Βασανιστικές για δύο λόγους, είναι οι τελευταίες ώρες για την Ρούλα Πισπιρίγκου που βρίσκεται προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό με την κατηγορία ότι σκότωσε την 9χρονη κόρη της Τζωρτζίνα.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να καταθέσουν οι ιατροδικαστές Χριστίνα Τσάκωνα και η Αγγελική Τσιόλα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. Από αυτές τις καταθέσεις υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο να προκύψουν κι’ άλλες κατηγορίες εις βάρος της και το δεύτερο να αρχειοθετηθούν οι υποθέσεις και να κλείσει ο φάκελος με τους θανάτους των δύο παιδιών.
Διαβάστε επίσης: Πάτρα: «Ερχονται έξι νέες διώξεις» – Ποιους αφορούν
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρούλα Πισπιρίγκου -η οποία ξεκίνησε να προαυλίζεται στον Κορυδαλλό- δέχεται το μένος από τις υπόλοιπες έγκλειστες στο σωφρονιστικό κατάστημα, όπως αναφέρει μαρτυρία μίας πρώην κρατούμενης.
Η ίδια ελπίζει σε αποφυλάκιση τον Ιούνιο, γεγονός που κρίνεται δύσκολο από τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις νομικών κύκλων.
Οι καταθέσεις των ιατροδικαστών
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον της 18ης τακτικής ανακρίτριας η Χριστίνα Τσάκωνα και η Αγγελική Τσιόλα, οι δύο ιατροδικαστές που έβαλαν τη σφραγίδα τους στις αιτίες οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο τα δύο μικρότερα κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ιατροδικαστή Αθηνών Χριστίνα Τσάκωνα, η Μαλένα έφυγε από τη ζωή στις 13 Απριλίου του 2019 από ηπατική ανεπάρκεια, ενώ κατά την πρόεδρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Πάτρας κ. Τσιόλα, μια σπανιότατη νόσος, αυτή της αγενεσίας φλεβοκόμβου, ήταν υπεύθυνη για τον αιφνίδιο θάνατο, τον Μάρτιο του 2021, του βρέφους της οικογένειας, ενώ στην αιτία θανάτου είχε προστεθεί και το πνευμονικό οίδημα.
Και τα δύο πορίσματα, μετά το θάνατο και του τρίτου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη, τέθηκαν υπό έντονη αμφισβήτηση.
Μάλιστα, για την ιατροδικαστική έκθεση που αφορούσε στη Μαλένα είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της στο ζεύγος Δασκαλάκη η παιδοογκολόγος που παρακολουθούσε τη Μαλένα, λέγοντας πως το παιδί αυτό αποκλείεται να είχε ηπατική ανεπάρκεια. Τότε, είχε κατατεθεί από τους γονείς μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ωστόσο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο πριν από δύο μόλις μήνες, καθώς δεν είχαν διαπιστωθεί ιατρικά λάθη.
Νέες ποινικές διώξεις
Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου είχε δοθεί εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Αθηνών για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας με τους φακέλους των αντίστοιχων δικογραφιών να περνούν στα χέρια δύο εισαγγελέων, υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου. Οι ιατροδικαστικοί επανέλεγχοι ανατέθηκαν στους κορυφαίους πραγματογνώμονες της χώρας Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλογρηά.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές του pelop, μετά τις καταθέσεις Τσάκωνα-Τσιόλα είναι πολύ πιθανόν να ασκηθούν νέες διώξεις, κακουργηματικού αλλά πλημμεληματικού χαρακτήρα σε βάρος ατόμων από το περιβάλλον του ζεύγους Δασκαλάκη.
«Συμπληρωματικές διώξεις για την Ρούλα Πισπιρίγκου για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της Τζωρτζίνας, ανθρωποκτονία κατά Μαλένας, ανθρωποκτονία κατά Ίριδας. Τρεις διώξεις σε συγγενικά πρόσωπα για αμέλεια και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Αυτές οι διώξεις μπορεί να έχουν και πλημμεληματικό χαρακτήρα, άρα δεν θα υπάρχει σύλληψη, αλλά και κακουργηματικό χαρακτήρα που εκεί θα υπάρξουν συλλήψεις. Άρα μιλάμε για 6 νέες διώξεις, τρεις συμπληρωματικές και τρεις καινούριες», ανέφερε χαρακτηριστικά και ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάγκας.
Στα… κάγκελα οι κρατούμενες στον Κορυδαλλό
Σε δημοσιογράφο της εκπομπής το «Πρωινό» μίλησε μια πρώην κρατούμενη των φυλακών Κορυδαλλού, που έμενε στην ίδια πτέρυγα με τη Ρούλα Πισπιρίγκου.
Η ίδια είπε πως ποτέ δεν είχε κάποια επικοινωνία μαζί της, αλλά έτυχε να την συναναστραφεί 2-3 φορές.
Ωστόσο όπως είπε η Πισπιρίγκου όσα σχόλια και να ακούει για τα παιδιά της δεν αντιδράει και η μόνη φορά που είχε έντονη αντίδραση χτυπώντας τα παντζούρια του θαλάμου είναι όταν άκουσε μια κρατούμενη να της φωνάζει κάτι που αφορούσε τον Μάνο.
- Διαβάστε επίσης: Πάτρα: Το τυχαίο εύρημα της Τζωρτζίνας μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για την Πισπιρίγκου
Και εξήγησε πώς επειδή όλες γνώριζαν την εμμονή της με τον Μάνο, της φώναζαν συνεχώς για να αντιδράσει «Μάνο αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ».
«Τις φορές που την είδα φαινόταν ψύχραιμη και ανέκφραστη, σαν να μην αντιλαμβανόταν για τι κατηγορείται και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Είναι απαξιωτική με τα υπόλοιπες κρατούμενες, αλλά υπερβολικά ευγενική με τους υπαλλήλους, επειδή θέλει να έχει την εύνοιά τους», είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε:
«Οι κρατούμενες την αντιμετωπίζουν με θυμό και οργή, καθώς εκτός από το ότι η πλειοψηφία είναι μητέρες, βάσει μητρικού ενστίκτου, δημιουργεί απέχθεια για ό,τι έχει κάνει. Επίσης είναι οργισμένες και για τα ειδικά προνόμια που απολαμβάνει στην φυλακή».
Ο άγνωστος διάλογος της Πισπιρίγκου και κρατούμενης στις φυλακές Κορυδαλλού
Η μοναδική που κατάφερε να μιλήσει μαζί της περιγράφει στο Live News τόσο τα λόγια που αντάλλαξαν όσο και ορισμένες άγνωστες πτυχές από την κράτηση της 33χρονης.
«Επειδή έκανα δήλωσα εγώ έναρξη απεργίας πείνας από τον Κορυδαλλό με βάλανε σε κελί απομόνωσης, το οποίο ήταν δίπλα στο κελί της Πισπιρίγκου, η οποία έμαθε για την απεργία πείνας μου και μου μίλησε. Μου είπε: «να προσπαθήσεις να μην πάθεις κακό στην υγεία σου και στη ζωή σου, επειδή σε χρειάζεται η κόρη σου. Εγώ δυστυχώς δεν μπόρεσα να σώσω τα παιδιά μου».
Η συγκρατούμενη της 33χρονης βρέθηκε στη φυλακή επειδή πυροβόλησε και τραυμάτισε τον σύζυγο και πατέρα του παιδιού της, σε μια υπόθεση που είχε συζητηθεί.
«Αυτή είπε ότι «κι εγώ το ίδιο θα έκανα στη θέση σου αν ζούσαν τα παιδιά μου. Θα έκανα το παν, θα αυτοθυσιαζόμουν». Εγώ της είπα: μακάρι να είναι αληθινά αυτά που ακούω από σένα, γιατί θα ήθελα να μην έχεις εσύ σχέση με όσα σε κατηγορούν”».
Ελπίζει για… αποφυλάκιση
Με βάση πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» – κι αν δεν προκύψει κάποιο νέο ηχηρό αποκαλυπτικό στοιχείο ενοχής της Ρούλας Πισπιρίγκου μέσα από τις εξελισσόμενες έρευνες των Αρχών – οι δικηγόροι της, Οθωνας Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Ζάρδας ετοιμάζονται να καταθέσουν – το προαναγγελθέν από διμήνου – αίτημα αποφυλάκισής της, στις αρχές Ιουνίου.
Αν και η γενικότερη δημόσια εκτίμηση του νομικού κόσμου είναι ότι το αίτημα αυτό δεν θα ‘χει αίσιο αποτέλεσμα, εντούτοις η υπεράσπιση της κατηγορουμένης και η ίδια ελπίζει.