Με εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας, παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων, Γιώργου Αναστασίου, εγκαινιάσθηκε σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου, η «Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για τη διοργάνωση της οποίας υπεύθυνος είναι ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Ιωάννη Περγαντάς και η οποία υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Θηβαίων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης(ΕΕΕΕΚ) Θήβας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θήβας, το ΚΔΗΦ «Άγιοι Ανάργυροι», ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων ΑμεΑ, το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ «Εν-τάξη» και μαθητές από Δημοτικά Σχολεία της Θήβας.
Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν ζωγραφίζοντας, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και μαγειρεύοντας ξεχωριστά.
«Είμαστε σήμερα εδώ σε αυτή την ξεχωριστή δράση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τα άτομα με αναπηρία, με το γενικό σύνθημα «Όλοι μαζί- όλοι ίσοι». Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για κάποιους συνανθρώπους μας, η κάθε ημέρα αποτελεί και μία πρόκληση. Μια πρόκληση που όμως την αντιμετωπίζουν με θάρρος, πείσμα και θέληση.
Εμείς οφείλουμε να τους στηρίξουμε, να βοηθήσουμε ώστε η καθημερινότητα, τόσο των ανθρώπων με αναπηρία όσο και των οικογενειών τους, να γίνει πιο εύκολη. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ξεχωριστοί, όλοι ίσοι», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Αναστασίου, συγχαίροντας τον κ. Περγαντά για τη διοργάνωση.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Ιωάννης Περγαντάς, προέβη στην εξής δήλωση: ««Ξεκινήσαμε από τη Θήβα τις εκδηλώσεις Ευαισθητοποίησης για τα ΑμεΑ. Σήμερα το πρωί, στο κέντρο της Θήβας είχαμε μια μικρή γιορτή, όπου τα παιδιά ζωγράφισαν, μαγείρεψαν και ενσωματώθηκαν σε μια όμορφη παρέα με τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της πόλης. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Θηβαίων για τη συμπαράσταση και ευχόμαστε να στεφθούν με αντίστοιχη επιτυχία και οι υπόλοιπες δράσεις που διοργανώνουμε στις άλλες πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».
Οι εκδηλώσεις της ΠΣΤΕ θα διαρκέσουν από τις 18 έως τις 22 Μαΐου και διεξάγονται σε διάφορες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας(Λαμία, Θήβα, Λιβαδειά, Χαλκίδα και Καρπενήσι).
Οι δράσεις αυτές προφανώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο όταν τα φώτα κλείσουν και οι εκδηλώσεις ολοκληρωθούν, τα προβλήματα προσβασιμότητας κυρίως των ατόμων με αναπηρία στο δημόσιο χώρο και στη Θήβα και αλλού παραμένουν. Ελάχιστα πεζοδρόμια της χώρας πληρούν τις προδιαγραφές ανεμπόδιστης κίνησης των ΑΜεΑ και αν σε αυτά πάνω δεν έχουν παρκάρει οχήματα.
Πολλά δημόσια κτίρια στη χώρα δεν έχουν ειδικούς ανελκυστήρες για ΑΜεΑ. Λίγα κολυμβητήρια έχουν προδιαγραφές για ΑΜεΑ. Και τόσα άλλα που θα μπορούσαμε να παραθέσουμε όπως πολλά σχολεία που δεν έχουν ειδικές ράμπες.
Επειδή όμως πρέπει να αποδώσουμε και τα δικαιολογημένα εύσημα, σχεδόν καθημερινά υπάρχουν παρεμβάσεις σε πολλούς δήμους για τη διευκόλυνση των ατόμων ΑΜεΑ. Σε κάποιες παραλίες έχουν εγκατασταθεί συστήματα μεταφοράς των ανθρώπων αυτών εντός θάλασσας, ενώ και δημοτικές βιβλιοθήκες τοποθετούν ειδικά αναβατήρια.
Ωστόσο αν θα έπρεπε να το τοποθετήσουμε ποσοστιαία, ακόμη ως χώρα δεν βρισκόμαστε ούτε στο 10% των απαραίτητων παρεμβάσεων προς εξυπηρέτηση των ατόμων ΑΜεΑ.
Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι δεν κάνουμε καμία χάρη στα άτομα ΑΜεΑ όταν δημιουργούμε τις κατάλληλες υποδομές. Αντιθέτως, οι άνθρωποι αυτοί μας κάνουν χάρη που υπομένουν με απόλυτα ταπεινότητα την στέρηση πολλών δικών τους δικαιωμάτων εξαιτίας της δυσκολίας στη μετακίνηση τους λόγω κακοτεχνιών, έλλειψης σχεδιασμού και ανοχής σε παραβάσεις που σχετίζονται με το παρκάρισμα πάνω στα πεζοδρόμια.
Αλεξανδρούπολη-Το δικό τους σπίτι αποκτούν τα άτομα ΑΜΕΑ