H ένδειξη «Ακινητοποιημένο όχημα» στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, ήταν όλο και πιο συχνή τις ημέρες του Πάσχα, στους μεγαλύτερους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Οι περισσότεροι οδηγοί, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων, έμειναν στον δρόμο από κλαταρισμένο ελαστικό, ενώ, αρκετοί ξεκίνησαν για ένα μεγάλο ταξίδι, χωρίς να έχουν κάνει μια απλή συντήρηση στα μηχανικά μέρη ( ακόμη και τα πιο απλά, όπως η στάθμη νερού στο ψυγείο!), με αποτέλεσμα, οι Οδικές βοήθειες να έχουν χτυπήσει αυτές τις ημέρες «κόκκινο» εξαιτίας των βλαβών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ( που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κοστίζει ούτε μερικές δεκάδες ευρώ και θα μας απαλλάξει από μια δυσάρεστη ταλαιπωρία).

Το πρώτο μεγάλο Πάσχα, μετά τα απανωτά λοκτνάουν, έβγαλαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα, με τα πιο παλιά να είναι σε μεγάλο βαθμό ασυντήρητα, εξαιτίας της αμέλειας των οδηγών τους να προβούν σε ένα τυπικό σέρβις. Οπότε, η επιστροφή του Πάσχα – και με γνώμονα ότι αρκετοί ήδη προγραμματίζουν μια νέα απόδραση την Πρωτομαγιά – αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στο δρόμο, εξαιτίας μια μικρής η μεγάλης μηχανικής βλάβης.

Τσεκ στα βασικά

Το πρώτο και πιο σημαντικό να τσεκάρουμε τα έγγραφα του αυτοκινήτου. Αν έχουμε περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ– σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ΚΤΕΟ αρκετοί, λόγω της πανδημίας έχουν «ξεχάσει» να περάσουν τον υποχρεωτικό έλεγχο, που είναι κάθε δύο χρόνια για τα ΙΧ.

Το δεύτερο και εξίσου υποχρεωτικό, μετά το Πάσχα, είναι – εφόσον ετοιμαζόμαστε για μια δεύτερη απόδραση την Πρωτομαγιά – να κάνουμε έναν ενδελεχή έλεγχο σε όλα τα υγρά του αυτοκινήτου. Από τα λάδια, τα υγρά φρένων, το νερό στο ψυγείο. Επίσης, η σκόνη και οι χωματόδρομοι στο χωριό μπορεί να έχουν ταλαιπωρήσει τους υαλοκαθαριστήρες και πιθανόν τα μάκτρα να χρειάζονται αλλαγή. Ελεγχο πρέπει να κάνουμε και στην στάθμη του νερού για τους υαλοκαθαριστήρες.

Τι επηρεάζει την κατανάλωση

– Φορτωμένο αυτοκίνητο σημαίνει και αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Για αυτό περιορίστε τις αποσκευές στα απαραίτητα. Επίσης, ένας ασυντήρητος κινητήρας, μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την κατανάλωση καυσίμου.

– Κάνετε συνετή χρήση του κλιματισμού. Οι κατασκευαστές αναφέρουν, ότι η υπερβολική χρήση, μπορεί να επιφέρει αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου.

– Κρατάτε σταθερές ταχύτητες ( μην αυξομειώνετε την ταχύτητα αναίτια ) ενώ, αποφύγετε τα άσκοπα φρεναρίσματα. Αν διατηρείται σταθερές αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, κρατάτε σε άριστη φόρμα τα φρένα του οχήματος, επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής στα τακάκια. Τηρώντας τα παραπάνω δεν είναι απίθανο να πετύχετε μια μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως και 20%. Αν μάλιστα, στην Εθνική οδό τηρείται τα όρια ( 100 – 120χλμ/ώρα) και δεν ανεβάζετε,  μόλις αδειάζει η αριστερή λωρίδα, υψηλές ταχύτητες, τότε θα καταφέρετε ακόμη μεγαλύτερη οικονομία.

– Τα νέα αυτοκίνητα διαθέτουν υπολογιστή ταξιδιού, με την μέση και την στιγμιαία κατανάλωση καυσίμου, οπότε, η οικονομία είναι ….στα χέρια σας.

Ελαστικά και ασφάλεια

Ένα ελαστικό με μειωμένη πίεση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ασφαλή οδήγηση, να δημιουργήσει αστάθεια στις στροφές – ακόμη και απώλεια της πρόσφυσης – ενώ, αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου.  Πριν από κάθε διαδρομή τσεκάρουμε την πίεση των ελαστικών, και τηρούμε όσα προβλέπει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μας για τα ελαστικά που έχουν τοποθετηθεί.  Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου η πίεση των ελαστικών μπορεί να αυξηθεί, όπως στην ρυμούλκηση ενός τρέιλερ, αλλά για αυτό θα πρέπει να ενημερωθείτε από ειδικό σε βουλκανιζατέρ.

Καθαρός αέρας στο ΙΧ

Εχουν μικρό κόστος συντήρησης αλλά παίζουν μεγάλο ρόλο στην καθαρή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΙΧ μας. Τα φίλτρα καμπίνας, που φροντίζουν ώστε να παραμένει καθαρός ο αέρας στο αυτοκίνητο μας, θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 15.000 χιλιόμετρα ή μία φορά το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο οι επιβάτες προστατεύουνται από καλές οσμές, αλλά και ανεπιθύμητα βακτήρια, που μπορεί να επηρεάζουν την αναπνοή των αλλεργικών επιβατών. Σε περίπτωση ακινητοποίησης πρέπει να έχετε μαζί σας ένα προειδοποιητικό τρίγωνο,  γιλέκο ασφαλείας, ενώ, δείτε αν το φαρμακείο σας έχει τα απαραίτητα που θα βοηθήσουν σε μια έκτακτη ανάγκη.