Να… γυρίσει τον χρόνο προ του 2014 προσανατολίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τον τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών, έχοντας πλέον στο συρτάρι του, σύμφωνα με πληροφορίες, την τελική εισήγηση. Η νέα νομοθετική αλλαγή στους κανόνες του εκλογικού παιχνιδιού αφορά την επαναφορά της λίστας για την ευρωκάλπη και άρα την κατάργηση της σταυροδοσίας. Εγκυρες πηγές σημειώνουν ότι έπαψαν να  προκρίνονται τα εναλλακτικά σχέδια, που πάντως εξετάζονταν προσεκτικά το προηγούμενο διάστημα, και δεν εξελίσσεται περαιτέρω παρασκηνιακή συζήτηση για τους υποψηφίους για θητεία στις Βρυξέλλες. Κάποιοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού άλλωστε είναι «πολέμιοι» του σταυρού και της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος, θέλοντας εν ευθέτω χρόνω να δώσει στίγμα ανανέωσης αλλά και ειδική βαρύτητα στη σημασία της επόμενης ευρωβουλής, φέρεται να έχει κατασταλάξει σε καθαρά αρχηγικές επιλογές για τα πρόσωπα μέσω της μεθόδου της λίστας. Πίσω από αυτό κρύβεται για πολλούς και η προσδοκία για μεγαλύτερο έλεγχο της ευρωομάδας. Ο Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση βιασύνης να ανοίξει το συρτάρι, ρίχνοντας επισήμως τις αλλαγές στο πολιτικό τραπέζι. Για την ακρίβεια, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή δείχνει ως στόχο να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η παρέμβαση να ψηφιστεί στην επόμενη Βουλή για πρώτη εφαρμογή πάντως στις επόμενες κάλπες, την άνοιξη του 2024. Στο μεταξύ τη δύσκολη συζήτηση για μεταρρύθμιση του εκλογικού κανονισμού ανοίγουν και οι ευρωβουλευτές με σειρά προτάσεων (δημιουργία πανευρωπαϊκής περιφέρειας παράλληλα με τις εθνικές, κοινή ημερομηνία εκλογών κ.ά.).

Ουσιαστικά το τελικό σχέδιο αποτελεί αντιγραφή του νόμου που ίσχυε μέχρι το 2009: ευρωψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους σε σειρά προτεραιότητας στην εκλόγιμη θέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια για τη διαχείριση τυχόν εσωτερικής γκρίνιας για τις αποφάσεις του αρχηγού. Κοινώς, εφόσον ξεκλειδώσει η εισήγηση, οι υποψήφιοι δεν θα εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά για την επικράτεια, όπως προβλέπεται στο κυνήγι του σταυρού, το οποίο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2014 (με προεκλογική τότε ρύθμιση της συγκυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου) και ξανά το 2019. Εχοντας αξιολογήσει την εμπειρία των δύο τελευταίων αναμετρήσεων, στο Μαξίμου μέτρησαν τα «αρνητικά» και κυρίως εκείνο της ανάδειξης προσώπων με βασικό κριτήριο την πανελλαδική αναγνωρισιμότητα και δημόσια προβολή τους, ανεξάρτητα από τις ευρύτερες δυνατότητές τους.

Πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχουν ακόμη κυβερνητικές φωνές που εκτιμούν ότι μια πρωτοβουλία η οποία θα έβγαζε εκτός τη μάχη του σταυρού θα προκαλούσε πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δίπλα δίπλα με την επιστροφή της λίστας εξεταζόταν αναλυτικά το σενάριο να παραμείνει ο σταυρός προτίμησης αλλά να σπάσει η επικράτεια σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες – σίγουρα σε πέντε. Προσωπικά ο Μητσοτάκης δεν είναι οπαδός των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (ενδεικτική η θέση του στο παρελθόν για το σπάσιμο της Β’ Αθήνας) ενώ σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι, όπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», ότι ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, χωρίς νέα υποψηφιότητα όσων θα έχουν συμπληρώσει δύο θητείες.