Απαράδεκτες και ανιστόρητες οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ λέει η Αθήνα.
Δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, η Ελλάδα απαντά στο ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών που έθεσε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διατηρώντας την ένταση με την Ελλάδα στο «κόκκινο».
Νευρικότητα από τον Ερντογάν
«Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Ολα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του real.
Επίσης ανέφερε ότι «υβριδικές απειλές» μπορεί να είναι απειλές όπως στον Εβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. «Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις και στη συζήτηση Μητσοτάκη – Σολτς
Τις προκλητικές δράσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αυξανόμενη ένταση η οποία έχει προκύψει στην περιοχή μετά τις προκλήσεις κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα καγκελάριο της Γερμανίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, ήτοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Ολαφ Σολτς τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» και ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας, όπερ σημαίνει να φύγει από τη λογική των ίσων αποστάσεων.
Όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν είδε με καλό μάτι τη λογική των ίσων αποστάσεων που υιοθέτησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κριστιάνε Χόφμαν, ζητώντας από τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.