Η Βρετανία δεν έχει άλλη επιλογή από το αναλάβει δράση εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στις συνομιλίες για τους μετά το Brexit εμπορικούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.
Η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διατηρεί την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς την επιβολή σκληρού συνόρου μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Ιρλανδίας που είναι χώρα-μέλος της ΕΕ –ή ενός συνόρου εντός του Ηνωμένου Βασιλείου- ήταν ανέκαθεν η μεγαλύτερη πρόκληση για το Λονδίνο καθώς ξεκίνησε την πορεία εξόδου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Τι είχε συμφωνηθεί
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε σε πρωτόκολλο που αντ’ αυτού δημιούργησε ένα τελωνειακό σύνορο στη θάλασσα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά τώρα δηλώνει ότι η απαιτούμενη γραφειοκρατία είναι αφόρητη.
Η συντηρητική κυβέρνηση απειλεί να ‘σκίσει’ το πρωτόκολλο εδώ και μήνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου με την Ευρώπη σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και δημιουργώντας ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη και την Ουάσινγκτον.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, η Τρας υποστήριξε και πάλι ότι η έλλειψη συμφωνίας για το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας απειλεί την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.
«Η υπουργός Εξωτερικών…δήλωσε ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα θέμα εσωτερικής ειρήνης και ασφαλείας για το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι εάν η ΕΕ δεν επιδείξει την απαιτούμενη ευελιξία για την επίλυση αυτών των θεμάτων, τότε ως υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το δράσουμε», αναφέρεται στη βρετανική ανακοίνωση.
«Ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να διευρυνθεί η διαπραγματευτική εντολή της ΕΕ ή για να εισαχθούν νέες προτάσεις προκειμένου να μειωθεί το συνολικό επίπεδο εμπορικών προβλημάτων». Η Τρας το επεσήμανε αυτό «μετά λύπης», ανέφερε η ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ