Εκρήξεις στο Κίεβο ακούστηκαν από το πρωί της Κυριακής, ενώ οι σειρήνες ηχούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σχεδόν σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Το πρωί επίσης έληξε το τελεσίγραφο που έδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στους Ουκρανούς στρατιώτες που εξακολουθούν να πολεμούν στη Μαριούπολη, καταθέσουν τα όπλα τους, αν επιθυμούν να μείνουν ζωντανοί. Πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS, αναφέρουν ότι οι εναπομείναντες στρατιώτες – που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.
Ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ δήλωσε ότι η «προσφορά» της Μόσχας προς τους στρατιώτες έγινε εξαιτίας της «καταστροφικής κατάστασης» στο εργοστάσιο καθώς και για «καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους».
«Εγγυόμαστε ότι θα σωθούν οι ζωές όλων όσοι θα καταθέσουν τα όπλα», τόνισε ο Μιζίντσεφ.
Βάσει των όρων της προτεινόμενης συμφωνίας, οι εναπομείναντες στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο Azovstal θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα μεταξύ 06:00 και 13:00 χωρίς όπλα και πυρομαχικά.
Η έναρξη της παράδοσης θα υποδεικνύεται με ύψωση σημαιών, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο: «Από τη ρωσική πλευρά – κόκκινη σημαία. Από την ουκρανική πλευρά – λευκή σημαία. Σε όλη την περίμετρο του Azovstal».
Βάσει των όρων της προτεινόμενης συμφωνίας, οι εναπομείναντες στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα μεταξύ 06:00 και 13:00 χωρίς όπλα και πυρομαχικά.
Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και ότι το Κίεβο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εξοντώσει τους κατοίκους της πόλης, ενώ δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι τα στρατεύματά της είχαν εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Πυρηνική απειλή
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε επίσης τον κόσμο «να προετοιμασθεί» για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία, κατά την διάρκεια συνέντευξής του σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν θα πρέπει να περιμένουν την στιγμή που η Ρωσία θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα. Πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄αυτό», είπε στην συνέντευξη που μεταδόθηκε από έξι ουκρανικές ενημερωτικές ιστοσελίδες και από την ουκρανική προεδρία στο Telegram.
Χρειάζονται «φάρμακα (για την ραδιενέργεια), αντιαεροπορικά καταφύγια», είπε. «Πρέπει να τους μιλήσετε, να υπογραφούν συνθήκες, να υπάρξουν σκληρά οικονομικά μέτρα. Οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε όπλο, είμαι πεπεισμένος».
Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι «ολόκληρος ο κόσμος» θα πρέπει «να ανησυχεί» για τον κίνδυνο ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπό το κράτος των στρατιωτικών αποτυχιών του στην Ουκρανία, να προσφύγει σε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.
«Όχι μόνο εγώ, πιστεύω ότι ολόκληρος ο κόσμος, όλες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε χθες στο αμερικανικό δίκτυο CNN, μία ημέρα αφού ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι μία τέτοια απειλή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα.
«Δεν έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ανάπτυξη ή στρατιωτικά μέτρα που μπορεί να ενισχύσουν τις ανησυχίες μας, πρόσθεσε ωστόσο ο αρχηγός της CIA.
Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι έθεσε σε συναγερμό τις πυρηνικές του δυνάμεις.
Η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, παρά σε περίπτωση «υπαρξιακής απειλής» κατά της Ρωσίας, είχε στην συνέχεια δηλώσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNN.
Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι
Περίπου 1.380 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια από διάφορες πόλεις της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 170 από την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανέφερε το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.
68 άμαχοι απομακρύνθηκαν επίσης με ασφάλεια από την περιοχή του Λουχάνσκ, η οποία δέχεται ακατάπαυστα πυρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η εκκένωση της πόλης Λισικάνσκ δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας «σφοδρών βομβαρδισμών» στην περιοχή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι «παρά τα εμπόδια που προκαλεί το Κίεβο», περίπου 15.800 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας, τις προηγούμενες 24 ώρες, χωρίς τη συμμετοχή των ουκρανικών αρχών.
Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι σαμποτάρουν τη διαφυγή του άμαχου πληθυσμού. Οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.