Από την παρασκηνιακή εκλογολογία στα σενάρια ανασχηματισμού και ξανά πίσω στα στοιχήματα για τον χρόνο προσφυγής στην εθνική κάλπη κινείται η πολιτική σκηνή έναν μήνα προτού η κυβέρνηση εισέλθει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της. Ενόσω η παραφιλολογία ανατροφοδοτείται ή υποχωρεί ανάλογα με τις εξελίξεις και θέτει υπ’ ατμόν υπουργούς, υφυπουργούς και γαλάζιους βουλευτές, ο Πρωθυπουργός και πρόσωπα του περιβάλλοντός του επιμένουν στον στόχο για εκλογές την άνοιξη του 2023, όπως ήταν το πρόσφατο σινιάλο του Μητσοτάκη από το Νταβός.
Ο ίδιος ζητεί διαρκή προεκλογική ετοιμότητα από τη ΝΔ και προσήλωση όλων στον κυβερνητικό σχεδιασμό, χωρίς… αποκαλύψεις όταν δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Βεβαίως αυτές δεν θα προαναγγελθούν ανεξάρτητα εάν εξετάζονται σοβαρά ή όχι ως διορθωτικές, όπως συνηθίζει ως τώρα ο Μητσοτάκης, ή ως σαρωτικές στα υψηλά κλιμάκια και είτε ζυγίζει παρεμβάσεις άμεσα ή μετά το καλοκαίρι.
Εμμέσως, δίχως ευθύ φρένο στη σεναριολογία των ημερών, έδειξε στα στελέχη του την ανάγκη για απρόσκοπτη συνέχεια του κυβερνητικού προγράμματος, ανοίγοντας το Υπουργικό Συμβούλιο – το πρώτο διά ζώσης στο Μαξίμου από τον Φεβρουάριο του 2020. Και αυτό γιατί προέταξε την οικονομία («η κυβέρνηση είναι και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται»), τα εθνικά («η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους») και τις μεταρρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστική η εντολή του «στηρίξτε όλοι» το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια ως «η μεγάλη ιδεολογική μάχη» των επόμενων μηνών, καθώς και η αναφορά του στο «αμιγώς κοινωνικό περιεχόμενο» του νομοσχεδίου για τα νοσοκομεία.
Κόμβος δεδομένων
Επιπλέον έφερε στο προσκήνιο τη σημασία αναβάθμισης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά των data, με μετατροπή της σε κόμβο δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας μέσα από υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών. Ο σχεδιασμός τρέχει παρασκηνιακά εδώ και μήνες, λένε οι πληροφορίες, και έχει συζητηθεί πίσω από τις κάμερες σε διεθνείς επαφές του Μητσοτάκη, όπως με τη Σαουδική Αραβία από το 2021. Χθες, αποκάλυψε ότι το φιλόδοξο πρότζεκτ τέθηκε στις συνομιλίες του με την Google Ευρώπης στο Νταβός. «Συζητήσαμε πώς η Ελλάδα θα καταστεί όχι απλά ενεργειακός αλλά και ψηφιακός κόμβος» είπε και εξήγησε ότι «όλα αυτά τα καλώδια στη Μεσόγειο καταλήγουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία στη Μασσαλία», εκτιμώντας ότι μπορεί η Ελλάδα να καταστεί κέντρο υποδοχής δεδομένων, τα οποία θα έρχονται από Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία.
Κινητικότητα
Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, το καρφί «πείτε μου, να σας απαλλάξω» στο προηγούμενο τηλε-Υπουργικό προς όσους αγωνιούν μόνο για την εκλογική προετοιμασία (μια αυθόρμητη υπενθύμιση κατά τον Μητσοτάκη, μια κίτρινη κάρτα σύμφωνα με την ερμηνεία των περισσοτέρων) έχουν διαδεχθεί οι περιοδείες στην επικράτεια και η πρωθυπουργική κινητικότητα εκτός συνόρων. Η ανθεκτικότητα της ΝΔ, που διαπιστώνουν οι δημοσκόποι, ιδίως έπειτα από τις επαφές του σε ΗΠΑ και Ελβετία, είναι αυτή που φέρνει στον αφρό τα πολιτικά σενάρια για τις επόμενες αποφάσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται εισηγήσεις για παρεμβάσεις ανανέωσης μαζί με διστακτικές φωνές που δεν θεωρούν κατάλληλο το μομέντουμ για ανασχηματισμό.
Προσωπικά ο Μητσοτάκης δεν εμφανίζεται ως οπαδός των σαρωτικών παρεμβάσεων και σε συνομιλητές του θέλει να ξορκίζει τους λεγόμενους «εκλογικούς» ανασχηματισμούς. Οι σκέψεις του εστιάζουν στο κομβικό καλοκαίρι (τουρισμός, διαχείριση φυσικών καταστροφών), στον βαθμό απόδοσης των μέτρων για την ακρίβεια εντός Ιουνίου και Ιουλίου και στους στόχους της οικονομίας (έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, επενδυτική βαθμίδα το 2023, φοροαπαλλαγές). Ωστόσο ο εκλογικός ορίζοντας δεν διαβάζεται πλέον από το πολιτικό σύστημα ασύνδετα με τυχόν αλλαγές προσώπων – χαρτοφυλακίων. Ειδικά η πιθανότητα για σημειακές παρεμβάσεις, όπως ένας «υφυπουργός ακρίβειας» (σκέψη που υπήρξε αλλά δεν έχει προχωρήσει) ή πιθανώς μια δομή ενιαίας διαχείρισης πρότζεκτ όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το «Αντώνης Τρίτσης», αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.