Επί δυόμισι ολόκληρα χρόνια, η Βόρεια Κορέα απέρριπτε κάθε έξωθεν προσφορά εμβολίων και ισχυριζόταν ότι το ανώτερο, σοσιαλιστικό σύστημά της προστάτευε τους 26 εκατ. πολίτες της από τον «κακόβουλο ιό» που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Όμως, αυτή την εβδομάδα άφησε πολλούς παρατηρητές με το στόμα ανοιχτό, παραδεχόμενη τα «πρώτα εγχώρια κρούσματα» κοροναϊού και προκάλεσε ερωτήματα για το πόσο άσχημα είναι στ’ αλήθεια τα πράγματα. Όπως αναφέρει το Associated Press, υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες ότι η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση σε μια χώρα που διαθέτει ένα από τα χειρότερα συστήματα υγείας του πλανήτη.
Η Βόρεια Κορέα έχει κλείσει τα σύνορά της από τις αρχές του 2020, με αποτέλεσμα στην επικράτειά της να σπανίζουν οι δημοσιογράφοι, οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων και οι διπλωμάτες. Επομένως, το τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας παραμένει άγνωστο και η Βόρεια Κορέα έχει επιλέξει την ασάφεια, με τα κρατικά ΜΜΕ να αναφέρονται σε συχνά περιστατικά πυρετού. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που γνωρίζουμε – και είναι όλα τους ανησυχητικά. Η χώρα δεν έχει ανακοινώσει ούτε έναν εμβολιασμό, διαθέτει πολύ περιορισμένες δυνατότητες για τεστ, το σύστημα υγείας της είναι σε κακή κατάσταση και η φτώχεια είναι διαδεδομένη.
Χωρίς την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι η Βόρεια Κορέα σύντομα θα βιώσει μαζικούς θανάτους και τεράστια μετάδοση. Άλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί αυτή την αναγνώριση της πανδημίας προκειμένου να συσπειρώσει τον πληθυσμό της ενώπιον του ιού και να καταφέρει να τον ελέγξει.
Τι έχει γίνει γνωστό για την έξαρση της πανδημίας;
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένας αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων στην Πιονγιάνγκ βγήκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον. Αποκάλεσε την έξαρση την «πιο σοβαρή έκτακτη ανάγκη» του κράτους.
Δεν είναι γνωστή, ωστόσο, η έκταση του προβλήματος, ενώ τα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας περιορίστηκαν σε ασαφείς περιγραφές της κατάστασης.
Δημοσιεύματα στα κρατικά ΜΜΕ την Παρασκευή ανέφεραν ότι ένας «πυρετός» εξαπλώνεται «εκρηκτικά» από τα τέλη Απριλίου, αφήνοντας πίσω του έξι νεκρούς, 350.000 ασθενείς και 187.800 άτομα σε καραντίνα. Όπως ανέφεραν, ένας από τους νεκρούς διαγνώστηκε με την παραλλαγή Όμικρον.
Τα δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι τα αίτια του πυρετού παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Ο Κιμ Σιν-γκον, καθηγητής στο Κορεατικό Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής της Σεούλ, δήλωσε στο AP ότι κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι ασθενείς με πυρετό έχουν κοροναϊό. Όπως είπε, η Βόρεια Κορέα διαθέτει περιορισμένο αριθμό τεστ κοροναϊού.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα έχει καταγράψει 64.200 τεστ από την αρχή της πανδημίας, αριθμός εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με άλλες χώρες. Ο αριθμός των τεστ κοροναϊού της Νότιας Κορέας ανέρχεται σε 172 εκατ.
Η έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Κορέα ίσως συνδέεται με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Απριλίου, όταν ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν μίλησε για τα πυρηνικά του όπλα μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Πιονγιάνγκ και στρατιώτες. Η παραλλαγή Όμικρον ενδέχεται να έφτασε στη Βόρεια Κορέα μέσω των βόρειων συνόρων της με την Κίνα, όπου τον Ιανουάριο αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση των δυο χωρών. Έκτοτε, τα σύνορα έχουν κλείσει.
Ποιες είναι οι προκλήσεις;
Η έξαρση θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική γιατί οι Βορειοκορεάτες παραμένουν ανεμβολίαστοι σε υψηλά ποσοστά και υποφέρουν από χρόνιες ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.
«Η Βόρεια Κορέα έχει πολλούς ευάλωτους ανθρώπους και κανένα χάπι κατά του κοροναϊού», υποστήριξε ο Κιμ στο AP. «Η Βόρεια Κορέα ίσως καταλήξει να έχει τα χειρότερα ποσοστά θανάτων και ασθενών από κοροναϊό σε όλο τον κόσμο, σε σχέση με τον πληθυσμό της», αν δεν έχει καμιά εξωτερική στήριξη.
Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, η παραλλαγή Όμικρον προκάλεσε πολύ λιγότερες νοσηλείες και θανάτους σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού, όμως αυτό οφείλεται κυρίως στα εμβόλια, τη χρήση αντιικών φαρμάκων, την αποτελεσματική θεραπεία στις ΜΕΘ και τη φυσική ανοσία που είχε αποκτήσει μέρος του πληθυσμού από προηγούμενη έκθεση στον ιό. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει για τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε στο AP ο Γιουνγκ Τζάε-χαν, καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Gachon της Νότιας Κορέας.
«Μιλάμε για θνητότητα της τάξης του 0,1% στη Νότια Κορέα, όμως στη Βόρεια Κορέα το ποσοστό θα είναι πολύ υψηλότερο, ίσως αγγίξει και το 1%, αν και είναι δύσκολο να κάνουν ακριβείς προβλέψεις αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Γιουνγκ.
Η μυστικοπαθής κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας καθιστά αδύνατη την εκτίμηση του πραγματικού μεγέθους και της εξέλιξης της έξαρσης.
Πολλοί Βορειοκορεάτες έχουν προσαρμοστεί στη ζωή με ένα αδύναμο σύστημα υγείας και προμηθεύονται φάρμακα ιδιωτικά, σύμφωνα με την Αν Κιουνγκ-σου, επικεφαλής μιας ιστοσελίδας που εστιάζει στα ιατρικά ζητήματα της Βόρειας Κορέας.
Αν και η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να αποφύγει τις μαζικές λοιμώξεις, η Αν υποστηρίζει ότι πιθανώς θα αποφύγει την «καταστροφική» θνητότητα.
Ποια είναι η απόκριση της Βόρειας Κορέας;
Από την Πέμπτη, η Βόρεια Κορέα έχει επιβάλει εθνικό lockdown. Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα ενδέχεται να σκοπεύει να συνυπάρξει με τον ιό, σε κάποιο βαθμίό.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τους αξιωματούχους να συνεχίσουν τα κρατικά έργα υποδομών και γεωργίας, μεταξύ άλλων εργασιών. Το απόγευμα της Πέμπτης, η χώρα πραγματοποίησε ακόμη και δοκιμές σε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους, πράγμα που σημαίνει ότι το μπαράζ δοκιμών του τελευταίου διαστήματος ίσως συνεχιστεί.
Ο Χονγκ Μιν, αναλυτής από το Κορεατικό Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης της Σεούλ, δήλωσε ότι η βορειοκορεάτικη απόκριση στην πανδημία αφορά κυρίως την απομόνωση των ανθρώπων που παρουσιάζουν συμπτώματα σε καταφύγια. Σημείωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει τους πόρους να επιβάλει ακραία lockdown όπως εκείνα της Κίνας, που έχει κλείσει ολόκληρες πόλεις περιορίζοντας τους κατοίκους στα διαμερίσματά τους. Επίσης, η χώρα ανησυχεί για την εύθραυστη οικονομία της.
Η Αν σημειώνει ότι τα αυστηρότερα μέτρα κατά του ιού δεν θα διαφέρουν πολύ από παλαιότερους περιορισμούς και ότι πρόκειται κυρίως για μια ρητορική που επιχειρεί να πείσει τον πληθυσμό, που έχει κουραστεί από τους περιορισμούς κατά της πανδημίας, να παραμείνει σε εγρήγορση εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων και στη γειτονική Κίνα.
Η Βόρεια Κορέα ίσως χρησιμοποιήσει την πιο αυστηρή στρατηγική απέναντι στην πανδημία και ως ένα μέσο αύξησης του ελέγχου επί του πληθυσμού της, σύμφωνα με τον Γιανγκ Ουν-τσουλ, αναλυτή στο ιδιωτικό Ινστιτούτο Sejong που μίλησε στο AP. Η Βόρεια Κορέα θα έπρεπε να είχε αποδεχτεί τις παλαιότερες προσφορές για αποστολή εμβολίων από άλλες χώρες, αν την ενδιέφερε πραγματικά η προστασία του πληθυσμού της, σημείωσε ο Γιανγκ.
Υπάρχουν ελπίδες για διεθνή βοήθεια;
Η είδηση της έξαρσης δημιούργησε ελπίδες ότι η Βόρεια Κορέα ίσως δεχτεί έξωθεν δωρεές εμβολίων, θεραπευτικών χαπιών και άλλων ιατρικών προμηθειών.
Η Βόρεια Κορέα δεν θα ζητήσει τέτοιου είδους βοήθεια, όμως σε πρώτο χρόνο θα εξετάσει την αντίδραση της Σεούλ και της Ουάσινγκτον, εκτίμησε ο ΚΙιμ.
Άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα ίσως θεωρεί ότι η απομόνωση των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή της, δεδομένων των ελλείψεων στις υποδομές των νοσοκομείων και τις ιατρικές προμήθειες, οι οποίες θα ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν χωρίς εκτεταμένη έξωθεν βοήθεια – την οποία η χώρα είναι απίθανο να δεχτεί.
Ο Γιουνγκ αναφέρει ότι η μόνη ουσιώδης βοήθεια που ίσως αποδεχτεί η Βόρεια Κορέα είναι ένας περιορισμένος αριθμός εμβολίων για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, καθώς είναι πολύ αργά για τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον Χονγκ οι κινήσεις της Βόρειας Κορέας για τη βελτίωση της οικονομίας και του στρατού της παρά την πανδημία, δείχνουν ότι η χώρα είναι πρόθυμη να δεχτεί έναν συγκεκριμένο αριθμό θανάτων, με στόχο την ανοσία δια της νόσησης, αντί να παραλάβει εμβόλια ή άλλη μορφή διεθνούς βοήθειας.
Πηγή: Associated Press