Η είδηση ότι ένας και μόνο οφειλέτης δημιούργησε ληξιπρόθεσμη οφειλή μέσα σε ένα μήνα – τον Φεβρουάριοτου 2022 – 800 εκατ. ευρώ έπεσε σαν «βόμβα» και ήταν η βασική αιτία να ανέβουν σημαντικά τα συνολικά χρέη προςτην εφορία και να ξεπεράσουν τα 113 δισ. ευρώ.
Μάλιστα η είδηση αυτή προέκυψε από επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που είχε ως στόχο να δικαιολογήσει τη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στο ποιος «κρύβεται» πίσω από αυτό το εξωφρενικό χρέος και το βασικότερο πώς έχει προκύψει.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το χρέος αυτό είναι αποτέλεσμα ελέγχων που πραγματοποίησε η εφορία Ανωνύμων Εταιρειών και από τον οποίο προέκυψε ότι οικογενειακή επιχείρηση, πολύ γνωστή στο χώρο του λιανεμπορίου και των φαρμακευτικών προϊόντων που πριν μερικά χρόνια κατέρρευσε οικονομικά και χρειάστηκε διασωστικές επεμβάσεις, δεν πλήρωνε για πολλά χρόνια φόρους εισοδήματος, δεν κατέβαλε φόρο μισθωτών υπηρεσιών και ΦΠΑ ως όφειλε. Το συνολικό ποσό των προστίμων και όλων των οφειλών προς την εφορία ξεπερνάει τα 1,2 δισ. ευρώ!
Τον Φεβρουάριο του 2022 πέρασε στα βιβλία της εφορίας το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, ενώ τους επόμενους μήνες θα φανούν και τα υπόλοιπα ποσά. Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε βάθος 5ετίας και είχαν ζητηθεί και από τις εισαγγελικές αρχές θα επεκταθούν τώρα και στην περιουσία των προσώπων που βρίσκονταν πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση και ανάλογα με ποσοστό εμπλοκή τους στην υπόθεση θα κληθούν να πληρώσουν τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρείται όμωςπολύ δύσκολο να καταφέρει τελικά το κράτος να εισπράξει μέρος έστω της τεράστιας αυτής οφειλής.
Αξίζει να τονιστεί ότι «Το Βήμα της Κυριακής», απευθύνθηκε στις φορολογικές αρχές με σκοπό να διασταυρώσει την πληροφορία που έχει στην κατοχή του όπως επίσης και το όνομα της εν λόγω γνωστής επιχείρησης που κάποτε μεσουρανούσε στο λιανεμπόριο και οι οποίες αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν το όνομα επικαλούμενες το φορολογικό απόρρητο. Στην ερώτηση που ετέθη γιατί να προστατεύονται οι παραβάτες όταν διαπιστώνεται τέτοιου μεγέθους φοροδιαφυγή μας παρέπεμψαν στους καταλόγους των οφειλετών όταν αυτές δημοσιευτούν.
Αγωνία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Πάντως, η αγωνία για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτυπώνεται και στο κυνήγι των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού καθώς τα χρέη ειδικά την περίοδο τηςπανδημίας είχαν ανοδική πορεία και οι ρυθμίσεις που κατά καιρούς ανακοινώνονται και εφαρμόζονται δεν δείχνουν ικανές να περιορίσουν την αδυναμία πληρωμής φόρων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.921 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.593 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 5.714 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.687 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.331 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 3.413 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11.925 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.387 εκατ. ευρώ ή 10,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Ωστόσο στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον μήνα Φεβρουάριο της πρώτης δόσης για το 2022 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 1.718 εκατ. ευρώ, η οποία εισπράχθηκε στις 9 Απριλίου 2022 και θα εμφανιστεί στο Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού μηνός Απριλίου 2022.
Εξαιρουμένου του ποσού από το ΤΑΑ τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 331 εκατ. ευρώ ή 2,5% έναντι του στόχου, παρά τα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.