Θλίψη, οργή και βαθύ πένθος έχει προκαλέσει η αδιανόητη τραγωδία με θύματα αθώα παιδιά σε δημοτικό σχολείο του Τέξας.
Η σφαγή στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, η χειρότερη του είδους έπειτα από αυτή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ (2012), αναγκάζει πολλούς στις ΗΠΑ να ξαναζήσουν το μαρτύριο των επιθέσεων σε σχολεία, που επαναλαμβάνεται αέναα τα τελευταία χρόνια, με σοκαριστικές εικόνες μαθητών να κλειδώνονται στις τάξεις μέχρι να τους σώσουν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου.
Οι σημαίες κυματίζουν παντού μεσίστιες, πολλοί λένε ότι οι ΗΠΑ ζούνε τον δικό τους καθημερινό πόλεμο, όμως οι μισοί Αμερικανοί δεν θέλουν καν να σκεφτούν το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στο θέμα της οπλοκατοχής.
Ενδεικτικό του νοσηρού κλίματος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι ότι ο κυβερνήτης του Τέξας, ένας εξαιρετικά δημοφιλής πολιτικός, είχε πει το 2015 πως ντρέπεται που η πολιτεία του έρχεται δεύτερη σε πωλήσεις όπλων στην χώρα και είχε καλέσει τους πολίτες να αγοράσουν περισσότερα, για να πιάσουν την πρωτιά. Στην πολιτεία αυτή οποιοσδήποτε άνω των 18 μπορεί να φέρει όπλο χωρίς άδεια ή εκπαίδευση.
Στην Αμερική, τη χώρα όπου τα παιδιά συμμετέχουν στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους σε ασκήσεις ετοιμότητας για το ενδεχόμενο ένοπλης επίθεσης στο σχολείο τους, ποτέ δεν έχει τεθεί θέμα απαγόρευσης των όπλων. Αυτό στο οποίο αντιτίθενται οι ίδιοι Αμερικανοί που σήμερα πενθούν είναι η λήψη μέτρων, για να ελέγχονται καλύτερα αυτοί που τα αγοράζουν.
- Διαβάστε επίσης: Μακελειό στο Τέξας: Η 10χρονη «ηρωίδα» – «Την πυροβόλησε την ώρα που τηλεφωνούσε στην αστυνομία»
Τη δεκαετία του 2000, έχασαν τη ζωή τους 108 παιδιά και ενήλικες, την επόμενη δεκαετία 188 και ήδη 55 παιδιά και ενήλικες έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2020.Το 2018, μετά την επίθεση μαθητή που είχε αποβληθεί στο λύκειο της Πάρκλαντ, στη Φλόριντα (17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι και έφηβες), οργανώθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις, ιδίως νέων, που είχαν απαιτήσει από τους πολιτικούς να νομοθετήσουν.
- Διαβάστε επίσης: Ο μακρύς θλιβερός κατάλογος των επιθέσεων σε σχολεία – 65 νεκρά παιδιά μέσα σε 4 χρόνια
Στο Τέξας ο πρόεδρος Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι ο ίδιος και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ θα μεταβούν στο Ουβάλντε του Τέξας τις επόμενες ημέρες για να παρηγορήσουν τις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.
Ο Μπάιντεν έκανε αυτές τις δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο όταν παρουσίαζε ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας κατά τη δεύτερη επέτειο από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη διάρκεια της σύλληψής του από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε κάποια κομμάτια στην ομιλία του για να αναφερθεί στη σφαγή στο δημοτικό σχολείο στο Ουβάλτνε, όπου ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες.
«Η Τζιλ κι εγώ θα ταξιδέψουμε στο Τέξας τις επόμενες ημέρες για να συναντηθούμε με τις οικογένειες και να τους πούμε ότι έχουμε μια αίσθηση, απλώς μια αίσθηση του πόνου τους, και ελπίζουμε να προσφέρουμε κάποια μικρή παρηγοριά σε μια κοινότητα που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και θλίψης και έχει υποστεί ένα τραύμα», επεσήμανε ο Μπάιντεν.
Πριν μερικές ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μεταβεί στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης για να παρηγορήσει τις οικογένειες των 10 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε σούπερ μάρκετ. Σχεδόν όλα τα θύματα ήταν Αφροαμερικανοί, ενώ την επίθεση εξαπέλυσε ένας υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής.
«Είναι αηδιασμένος και κουρασμένος», τόνισε ο Μπάιντεν χθες εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ.
Το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα αποτελεί ένα από τα ζητήματα που διχάζουν περισσότερο τους Αμερικανούς. Αντιπαρατίθενται αυτοί που λένε πως ο περιορισμός της πρόσβασης στα όπλα θα σώσει ζωές με αυτούς που ισχυρίζονται ότι τα ίδια τα όπλα δεν ευθύνονται για τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών και ότι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή προστατεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα.
Ο Μπάιντεν κάλεσε τη Γερουσία να επιβεβαιώσει άμεσα τον διορισμό του Στίβεν Ντέτελμπαχ, τον οποίο έχει επιλέξει για επικεφαλής της υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών, αποστολή της οποίας είναι μεταξύ άλλων να εφαρμόζει τη νομοθεσία περί όπλων.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε για μία ακόμη φορά το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA, το οποίο αντιτίθεται στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.
«Πού είναι το θάρρος, πού είναι η γενναιότητα μας να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε ένα πολύ ισχυρό λόμπι;», διερωτήθηκε.
Το NRA εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα του μακελειού στο Ουβάλντε, αλλά τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για «την πράξη ενός μεμονωμένου και διαταραγμένου εγκληματία».
Εξάλλου πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αναβάλει το ετήσιο συνέδριό του το οποίο ξεκινά αύριο Παρασκευή στο Χιούστον του Τέξας, στο οποίο αναμένεται να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ, οι γερουσιαστές από την πολιτεία Τεντ Κρουζ και Τζον Κόρνιν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.