Την ώρα που όλοι περιμένουν τι θα πράξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 9 Μαΐου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» της Ουκρανίας για μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση του BBC, είπε ότι για να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία χρειάζεται «επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων εκεί που βρίσκονταν στις 23 Φεβρουαρίου».
«Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει διπλωματικός διάλογος», πρόσθεσε.
Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.
Να υπενθυμιστεί ότι το Κίεβο, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα, έχει προτείνει μια 15ετή περίοδο διμερών συνομιλιών για το καθεστώς της Κριμαίας κατά την οποία Ρωσία και Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στην περιοχή.
Σύμφωνα με το BBC, η απάντηση του Ουκρανού προέδρου ενδεχομένως να υποδεικνύει μια προθυμία να αποδεχτεί τον ρωσικό έλεγχο της χερσονήσου στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ωστόσο είναι ασαφές τι θα σήμαινε αυτό για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που είναι υπό μερικό έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.
Για το Azovstal
«Η πιθανή καταστροφή του ουκρανικού στρατού και αμάχων που παραμένουν επί του παρόντος στο έδαφος του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη από τους Ρώσους κατακτητές μπορεί να θέσει τέλος σε οποιεσδήποτε διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Εάν σκοτώσουν ανθρώπους που τώρα μπορούν να ανταλλάσσονται αν είναι στρατιωτικοί ή να αφεθούν ελεύθεροι αν είναι άμαχοι, δεν θα υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε μαζί τους σε διπλωματικό επίπεδο», τόνισε ο Ζελένσκι.
Για τη Μαριούπολη είπε πως δεν μπορεί να πέσει ως πόλη, γιατί έχει ήδη καταστραφεί ολοσχερώς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αποκλεισμός της στρατηγικής πόλης από τους Ρώσους «είναι ένα εσκεμμένο βήμα, μια εκδήλωση μίσους και τρομοκρατίας».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Ρωσία νομίζει ότι μπορεί να διαφύγει από διώξεις για εγκλήματα πόλεμου λόγω της πυρηνικής απειλής».
«Η Ρωσία μιλά ανοιχτά για πυρηνικά όπλα. Για τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσουν οι ρωσικοί πύραυλοι στις ευρωπαϊκές πόλεις. Το κάνουν αυτό λόγω της αίσθησης της ατιμωρησίας. Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη μέσω απειλών. Η εισβολή στη Ρωσία και η σκληρότητα των στρατευμάτων της στην Ουκρανία έχει αγνοήσει όλους τους κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι κάτι από τον 18ο αιώνα. Η Ρωσία πιστεύει ότι δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.