αντιμετωπίζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο από τη Διεθνή Κοινότητα, ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας όταν υπάρχουν αντίστοιχες παραβιάσεις να υπάρχει διαφορετική στάση και ευχολόγια του τύπου «εντάξει, θα δούμε τι θα γίνει».
Κακό timing
Φαίνεται πάντως ότι η συγκυρία και οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν είναι «σύμμαχος» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την άσκηση πιέσεων από τους εταίρους προς την Τουρκία για την προκλητική της συμπεριφορά. Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε χθες στη Βουλή πως «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Διότι αυτή την εποχή οι σύμμαχοι, είτε μας αρέσει είτε όχι, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ». Και συμπλήρωσε πως εμείς πάντα θα στηλιτεύουμε τις παραβιάσεις και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά «από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και η γενικότερη εικόνα».