«Ο μόνος που αποφασίζει στη Ρωσία είναι ο Πούτιν. Κανένας δεν τον επηρεάζει. Είναι ο μοναδικός παίκτης. Οι ολιγάρχες και οι έμπιστοί του είναι υποδεέστεροι. Ο Πούτιν δεν υποχωρεί, δεν αλλάζει συμπεριφορά, δεν επιδεικνύει ποτέ αδυναμία, δεν κάνει συμβιβασμούς» δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Αμερικανοβρετανός Γουίλιαμ (Μπιλ) Μπράουντερ, ένας από τους ελάχιστους, ίσως, Δυτικούς που γνωρίζουν εκ των έσω πώς λειτουργεί το ρωσικό καθεστώς. Ο πρώην διαχειριστής hedge funds ήταν για χρόνια ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία προτού γίνει σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τον θάνατο σε ρωσικές φυλακές του δικηγόρου του, του Ουκρανού Σεργκέι Μαγκνίτσκι. Ο Μπράουντερ βρίσκεται στο στόχαστρο του Πούτιν, ο οποίος είχε μάλιστα ζητήσει από τον πρώην αμερικανό πρόεδρο την έκδοσή του στη Ρωσία, αίτημα που βρήκε, κατά τον Μπράουντερ, σύμφωνο τον Τραμπ, αλλά μπλόκαρε με σχετική ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Το 2018 σε κοινή συνέντευξή του με τον Τραμπ στο Ελσίνκι ο Πούτιν έκανε δημόσια αναφορά στον Μπράουντερ.
Η συζήτησή μας ξεκίνησε από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που είχε θέσει ο Μπράουντερ εδώ και χρόνια, προσπαθώντας να προωθήσει τον επονομαζόμενο Νόμο Μαγκνίτσκι σε ΗΠΑ και διεθνώς για να τιμωρηθούν όσοι διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η συμπεριφορά του Πούτιν θα μπορούσε να αλλάξει αν είχαμε επιβάλει κυρώσεις πριν από τον πόλεμο. Δεν πίστευε ότι έχουμε, και ειδικότερα η ΕΕ, την ικανότητα να επιβάλουμε κυρώσεις. Η ΕΕ ήταν πάντα καλή μαζί του. Αν είχαμε στείλει το μήνυμα πριν από τον πόλεμο, επιβάλλοντας κυρώσεις, θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει συμπεριφορά, διότι δεν θα είχε ξεκινήσει τον πόλεμο. Τώρα δεν θα υποχωρήσει.
Ο Πούτιν δεν υποχωρεί, δεν αλλάζει συμπεριφορά, δεν επιδεικνύει ποτέ αδυναμία, δεν κάνει συμβιβασμούς» λέει κατηγορηματικά ο Μπράουντερ. Εκτιμά ότι πλέον ο στόχος των κυρώσεων είναι «να στεγνώσει οικονομικά ο Πούτιν, ώστε να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο», προβλέποντας όμως ότι «θα χρειαστεί πολύ καιρό» και ο πόλεμος θα συνεχιστεί. «Εχουμε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία με τον πιο επιθετικό τρόπο που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Αλλά ο τεράστιος ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το 1 δισ. δολάρια που στέλνουμε καθημερινά στη Ρωσία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Οσο συνεχίζουμε να το κάνουμε θα μπορεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο».
Ενδέχεται οι ρώσοι ολιγάρχες, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, να επηρεάσουν τον Πούτιν; «Οι ολιγάρχες δεν έχουν καμία εξουσία έναντι του Πούτιν. Είναι απολύτως υποδεέστεροί του, τον φοβούνται. Είναι εξαιρετικά αναστατωμένοι, λόγω των κυρώσεων, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι για τον θυμό τους, διότι αν ύψωναν τη φωνή τους θα κινδύνευαν με πτώχευση, με φυλάκιση ή θα τους σκότωναν». Ισχύει το ίδιο για τον στενό κύκλο γύρω από τον Πούτιν; είναι η επόμενη ερώτησή μας. «Ακριβώς. Αν βγουν εκτός γραμμής, αν επιδείξουν απιστία, θα τους συντρίψει άμεσα. Ο μόνος που αποφασίζει είναι ο Πούτιν. Κανένας δεν τον επηρεάζει. Είναι ο μοναδικός παίκτης. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο πραξικόπημα, ο μόνος τρόπος για να χάσει την εξουσία του είναι αν χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι ρώσοι πολίτες αποφασίσουν να τον ρίξουν».
Πάντως, υποστηρίζει ότι ο Πούτιν «θα κάνει τα πάντα για να μη χάσει και ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, θα συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», ενώ δεν αποκλείει ότι μπορεί να προχωρήσει πέραν της Ουκρανίας. «Αν κερδίζει δυναμική και έχει κάποια επιτυχία, θα προχωρήσει σε χώρες του ΝΑΤΟ, σε Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία». Οπότε τι μπορεί να κάνει η Δύση για να τον σταματήσει; «Θα πρέπει να υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, προστασία των ουκρανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, για να εξάγουν, και του ουκρανικού εναέριου χώρου, καθώς και αποστολή του οπλισμού που χρειάζονται για να νικήσουν τη Ρωσία. Είναι κρίσιμο να χάσει ο Πούτιν τον πόλεμο και να χάσει όλες τις περιοχές που έχει κερδίσει. Αν το κάνουμε, θα έχουμε προστατέψει τους Ουκρανούς, τον εαυτό μας και θα δώσουμε στους Ρώσους μια δικαιολογία να τον ανατρέψουν».
Κατάχρηση
Κατά τον Μπράουντερ ο Πούτιν έχει καταχραστεί κάπου 1 τρισ. δολάρια ρωσικών πόρων. «Εχω δει πώς γίνεται η κατάχρηση και κλοπή πόρων, εξαιτίας της υπόθεσης Μαγκνίτσκι». Αναφέρεται στη δέκα ετών έρευνα για υποκλοπή και ξέπλυμα χρήματος από ρώσους ανώτατους αξιωματούχους. «Μπορούσαμε να αποδείξουμε με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι υπέκλεψαν και ξέπλυναν το ποσό των 232 δισ. δολαρίων μέσω της Danske Bank στην Εσθονία. Διαπιστώσαμε ότι ορισμένα από τα χρήματα αυτά πήγαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν» δηλώνει, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο αυτό οικονομικό έγκλημα ήταν ένα πολύ μικρό τμήμα όλων των χρηματοπιστωτικών εγκλημάτων. «Η ανάλυσή μου είναι ότι το ποσό αυτό αφορά μία τράπεζα σε μία χώρα, αν ληφθούν υπόψη παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες, το ποσό θα ήταν 1 τρισ. δολάρια». Αναφέρεται επίσης σε πολλούς Δυτικούς «παθητικούς συνεργούς», οι οποίοι διευκολύνουν τις επιδιώξεις του ρώσου προέδρου. «Ο Πούτιν δωροδοκεί πολύ πετυχημένα και είναι εντυπωσιακό πόσοι το δέχονται. Είμαι σίγουρος ότι στην Ελλάδα έχετε αρκετούς ανθρώπους στο ρωσικό “μισθολόγιο’. Και πιθανώς να το έχουν κάνει για λίγα χρήματα».
Ο αμερικανοβρετανός επενδυτής υπενθυμίζει ότι προειδοποιούσε για τον Πούτιν, αποκαλώντας τον «εγκληματία» πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν προεδρεύει των μηχανισμών της χώρας του, που σκοτώνουν αμάχους στη Συρία, στη Γεωργία, στην Ουκρανία, στο Σάλσμπερι, στο Λονδίνο, και έχω δει ο ίδιος μετά τον θάνατο του Σεργκέι Μαγκνίτσκι τον Πούτιν να εμπλέκεται προσωπικά σε συνωμοσία κάλυψης της δολοφονίας του με ψευδείς δηλώσεις δημοσίως». Την υπόθεση φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το βιβλίο του Μπράουντερ «Freezing Order», το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση στη λίστα μη λογοτεχνικών βιβλίων των «New York Times», ενώ μεταφράζεται σε 17 γλώσσες. «Ρίχνει φως σε έναν κόσμο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, στο πώς ο Πούτιν καταχράται χρήματα» λέει ο συγγραφέας.