Κατηγορηματική ότι «θα κάνουμε όλοι τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό τον Σεπτέμβριο» εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μια ημέρα μετά τις παρόμοιες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Η κ. Γκάγκα διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα αλλά θα πρόκειται για σύσταση και θα αφορά και τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και πάνω.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Γκάγκα, ανέφερε: «Έχουμε πει αρκετό καιρό ότι θα χρειάζεται ένα αναμνηστικό εμβόλιο το φθινόπωρο όπως για τη γρίπη».
Πρόσθεσε πως έχει γίνει εξ αρχής συμφωνία για δωρεάν εμβόλια και το 2023, τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία, από τις εταιρείες, για να περιλαμβάνουν και τα νέα στελέχη. Σημείωσε δε πως για τη νέα αναμνηστική δόση του εμβολίου, «η σύσταση είναι από τα 12 πρέπει να γίνει».
Τι φοβούνται – Τι είχε πει ο Πλεύρης
Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι μετά το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας του κοροναϊού.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να γίνει και τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό από το φθινόπωρο και αναλόγως της έντασης με την οποία θα ενσκήψει κάποια νέα παραλλαγή, μπορεί να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα.
Στην περίπτωση που το ξένοιαστο καλοκαίρι του 2022, αποδειχτεί ότι λειτούργησε σαν εκκολαπτήριο μας νέας επικίνδυνης παραλλαγής, τότε από το φθινόπωρο μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο πανδημικό κοκτέιλ.
Η προοπτική αυτή ακούγεται αρκετά δυσοίωνη καθώς η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, για περιστατικά που δεν σχετίζονται άμεσα με τον κοροναϊό, είναι μεγάλη.
Εν μέρει αυτό συμβαίνει όπως παραδέχτηκε ο Πλεύρης, επειδή την περίοδο που το τελευταίο πανδημικό κύμα σάρωνε τη χώρα, πολλές ιατρικές πράξεις – όπως χειρουργεία – πήγαν πίσω και τώρα το κενό καλύπτεται αλλά δεν είναι εύκολο.
Ομως πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρενέργειες του κοροναϊού σε όσους νόσησαν, οδηγούν τους ανθρώπους ξανά στα νοσοκομεία για παρακολούθηση. Πολλοί από εκείνους που ανάρρωσαν εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα.
Με τα νοσοκομεία να δουλεύουν στο φουλ όλο το καλοκαίρι, και το ενδεχόμενο η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε πανδημία, η κατάσταση φαντάζει αρκετά ανησυχητική.
Πού μπαίνει τέλος στις μάσκες από αύριο – Πότε επανέρχονται
Ενδεικτικό είναι ότι ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα ξανά από τον Σεπτέμβριο, η Μίνα Γκάγκα, απάντησε ότι τυχόν τέτοια απόφαση θα ληφθεί βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας διευκρίνισε επίσης, ότι με δεδομένο ότι από αύριο Τετάρτη (1/6) μπαίνει τέλος στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν πλέον ένα τεστ για κοροναϊό την εβδομάδα.
Η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας θα ισχύσει έως 15 Σεπτεμβρίου 2022.
Από αύριο, η μάσκα καταργείται τόσο στα καταστήματα όσο και τα σουπερμάρκετ. Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας μπαίνει επίσης στα αεροπλάνα και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.
Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.
Τι θα ισχύσει σε σχολεία και Πανεπιστήμια
Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία-Πανεπιστήμια.
Σημειώνεται, πως οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα, ενώ η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.