Για τους λάτρεις της μπάλας, η φωνή του παραπέμπει ξεκάθαρα σε όλα εκείνα τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού που στην πορεία των χρόνων απολαύσαμε από την τηλεόραση. Στις φάσεις που σχολιάσαμε, στα γκολ που πανηγυρίσαμε και στις στιγμές της έξαψης στη νίκη ή στην ήττα. Χωρίς οπαδικές εξάρσεις, με σοβαρότητα, ηρεμία, αξιοπιστία κι ένα αυθεντικό νοιάξιμο για τον τηλεθεατή και το ποδοσφαιρικό θέαμα που παρακολουθεί, ήταν πάντα ένας εξαιρετικός σχολιαστής των αγώνων. Σημείο αναφοράς, άλλωστε, παραμένουν ακόμα οι περιγραφές του στο Euro του 2004, που μπήκαν στα σπίτια όλης της Ελλάδας και ξεσήκωσαν ένα έθνος, στην πιο ιστορική στιγμή του ποδοσφαίρου μας. Απόψε, όμως, ο Κώστας Βερνίκος θα γίνει η φωνή του τελικού του UEFA Champions League ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Ρεάλ Μαδρίτης που θα περιγράψει ζωντανά στο Mega.

Η σπουδαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο ευρωπαϊκών συλλόγων ολοκληρώνεται σήμερα με τον φαντασμαγορικό τελικό που θα φτάσει μέσω ελεύθερης μετάδοσης από το Mega, στις οθόνες μας. Ο Κώστας Βερνίκος θα βρίσκεται στο Σταντ ντε Φρανς για την περιγραφή της θεαματικής τελετής έναρξης, η οποία θα αρχίσει στις 21.50 αλλά και τον σχολιασμό της αναμέτρησης μεταξύ της Λίβερπουλ του Κώστα Τσιμίκα και της Ρεάλ Μαδρίτης των 13 ευρωπαϊκών τροπαίων. Δίπλα του ο Ηλίας Βλάχος. Η συναρπαστική βραδιά, βέβαια, στο Mega θα έχει αρχίσει ήδη από τις 21.00 με την Pre-game εκπομπή που θα παρουσιάσει ο Αντώνης Κατσαρός με σχολιαστή τον Ακη Ζήκο. Καλεσμένος τους ο ηθοποιός Γιάννης Τσιμιτσέλης. Μετά τη στέψη της νέας πρωταθλήτριας Ευρώπης, στην Post-game εκπομπή, η μεγάλη αθλητική ομάδα του Mega παίρνει πάσα και κάνει παιχνίδι με ζωντανές συνδέσεις, ξεχωριστούς καλεσμένους, πλάνα από το γήπεδο, αποκλειστικές συνεντεύξεις και βέβαια τους πανηγυρισμούς των θριαμβευτών.

Πριν φορέσει τ’ ακουστικά του και μας καλωσορίσει όλους στην αναμέτρηση, ο Κώστας Βερνίκος μίλησε στα «Πρόσωπα».

Ο τελικός του Champions League είναι η κορυφαία στιγμή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εσείς και φέτος έχετε την ευκαιρία να τη ζήσετε από κοντά, κάνοντας την περιγραφή για το Mega από το Σταντ ντε Φρανς. Ποιες πρώτες εντυπώσεις μπορείτε να μας μεταφέρετε;

Ημουν στο ίδιο γήπεδο στον τελικό του Μουντιάλ στις 12 Ιουλίου 1998 Γαλλία – Βραζιλία 3-0 αλλά και στον τελικό Champions League 17 Μαΐου 2006 Μπαρτσελόνα – Αρσεναλ 2-1. Υστερα από 16 χρόνια πάλι εδώ,αυτή τη φορά για το Mega. Εδώ στο προάστιο των εξεγέρσεων στο Σεν Ντενί, όλα κινούνται γύρω από τη μεγάλη αυτή ποδοσφαιρική γιορτή. Αγγλοι και Ισπανοί βρίσκονται ήδη στην Πόλη του Φωτός δίνοντας το δικό τους όμορφο χρώμα. Ελπίζω να μη βρέξει όπως το 2006 και να ζήσουμε μεγάλες στιγμές και πάλι.

Για την περιγραφή ενός τέτοιου αγώνα τι προετοιμασία κρύβεται; Αν και με τη μεγάλη σας εμπειρία στο αντικείμενο, έχετε πλέον όλους τους απαραίτητους αυτοματισμούς.

Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη κάθε φορά που φοράω ακουστικά και παίρνω μικρόφωνο για ένα event κορυφαίου επιπέδου. Οταν «παίζεις μπάλα» στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη και μάλιστα με δύο ιερά τέρατα του θεσμού και του αθλήματος, οφείλεις να προσπαθήσεις να σταθείς στο ύψος αυτό. Να απολαύσεις τη βραδιά και απλά να βοηθήσεις τους τηλεθεατές να περάσουν ένα ευχάριστο βράδυ – όαση στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

Πλέον οι δημοσιογράφοι που κάνουν τις περιγραφές των αγώνων έχουν στη διάθεσή τους αρκετά ηλεκτρονικά εργαλεία, από τα social media έως τα ριπλέι και την goal line technology. Κατά τη γνώμη σας, όλα αυτά βελτιώνουν την εμπειρία της θέασης του ποδοσφαίρου ή αφαιρούν και λίγο από την παραδοσιακή, πιο αυθεντική, γεύση του;

Κάποτε η τηλεοπτική παραγωγή τελικού είχε πέντε – έξι κάμερες. Εφέτος το Canal+ θα χρησιμοποιήσει… μόλις 50 σε ultra high definition. Και με VAR και με GLT, η δουλειά του διαιτητή αλλά και των σχολιαστών είναι πιο σίγουρη. Οι αμφιβολίες πάντα θα υπάρχουν, αλλά σίγουρα μειώνονται πάρα πολύ.

Φέτος τίθενται αντιμέτωπες η Λίβερπουλ που έρχεται φουριόζα από την κατάκτηση του FA Cup με τη Ρεάλ με τις μεγάλες ανατροπές στην πορεία προς τον τελικό. Τι προγνωστικά μπορείτε να κάνετε για το αποτέλεσμα;

Δεν υπάρχει χώρος για προγνωστικά σε τελικό Champions League. Η Λίβερπουλ έδειχνε ανίκητη αλλά έχασε το πρωτάθλημα στην Αγγλία. Η Ρεάλ ξεκίνησε άσχημα αλλά είναι στον τελικό κι έχει ήδη 13 κύπελλα στην τροπαιοθήκη της. Στο γήπεδο θα μπουν οι πιο «βαριές» ποδοσφαιρικές φανέλες. Με ιστορία αλλά και με παρόν και μέλλον.

Η Λίβερπουλ λόγω της συμμετοχής του Κώστα Τσιμίκα έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Πόσο σημαντικό είναι για έναν έλληνα ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται σε τέτοιο επίπεδο;

Ο Ακης Ζήκος, που και απόψε θα σχολιάζει στο στούντιο του Mega τον αγώνα, έπαιξε με τη Μονακό το 2004 σε τελικό Champions League κόντρα στην Πόρτο. Τώρα έχει σειρά ο Κώστας Τσιμίκας που έχει γίνει με την αξία του, την απόδοσή του και τον επαγγελματισμό του ο αγαπημένος όλων των φιλάθλων της Λίβερπουλ. Μεγάλη στιγμή για τον ίδιο, για τον Ολυμπιακό που του έμαθε τα ποδοσφαιρικά γράμματα και τον καθιέρωσε πριν από το μεγάλο βήμα στην Αγγλία. Αξίζει πολλά και θα κάνει μεγάλη καριέρα.

Στην καριέρα σας έχετε περιγράψει πολλούς τελικούς. Ποιος είναι εκείνος που θυμάστε πιο έντονα;

Ναι, έχω περιγράψει περισσότερους από 20 διεθνείς τελικούς, Champions League, Europa League, Euro, Mundial. Κάθε βραδιά ήταν ξεχωριστή. Ομως καμία δεν συγκρίνεται με τον τελικό του Euro 2004 στη Λισαβόνα και την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ωστόσο επειδή στη ζωή μου έχω μάθει να κοιτάω μπροστά και ποτέ πίσω, πιστεύω ότι ο καλύτερος τελικός θα είναι ο σημερινός.

Ησασταν σχολιαστής στον τελικό του Champions League που πραγματοποιήθηκε το 2007 στην Αθήνα. Ηταν μια ιδιαίτερη στιγμή αυτή για εσάς, να περιγράφετε έναν τόσο σημαντικό αγώνα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην πατρίδα μας; Τι θυμάστε από τότε;

Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα, που διοργάνωσε τέλεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, μπορούσε να διοργανώσει άψογα τελικό Champions League, με 50.000 άγγλους και ιταλούς οπαδούς της Λίβερπουλ και της Μίλαν. Η ΕΡΤ τότε έκανε άρτια παραγωγή και έστειλε την εικόνα του τελικού σε όλο τον πλανήτη. Περιγράψαμε τον αγώνα μαζί με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, με ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου τον Αλέκο Θεοφιλόπουλο, ενώ στο στούντιο της ΕΡΤ στο ΟΑΚΑ ήταν ο Πάρις Γεωργακόπουλος, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και πολλοί άλλοι. Ελπίζω να το ξανακάνουμε. Η Ελλάδα αποδεδειγμένα μπορεί να οργανώσει κορυφαία events με τον καλύτερο τρόπο. Και δεν αναφέρομαι σε Conference αλλά σε Champions.

Τι σημαίνει αυτή η χρονιά για το Mega σε σχέση με το Champions League;

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε την υπέρβαση προσφέροντας στον έλληνα φίλαθλο τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την κορυφαία διοργάνωση σε ελεύθερο κανάλι. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πληρώνουν συνδρομητικά κανάλια, το Mega έπειτα από πολλά χρόνια έφερε στα σπίτια μας το Champions League. Δυστυχώς δεν είχαμε ελληνική ομάδα στους ομίλους κι αυτό κράτησε το ενδιαφέρον σε μέτρια επίπεδα. Ομως οι φοβεροί ημιτελικοί και κυρίως ο τελικός ήταν και θα είναι απολαυστικές βραδιές. Και του χρόνου με την ευχή και την ελπίδα να είναι και ο Ολυμπιακός στους ομίλους του Champions League, ακόμη καλύτερα.