«Είναι αφόρητη η υποκρισία σας κ. Τσίπρα. Εάν δεν είχατε ποτέ κυβερνήσει θα θεωρούσα πως αυτές οι απόψεις αρμόζουν σε κόμμα που δεν μπήκε ποτέ στη βάσανο να πάρει δύσκολες αποφάσεις» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.
«Κυβερνήσατε όμως και ξεχάσατε γρήγορα τις πορείες προς την Αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και σε κάποιες δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα.
Με αναφορά στον Πάιατ
«Και επειδή επικαλεστήκατε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ θα διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είπε επί λέξη πως «μένει έκπληκτος γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 μέρη που επεξεργαζόμαστε είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί.
Κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν την δέσμευση». Τον συναντήσατε τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να ανακοινώσετε τι του είπατε;» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
«Έλα μωρέ να πω μια δύο κουβέντες για το εσωτερικό και εγώ στηρίζω τη συμφωνία. Και αυτά τα είπε ο κ. Πάιατ. Τα αμφισβητείτε κ. Τσίπρα. Τα αμφισβητείτε κ. Κατρούγκαλε. Μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί και δικαιολογείτε τη στάση σας σα να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Για εσάς ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη έτσι όπως φέρεστε» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Για να θυμηθούμε τι κάνατε εσείς και τι είπατε όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον. Αφήνω κατά μέρους τα περί διαβολικού ύφους του κ. Τραμπ. Για τη βάση της Σούδας λέγατε ότι «είναι γνωστό σε όλους πως έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και η δουλειά εκεί πρέπει να αναβαθμιστεί». Αυτό κάνουμε και εμείς και αυτό κάνατε και εσείς κάθε χρόνο, πήγατε στην Ουάσιγκτον και κάνατε την ωφέλιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα κωλοτούμπα.
Και ταυτόχρονα στείλατε το σήμα πως οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν για την εξωτερική πολιτική. Έρχεστε τώρα πάλι να το γυρίσετε, να θυμηθείτε τις αντιαμερικανικές σας ρίζες πασπαλισμένες με ολίγον από πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Θα σας πως όμως τι δεν είπατε. Αναφέρεστε συνέχεια στα F-16. Γνωρίζετε πως στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές φωνές, όμως οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι στο κογκρέσο, που μέχρι τώρα αρνείται, γιατί θεωρούν την Τουρκία μη αξιόπιστο εταίρο. Το 2018 που πήγατε στην Ουάσιγκτον η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα F-35 και τότε δεν υπήρχε μία αναφορά σας προς τις ΗΠΑ να μην τα πάρουν οι Τούρκοι, που με αυτά θα άλλαζαν την ισορροπία στο Αιγαίο. Ούτε μια αναφορά σας κ. Τσίπρα, τόση υποκρισία πια;».
«Προσαρμογή στην γεωγραφική μας θέση
«Μαζί με την Τουρκία είμαστε η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και λόγω της γεωγραφικής μας θέσης μπορούμε να έχουμε λόγο στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά προσαρμογή στην γεωγραφική μας θέση», είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος εκ νέου στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε: «Μιλήσατε κ. Τσίπρα για την Ουκρανία και εκφράσατε πάλι προβληματισμό για την αποστολή αμυντικού υλικού. Υπάρχει κ. Τσίπρα μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν έστειλε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία;»
«Χώρες με παράδοση αιώνων στην ουδετερότητα άλλαξαν την πολιτική τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως εάν είχαμε ακολουθήσει την δική σας πολιτική «θα πηγαίνατε στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα λέγατε όχι, μόνος εσείς και 26 απέναντι. Θέλετε να μου πείτε πως αυτή θα ήταν η στάση σας στην ΕΕ. Αυτή η στάση θα ενίσχυε το στερεότυπο της εθνικής γραφικότητας, που αυτή η κυβέρνηση παλεύει να αναιρέσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Για το Σαχέλ
«Είχατε πει πως θα γυρίσουν φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών από το Σαχέλ για να μην υπερψηφίσετε την Ελληνογαλλική συμφωνία. Το είπατε ή όχι κ. Τσίπρα; Το είπατε, εγώ δεν είδα κανέναν Έλληνα στρατιώτη στο Σαχέλ. Όταν θα έλθει η ώρα να ψηφίσουν οι πολίτες ας βάλουν στο ζύγι τι επέτυχε αυτή η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική και τι εσείς» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Εμείς επιδιώξαμε την 5ετή επέκταση της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Σας ρωτώ ευθέως θα καταγγείλετε ναι ή όχι τη συμφωνία; Να απαντήσετε ευθέως. Μας έχετε ήδη πει πως θα την καταγγείλετε, τώρα ποιος θα σας πιστέψει είναι άλλο θέμα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως αυτή η συμφωνία πηγαίνει πακέτο με τη νομοθεσία της προώθησης των Ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων, όπου αναφέρεται η δυνατότητα να προμηθευτεί η χώρα μας F-35, αλλά και άλλο αμυντικό υλικό.
«Συστηματική δουλειά»
«Κατά συνέπεια το πλαίσιο υπάρχει ήδη. Έχει γίνει πολλή και συστηματική δουλειά, να ευχαριστήσω την πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον την κ. Παπαδοπούλου. Μας είπατε πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υπερπτήσεις, θα θέσω το συγκεκριμένο θέμα στο ανώτατο επίπεδο την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απήντησε ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των ελληνικών νησιών.
Όμως το ταξίδι μου στις ΗΠΑ δεν είναι μονοθεματικό ούτε ετεροπροσδιορίζεται από την τουρκική στάση. Σήμερα η Ελλάδα μετράει περισσότερο ή λιγότερο σε σχέση με τρία χρόνια πριν; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί. Η χώρα μας σήμερα έχει φωνή και αξιοπιστία. Σας καλώ να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας, δεν είναι δύσκολο, σας ζητώ να κάνετε αυτά που κάνατε και ως κυβέρνηση. Είστε όμως σαν τον σκορπιό, όταν είστε στην αντιπολίτευση μεταμορφώνεστε προς το χειρότερο. Μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού για να μην κατηγορηθείτε πως είστε ακόμη μία φορά εθνικά ανορθόγραφος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.