Την απογοήτευση της Λευκωσίας για την «εσκεμμένη παράλειψη» Ζελένσκι να αναφερθεί στο Κυπριακό εκφράζει η πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, στα «ΝΕΑ». Υπενθυμίζει ότι η Λευκωσία πήρε τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις και υπογραμμίζει ότι «η αυστηρή προσήλωσή μας στα θέματα αρχών και νομιμότητας δεν προσφέρεται α λα καρτ».
Περιμένατε τη μη αναφορά Ζελένσκι στο Κυπριακό και κατά πόσο ήταν εσκεμμένη διακοπή της σύνδεσης στη δική σας ομιλία;
Από τη στιγμή που μας δόθηκαν προφορικώς αλλά και γραπτώς εξηγήσεις διά της επίσημης οδού, μέσα και από την επιστολή του ουκρανού πρέσβη την οποία παραλάβαμε την επόμενη μέρα, ότι επρόκειτο για τεχνικό λάθος και δεν υπήρχε καμία πρόθεση ή σκοπιμότητα, δεν μπορώ να αποδώσω τη διακοπή της σύνδεσης κακόπιστα σε εσκεμμένη ενέργεια. Οσον αφορά το τι αναμέναμε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας σε σχέση με το Κυπριακό… Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ο κ. Ζελένσκι απευθύνεται σε μια χώρα ισότιμο μέλος της ΕΕ για βοήθεια, η οποία αντιμετωπίζει ακόμη τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής, θα αναμέναμε να αναφερθεί με εύσχημο έστω τρόπο αλλά και για λόγους διπλωματικής αβρότητας στο πρόβλημα της Κύπρου. Αν μη τι άλλο εκφράζοντας την ελπίδα και την ευχή για επίλυσή του. Σίγουρα μας απογοήτευσε και νιώθουμε ότι αυτό ήταν παράλειψη εκ μέρους του, εσκεμμένη, όσο και εάν κατανοούμε τους λόγους. Γι’ αυτό και φροντίσαμε αμέσως μετά τη διακοπή της σύνδεσης να μεταφραστεί στα ουκρανικά και να αποσταλεί στο γραφείο του αυτούσια η αντιφώνηση, στην οποία και επισημαίνονται αναλυτικά όλες οι παράμετροι του κυπριακού προβλήματος. Χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι η Ιστορία μας προσφέρει διδάγματα και η αυστηρή προσήλωσή μας στα θέματα αρχών και νομιμότητας δεν προσφέρεται α λα καρτ. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή, ακόμα και αν δεν είχαμε όλα αυτά τα χρόνια την ίδια ανταπόκριση σε αυτά τα θέματα αρχών όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, με πολιτικές αποφάσεις τεκμηριώσαμε αυτή τη στοχοπροσήλωσή μας στις θέσεις αρχών, οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητες και αταλάντευτες, σε κάθε περίπτωση.
Η Τουρκία χαρακτηρίζεται «επιτήδειος ουδέτερος». Πιστεύετε ότι αναβαθμίζει τον ρόλο της μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία με ενδεχόμενες επιπτώσεις και στο Κυπριακό;
Είναι ένας ρόλος τον οποίο η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά να υποδύεται και δυστυχώς επί του παρόντος φαίνεται να αναβαθμίζει, πρόσκαιρα έστω, τον διεθνή της ρόλο και εκτόπισμα ως διαμεσολαβητή στο ουκρανικό ζήτημα. Οποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο επιτείνει και τις παράνομες απαιτήσεις της στο Κυπριακό, επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη. Αυτό μοιραία, εκτιμώ, θα έχει επιπτώσεις σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, με πρώτη την περαιτέρω σκλήρυνση της ήδη αδιάλλακτης τουρκικής στάσης καθώς και ενίσχυση των επεκτατικών βλέψεων και εμμονών της Αγκυρας, η οποία έχει αποδείξει πως δεν αφήνει ανεκμετάλλευτες ανάλογες ευκαιρίες. Ωστόσο είμαι παράλληλα βέβαιη ότι σύντομα θα απογυμνωθεί και σε αυτό καταβάλλουμε διπλωματικές προσπάθειες να γνωστοποιούμε ή να υπενθυμίζουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, τη διαρκή και παρατεταμένη καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον τακτικισμό που επιδεικνύει και φυσικά την επιλεκτικότητα στα θέματα αρχών.
Η κατάσταση μπορεί να επιτείνει το αδιέξοδο ή πιστεύετε ότι μπορούν να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία υπέρ της Κύπρου;
Παρά το γεγονός ότι και στην περίπτωση της Κύπρου οι επιπτώσεις ήταν εξίσου τραγικές με την Ουκρανία – προσφυγιά, ξεριζωμός, βιαιοπραγίες, άνθρωποι να αγνοούνται κοντά μισόν αιώνα -, δεν υπήρξε η ίδια αντιμετώπιση και κινητοποίηση με την εισβολή στην Ουκρανία, και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πάψει ωστόσο ποτέ να αναμένει, να ελπίζει και να ζητά από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις για την επίλυση του Κυπριακού και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Χρειάζεται όλοι να αντιληφθούν ότι η Κύπρος είναι Ευρώπη και ότι η Τουρκία εξακολουθεί εδώ και 48 χρόνια να κατέχει με τη βία των όπλων ευρωπαϊκό έδαφος. Και με κάθε βήμα και ευκαιρία θα προβάλλουμε το ζήτημα αυτό και θα βγαίνουμε μπροστά, σε κάθε παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας ότι εν έτει 2022 δεν νοείται να υπάρχουν μοιρασμένες πατρίδες, πρόσφυγες, αγνοούμενοι και ότι η σύμπλευσή μας σε θέματα αρχών πρέπει να είναι διαρκής και απαράβατη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ