Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν καθημερινά τον Τζόνι Ντεπ και την Άμπερ Χερντ να αλληλοκατηγορούνται και να περιγράφουν πώς ό ένας υπέστη κακοποίηση από τον άλλο όσον ήταν παντρεμένοι.
Εκατομμύρια περισσότεροι ήδη βλέπουν τα μικρά, φτιαγμένα από τους θαυμαστές αποσπάσματα καθώς και βίντεο ή άρθρα με τίτλους όπως «Ο Τζόνι Ντεπ καταστρέφει τον δικηγόρο της Άμπερ Χερντ» και «Η ομάδα της Άμπερ Χερντ καταστρέφεται με τον πιο ξεκαρδιστικό τρόπο από αυτόν τον μάρτυρα», κλπ.
Αν μάλιστα παρακολουθείτε με ζέση την υπόθεση, τότε μπορεί να έχετε δει το κλιπ με την Άμπερ Χερντ να σκουπίζει με περίεργο τρόπο τη μύτη της. Ή εκείνο όπου ο Ντεπ χαμογελάει καθώς ο δικηγόρος της Χερντ του ζητάει για πέμπτη φορά να επιβεβαιώσει ότι, ναι, αυτή είναι η υπογραφή του στο κάτω μέρος ενός εγγράφου. Ή ίσως εκείνη όπου ένας πρώην αστυνομικός ερωτάται αν έχει δει το μόριο του Ντεπ.
Ωστόσο στην πραγματικότητα η ουσία της δίκης είναι πολύ πιο σοβαρή απ΄όσο νομίζουμε ή από αυτά που πολλές φορές παρακολουθούμε, καθώς στις μαρτυρίες του πρώην ζευγαριού επικρατεί η βία (ψυχολογική και προσωπική), οι καταχρήσεις, ακόμη και καταγγελίες για βιασμό. Μιλάμε δηλαδή για δύο ανθρώπους που σχεδόν καθημερινά επαναφέρουν στη μνήμη τους στιγμές από την πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής τους.
Γιατί λοιπόν παρά το γεγονός πως δύο διάσημοι ηθοποιοί και κάποτε ένα αγαπημένο (τουλάχιστον στα μάτια των παπαράτσι) ζευγάρι περιγράφει τον εφιάλτη που ζούσε, εμείς εμμένουμε σε αστειάκια, στιλιστικές ομοιότητες και τυχόν στημένες γκριμάτσες από τους δύο;
Η δίκη Ντεπ-Χαρντ σαν… καλογυρισμένη ταινία του Χόλιγουντ
Η απάντηση είναι μία. Γιατί σπάνια μία δίκη μεταξύ δύο διασημοτήτων μεταδίδεται δημόσια.
Πράγματι, υπάρχει μία λεπτή γραμμή στις ΗΠΑ μεταξύ δικαιοσύνης και ψυχαγωγίας, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα αμερικάνικα media να προσδίδουν ένα στοιχείο μυθοπλασίας σε μία δίκη που είναι σε εξέλιξη.
- Διαβάστε επίσης: Τζόνι Ντεπ: Λιπόθυμος από αλκοόλ και ναρκωτικά – Οι φωτογραφίες που έδειξε η Άμπερ Χερντ στο δικαστήριο
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός πως παλιά δίκες στην Αμερική έχουν σπάσει ρεκόρ τηλεθέασης.
Παραδείγματος χάριν τη δίκη του OJ Simpson (1994-1995) την παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ εκείνη του κατά συρροή δολοφόνου Ted Bundy (1979), ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο.
Κάθε μέρα 10 εκατομμύρια άτομα βλέπουν την δίκη Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ
Ωστόσο η ζωντανή μετάδοση έφεραν αυτά τα ιδιωτικά θεάματα σε διεθνές επίπεδο. Έτσι πλέον κάποιος μπορεί να δει μία δίκη από το σπίτι του.
Σύμφωνα με μετρήσεις 9 εκατομμύρια θεατές παρακολουθούν καθημερινά την κάλυψη της δίκης Ντεπ εναντίον Χερντ και μόλις το 35% βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διεξάγεται η δίκη, ενώ το 7% βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα σύμφωνα με την The Sun η τηλεθέαση έχει τετραπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της δίκης.
Σκάουτερ στα δικαστήρια
Στις ΗΠΑ υπάρχουν «σκάουτερ δίκης» των οποίων η δουλειά είναι να κυνηγούν δικαστικές υποθέσεις που μπορεί να ενδιαφέρουν το κοινό και στη συνέχεια να υποβάλλουν αιτήσεις στους αντίστοιχους δικαστές για άδεια κινηματογράφησης.
Οι υποθέσεις δολοφονιών είναι συνήθως αυτές που ενδιαφέρουν περισσότερο το κοινό.
Ωστόσο όταν υπάρχουν διασημότητες στην υπόθεση, τότε μιλάμε για… «μπίνγκο».
Άτομο που βρίσκεται σε ομάδες «κυνηγών δικών» επισημαίνει πως η δίκη του Derek Chauvin, του αστυνομικού που σκότωσε τον George Floyd, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο Court TV, είχε τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα του καναλιού μέχρι σήμερα.
Από σοβαρή υπόθεση σε… τσίρκο
Η υπόθεση λοιπόν, του Τζόντι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ φαίνεται να «σπάσει ταμεία».
Ο Wayne Cohen, δικηγόρος και καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington, επισημαίνει ότι όλες οι δίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δημόσιες, πράγμα που σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να πάει στο δικαστήριο και να την παρακολουθήσει.
Βέβαια αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει και αντιδράσεις με τους περισσότερους να επισημαίνουν πως η μετάδοση μίας δίκης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στο δικαστήριο.
«Αν μου κολλήσετε μια κάμερα μπροστά μου και ξαφνικά έχω τη δυνατότητα να έχω πολύ μεγάλη απήχηση, αυτό έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ηθική μου υποχρέωση απέναντί σας ως δικηγόρος σας», λέει ο Cohen.
Ειδικά οι μάρτυρες μπορεί να αισθάνονται ευάλωτοι στον δημόσιο έλεγχο.
Πάντως σύμφωνα με ειδικούς που παρακολουθούν τις μετρήσεις τα social media το «70% ή και περισσότερο» όσων σχολιάζουν την υπόθεση στο διαδίκτυο είναι υπέρ του Ντεπ, ενώ ο άλλοι θεωρούν πως το ποσοστό φτάνει το 90-95%.
Είναι δυνατόν με βάση αυτά και τα βιντεάκια που κυκλοφορούν να μην επηρεαστεί η Κοινή Γνώμη; Το ερώτημα μάλλον τείνει να είναι ρητορικό.