Στη μάχη του Ρολάν Γκαρός ρίχνεται απόψε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, με τον Ελληνα τενίστα να αντιμετωπίζει στις 21:45 τον Ιταλό Λορέντζο Μουσέτι, Νο. 66 στην παγκόσμια κατάταξη.
Ο συμπατριώτης μας επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Εκεί που μεγαλούργησε πέρσι και έφτασε μια… ανάσα από την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Του πρώτου Grand Slam της καριέρας του, όταν βρέθηκε να προηγείται με 2-0 σετ του Νόβακ Τζόκοβιτς στον μεγάλο τελικό. Η εμπειρία, η κλάση και το ένστικτο επιβίωσης του Σέρβου, όμως, γύρισαν τούμπα το παιχνίδι και οδήγησαν τον Νόλε στο δεύτερο Ρολάν Γκαρός της καριέρας του.
Ο Τσιτσιπάς έναν χρόνο μετά επιστρέφει στο Παρίσι, για να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε πέρσι: Να πάρει τον τίτλο. Αυτό, όμως, γνωρίζει πολύ καλά ότι για να συμβεί θα πρέπει να πάει βήμα – βήμα, αφού τα Grand Slams δεν είναι σπριντ, αλλά ένας μαραθώνιος.
Φέτος με την περσινή εμπειρία να τον έχει βελτιώσει πολύ ως τενίστα όσο και ως άνθρωπο, θέλει να εκμεταλλευτεί την εξαιρετική κλήρωση που έχει και να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τον τελικό. Η… Θεά τύχη αυτή τη χρονιά χαμογέλασε στον Στέφανο και τον τοποθέτησε σε διαφορετική πλευρά του κυρίως ταμπλό σε σχέση με τους Τζόκοβιτς, Αλκαράθ και Ναδάλ, τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο στον μεγάλο τελικό.
Ο Ελληνας τενίστας θέλει να υπερασπιστεί τους βαθμούς που κέρδισε την περσινή σεζόν και στη συνέχεια να διεκδικήσει με όλες του τις δυνάμεις τον πρώτο του τίτλο σε Grand Slam διοργάνωση. Να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του και να γεμίσει για μια ακόμα φορά με χαρά και περηφάνια όλη την Ελλάδα. Όπως έχει κάνει πολλάκις τα τελευταία χρόνια, με τις τεράστιες νίκες που έχει πετύχει απέναντι στα μεγαθήρια του παγκοσμίου τένις και τις σπουδαίες πορείες που έχει κάνει στις κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη.
Η πορεία προς τον τελικό
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέρσι ξεκίνησε την περιπέτειά του στο Ρολάν Γκαρός στις 30/5, όταν αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο τον Τζέρεμι Σάρντι.
Ο Ελληνας τενίστας πραγματοποιώντας μια εξαιρετική εμφάνιση μετέτρεψε το παιχνίδι σε παράσταση για ένα ρόλο και έφτασε σε μια άνετη νίκη, επικρατώντας με το εμφατικό 3-0 (7-6 [6], 6-3, 6-1).
Στον δεύτερο γύρο αντιμετώπισε τον Ισπανό Πέδρο Μαρτίνεθ, με τον συμπατριώτη μας να ξεπερνάει εύκολα το εμπόδιό του, επικρατώντας επίσης με 3-0 σετ (6-3, 6-4, 6-3).
Στον τρίτο γύρο η κλήρωση τον έφερε αντιμέτωπο με τον Τζον Ισνερ. Ο Αμερικανός τενίστας πήρε το πρώτο σετ με 7-5, αλλά στη συνέχεια ο Στέφανος Τσιτσιπάς ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και με 6-3, 7-6 [3], 6-1 έφτασε στην ολική ανατροπή – πρόκριση.
Στους «16» το επίπεδο δυσκολίας ανέβηκε, αφού ο 23χρονος βρήκε απέναντί του έναν κλασσικό… χωματά. Τον Ισπανό Πάμπλο Καρένο Μπούστα. Παρόλα αυτά δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα και με 6-3, 6-2, 7-5 έφτασε στα προημιτελικά του γαλλικού οπεν.
Εκεί τον περίμενε ο Ντανίλ Μεντβέντεφ. Ο… κακός του δαίμονας. Ο Στέφανος, όμως, έκανε και πάλι εξαιρετική εμφάνιση, παίρνοντας τη νίκη με 3-0 σετ (6-3, 7-6 [3], 7-5).
Στα ημιτελικά ο δρόμος του Τσιτσιπά διασταυρώθηκε με τον αντίστοιχο του Αλεξάντερ Ζβέρεφ, με τον Ελληνα τενίστα να παίρνει την πρόκριση μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, το οποίο κρίθηκε στα πέντε σετ (6-3, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3).
Στον τελικό αντιμετώπισε τον κορυφαίο τενίστα στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Τον Νόβακ Τζόκοβιτς, με τον συμπατριώτη μας να… αγγίζει το θαύμα. Ο Στέφανος προηγήθηκε με 2-0 σετ (7-6 [6], 6-2), αλλά δεν κατάφερε να κλείσει το παιχνίδι. Ο Σέρβος γύρισε τούμπα το ματς (6-3, 6-2, 6-4) και κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός για δεύτερη φορά στην καριέρα του.
Φέτος, έναν χρόνο μετά την εντυπωσιακή πορεία που τον έφερε στον τελικό, ο Τσιτσιπάς θέλει να κάνει ένα ακόμα βήμα και να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Το 2019 η πορεία του σταμάτησε στους «16». Το 2020 στα ημιτελικά, πέρσι στον τελικό και φέτος θέλει να κάνει αυτό που δεν έχει καταφέρει κανένας Ελληνας τενίστας στο παρελθόν. Να πάρει ένα Grand Slam, που θα τον επιβραβεύσει για τη σκληρή δουλειά και τους κόπους του.
Μπορεί; Αναμφίβολα ναι. Στο χώμα άλλωστε παίζει εξαιρετικά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι εκτός από σπουδαίος τενίστας, είναι και εξαιρετικός αθλητής, αφού στα clay courts αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο είναι η αντοχή και λιγότερο η ποιότητα.