Η παράδοση θέλει την Μεγάλη Πέμπτη να βάφουμε τα πασχαλινά αυγά, αυτά που θα τσουγκρίσουμε με συγγενείς και φίλους το βράδυ της Ανάστασης αλλά και την επομένη.
Σίγουρα το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί, αν και τα τελευταία χρόνια οι νοικοκυρές επιλέγουν και άλλα χρώματα όπως το μπλε, το πράσινο, το κίτρινο και τα σχέδια.
Τι πρέπει να προσέξετε λοιπόν, για να βράσουν σωστά, να μην σπάσουν και να έχουν τέλειο χρώμα;
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για ένα σίγουρο αποτέλεσμα
- Μην βάψετε πολύ φρέσκα αβγά. Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά, γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό. Αγοράστε αβγά λίγων ημερών και μεσαίου μεγέθους.
- Βράστε τα σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή εστία. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα σπασίματος. Πριν τα βράσετε όμως αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3-4 ώρες.
- Στην κατσαρόλα που θα τα βράσετε στρώστε ένα πανάκι για να απορροφήσουν τους κραδασμούς και να μην σπάσουν.
- Βάλτε μια μόνο στρώση αβγά πάνω από το πανάκι και προσέξτε να μην ακουμπά το ένα αβγό το άλλο. Σκεπάστε τα με νερό βρύσης κατά 2 εκατοστά.
- Μην ξεχάσετε το ξίδι. Το ξίδι βοηθάει τα αυγά να βράσουν χωρίς να σπάσουν και να κάτσει καλύτερα η βαφή στην επιφάνεια του αυγού.
- Προτιμήστε βαφές για ζεστό νερό καθώς δίνουν πιο έντονο χρώμα. Μία εναλλακτική είναι τα χρώματα ζαχαροπλαστικής ή λαχανικά και μπαχαρικά όπως παντζάρια, κρεμμύδια.
Έχοντας αυτά κατά νου ξεκινήστε τη διαδικασία
- Αφήστε τα αυγά εκτός ψυγείου για λίγες ώρες.
- Γεμίστε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τοποθετήστε στον πάτο της ένα πανάκι.
- Τοποθετήστε τα αυγά στον πάτο της κατσαρόλας και περιμένετε μέχρι το νερό να βράσει.
- Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίξτε 1 κ.σ ξύδι και χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε τα αυγά μέσα για περίπου 15-20 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζετε προσεκτικά από την κατσαρόλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν και ετοιμάζετε τη βαφή.
- Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες της βαφής και τοποθετήστε τα αυγά ένα ένα και πάλι μέσα στην κατσαρόλα.
- Αφήστε τα όσο απαιτείται και αφαιρέστε τα με ένα μεγάλο κουτάλι. Κάθε αυγό πρέπει να βγει μόνο του και να το ακουμπήσετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
- Μόλις η βαφή στεγνώσει, τοποθετήστε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε ένα βαμβάκι και γυαλίστε τα.