Pegasus: Στόχος κυβερνοκατασκόπων και η βρετανική κυβέρνηση
Τα κινητά τηλέφωνα αξιωματούχων της Ντάουνινγκ Στριτ και του Φόρειν Όφις είναι πιθανό να μολύνθηκαν από το διαβόητο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus, ανακοίνωσαν ερευνητές στον Καναδά, σε ένα ακόμα επεισόδιο του διεθνούς θρίλερ κατασκοπείας.
Η αποκάλυψη έρχεται από το Citizel Labs, διάσημο εργαστήριο ψηφιακής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το οποίο κατονόμασε ως κύριο ύποπτο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Επιβεβαιώνουμε ότι το 2020 και το 2021 παρατηρήσαμε και ενημερώσαμε σχετικά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλαπλές ύποπτες περιπτώσεις μολύνσεων με το spyware Pegasus εντός επίσημων δικτύων της χώρας» ανέφερε το εργαστήριο.
«Οι ύποπτες μολύνσεις που αφορούν το υπουργείο Εξωτερικών συνδέθηκαν με χειριστές του Pegasus τους οποίους συσχετίζουμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Κύπρο και την Ιορδανία. Η ύποπτη μόλυνση στο γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανία συνδέθηκε με χειριστή του Pegasus τον οποίο συσχετίζουμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» αναφέρει το Citizen Labs σε ανακοίνωσή του.
Οι ερευνητές δεν κατάφεραν πάντως να προσδιορίσουν ποιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον χακαρίστηκαν.
Διαβάστε επίσης:
Το Pegasus, προϊόν της ισραηλινής εταιρείας λογισμικού NSO, εναντίον της οποίας εκκρεμεί πληθώρα προσφυγών, επιτρέπει σε κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν κινητά τηλέφωνα Android και iPhone. Το λογισμικό μολύνει τη συσκευή χωρίς καμία λανθασμένη ενέργεια του χρήστη και δίνει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, την κάμερα και το μικρόφωνο.
΄Το Citizen Labs συνήθως δεν ερευνά υποθέσεις κατασκοπείας για λογαριασμό κυβερνήσεων, στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση προχώρησε στην ασυνήθιστη κίνηση να ενημερώσει το Λονδίνο προκειμένου να «περιοριστούν οι βλάβες».
«Όταν είδαμε την περίπτωση του Νο 10 [της Ντάουνινγκ Στριτ] μού έπεσε το σαγόνι» δήλωσε ο Τζον Σκοτ-Ρέιλτον, ερευνητής του Citizen Labs, στο περιοδικό New Yorker που έγραψε πρώτο για την υπόθεση.
Διαψεύδει η NSO
Τις αποκαλύψεις του Citizen Labs έσπευσε να διαψεύσει η NSO Group, κατηγορώντας μάλιστα τους ερευνητές για «πολιτικά κίνητρα».,
«Οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς είναι και αυτή τη φορά ψευδείς και δεν θα μπορούσαν να συνδέονται με προϊόντα της NSO για τεχνικούς και συμβατικούς λόγους» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Η NSO συνεχίζει να στοχοποιείται από έναν αριθμό πολιτικά υποκινούμενων οργανισμών όπως το Citizen Labs και η [Διεθνής] Αμνηστία» υποστήριξε.
Βροχή αγωγών
Το Pegasus έγινε ευρέως γνωστό από δημοσιογραφική έρευνα που αποκάλυψε ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Πολωνία έχουν καταχραστεί το σύστημα για να κατασκοπεύουν πολιτικούς αντιπάλοτυς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.
Η NSO επιμένει ότι δεν ευθύνεται για το πώς το λογισμικό της χρησιμοποιείται από τους πελάτες της και διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης.
Η Μeta Platforms, τέως Facebook Inc., υπέβαλε αγωγή κατά της NSO το 2019 για την παρακολούθηση 1.400 χρηστών του WhatsApp, από τους οποίους τουλάχιστον 100 ήταν δημοσιογράφοι, ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.
Στα δικαστήρια έχει προσφύγει και η Apple για στοχοποίηση χρηστών iPhone, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους ιδρυτές της εταιρείας «αμοραλιστές μισθοφόρους του 21ου αιώνα».
Η NSO μπήκε πέρυσι σε αμερικανική μαύρη λίστα που απαγορεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να συναλλάσσονται με την εταιρεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τώρα κι αυτή στο μικροσκόπιο τις εταιρείες λογισμικού κατασκοπείας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συστήσει στις 19 Απριλίου επιτροπή που θα εξετάσει τη χρήση εργαλείων κατασκοπείας σε χώρες-μέλη, μετά την αποκάλυψη ότι μέλη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι στοχοποιήθηκαν στην Πολωνία και την Ουγγαρία, χώρες που είχαν αγοράσει λογισμικό της NSO.