Τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε κοντά στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος της πολιορκημένης πόλης-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Εκτός από τους ομαδικούς τάφους που αποκαλύφθηκαν στα χωριά Μανγκούς και Βινοράντε, «τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει άλλος ένας» δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.
Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν έναν ομαδικό τάφο στο χωριό Στάρι Κριμ, σύμφωνα με το κανάλι Telegram των αρχών της πόλης.
Οι εικόνες έδειχναν ανασκαμμένες τάφρους στο έδαφος του νεκροταφείου της Παλαιάς Κριμαίας, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο στο Telegram.
Εμφανίστηκαν στις 24 Μαρτίου, μετά την κατάληψη του χωριού από τους Ρώσους, και είχαν μήκος περίπου 60 με 70 μέτρα, είπε το συμβούλιο. Μέχρι τις 7 Απριλίου, σύμφωνα με νέες εικόνες, μέρος των τάφρων είχε καλυφθεί, είπε το συμβούλιο, και η περιοχή ταφής είχε μεγαλώσει.
«Νέες τάφροι καταγράφηκαν στις 24 Απριλίου. Το μήκος του ομαδικού τάφου έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 200 μέτρα» ανέφερε.
Ο Μποϊτσένκο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμπλέκουν τον τοπικό πληθυσμό σε μαζικές ταφές με αντάλλαγμα φαγητό. Καθώς δεν υπάρχει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, οι άνθρωποι αναγκάζονται να το κάνουν, πρόσθεσε.
Το CNNi δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αναφορά της πόλης για τους ομαδικούς τάφους.
Την περασμένη εβδομάδα, ουκρανοί αξιωματούχοι εντόπισαν τη θέση των ομαδικών τάφων στο Μανγκούς κοντά στη Μαριούπολη μετά τη δημοσίευση δορυφορικών εικόνων που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από τη Maxar Technologies.
«Ως αποτέλεσμα μακράς αναζήτησης και ταυτοποίησης χώρων μαζικής ταφής νεκρών κατοίκων της Μαριούπολης, διαπιστώσαμε το γεγονός της διευθέτησης και μαζικής ταφής των νεκρών κατοίκων της Μαριούπολης στο χωριό Μανγκούς» έγραψε ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου Μαριούπολης.
Πούτιν: Δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη
Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μαριούπολη έχει «απελευθερωθεί» και δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είπε στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι το Κίεβο πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη» για τους ανθρώπους που έχουν τρυπώσει στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ και κάλεσε τους μαχητές που βρίσκονται εκεί να καταθέσουν τα όπλα τους.
«Η ζωή των αιχμαλώτων πολέμου είναι εγγυημένη, η ιατρική περίθαλψη και η αντιμετώπισή τους γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.