Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης» σε μια άνευ προηγουμένου αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Όπως αναφέρει το Anadolou, ο λόγος για αυτή τη δήλωση του Ερντογάν ήταν τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για την Τουρκία.
#BREAKING Turkish president says Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis does not exist for him after his criticism against Turkiye during visit to US
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) May 23, 2022
Ερντογάν κατά Μητσοτάκη
Όπως υπογραμμίζει και το ρεπορτάζ του MEGA, δεν έχει προηγηθεί ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια οξεία επίθεση από τον Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή άλλο Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε αρχικά στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τη φράση που αναφέραμε και παραπάνω «δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει μαζί του το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο Συνεργασίας.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα έχει κάνει δέκα στρατιωτικές βάσεις», εννοώντας τις αμερικανικές, και αναρωτήθηκε εναντίον ποιου στρέφονται αυτές οι βάσεις.
«Να δούμε τι θα τις κάνει αυτές τις βάσεις», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε «εμείς δεν στηριζόμαστε σε κανένα, έχουμε τις δυνάμεις μας, να δούμε τι θα κάνει τώρα ο Μητσοτάκης».
Πρώτο θέμα και στα τουρκικά ΜΜΕ
Όπως είναι φυσικό, οι δηλώσεις του Ερντογάν έχουν γίνει πρώτο θέμα και στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, με την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσπόζει στους τίτλους τους.
«Ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας»
Οι αποψινές δηλώσεις ήρθαν μετά την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου σχετικά με την αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας και τα υποβρύχια που ετοιμάζονται. «Ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», είπε συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εννοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ανέφερε ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο».
Αναλυτικότερα, μιλώντας κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για 3 μέρες και και 12 εβδομάδες στη θάλασσα χωρίς ανεφοδιασμό.
Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει 6 νέου τύπου υποβρύχια.
Για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της Τουρκίας
Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζονται ολοταχώς και οι προετοιμασίες για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της χώρας. Είπε ότι η κατασκευή του ξεκινά το 2025 και σχεδιάζουν να το παραδώσουν στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εντός 5-6 ετών.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε «έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας».
Ο Ερντογάν τόνισε ότι «παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των συμμάχων, το πετύχαμε αυτό». «Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο», είπε.
Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της Δύσης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «τα όπλα, που δεν μας δόθηκαν έναντι αμοιβής, μεταφέρθηκαν δωρεάν με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά στις αιμοσταγείς τρομοκρατικές οργανώσεις».
Υπονοώντας την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου». Υποστήριξε ακόμη ότι «οι ηγέτες των τρομοκρατών στη Συρία έγιναν δεκτοί με κόκκινα χαλιά».
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία». «Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτά», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας για στήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα των κυρώσεων.