Με καθυστέρηση, αλλά έντονη ήρθε η επίσημη ενόχληση της Τουρκίας σε σχέση με τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι σε δηλώσεις του σημείωσε αρχικά: «είδατε το θέατρο για την Τουρκία και τα κατεχόμενα στο αμερικανικό Κογκρέσο».
Στη συνέχεια, «επιτέθηκε» και κατά των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι «τις θεωρούσαμε σύμμαχο».
«Είναι ένα παράδειγμα η συμπεριφορά τους λες και δεν υπάρχουν Τουρκοκύπριοι στο νησί», πρόσθεσε ο Φουάτ Οκτάι.
Διαβάστε επίσης: «Ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από τη διεθνή κοινότητα»
Ποιο τμήμα της ομιλίας Μητσοτάκη ενόχλησε
«Σας ζητώ αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου να μην ξεχάσουμε αυτό που έχει προκαλέσει στον ελληνισμό μια βαθιά πληγή εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώ για το Κυπριακό ζήτημα. Ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όπως είπα και στον κ. Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν μπορεί να δεχθεί και δεν θα δεχθεί λύση δυο κρατών στην Κύπρο», είπε ο πρωθυπουργός, με την Τουρκία να μην μπορεί να κρύψει τη δυσφορία της για τις συγκεκριμένες αναφορές.
Ακόμα πιο σκληροί είναι οι όροι που χρησιμοποιεί ο τουρκικός Τύπος σχετικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την παρουσία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.
Η εφημερίδα Cumhuriyet γράφει ότι τα πράγματα στην Τουρκία δεν πάνε καλά, σε σύγκριση με τις κινήσεις της Ελλάδας, ενώ χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, που αποδίδει αντιτουρκικό πρόσημο στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν. «Oι κλακαδόροι του Μητσοτάκη! Τα μέλη του Κογκρέσου χειροκρότησαν όρθιοι τα σκανδαλώδη λόγια του σχετικά με την Κύπρο», αναφέρεται.
Η εφημερίδα Sabah, επίσης, αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός της Ελλάδας πάλι ξεπέρασε τα όρια. Μετέφερε στο Κογκρέσο την αντίθεση του με την ΤΔΒΚ», ενώ η εφημερίδα Takvim σημειώνει ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν «γεμάτη με προβοκάτσιες. Τον χειροκρότησε όλο το Κογκρέσο».
Τέλος, το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν, απευθύνεται στο Κογκρέσο. Ο τελευταίος ξένος ηγέτης που απευθύνθηκε στο Κογκρέσο ήταν ο Ζελένσκι. Ο Μητσοτάκης εμπνευσμένος από τον Ζελένσκι εκφράζει τα παράπονα του» και συνεχίζει αναφέροντας ότι «ο Μητσοτάκης είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει μια εισβολή που διαρκεί πάνω από 40 χρόνια και ότι εδώ κανένας δεν μπορεί να δεχθεί μια λύση με δυο κράτη και χειροκροτήθηκε όρθιος γι’ αυτές τις αναφορές του».