Μπούμερανγκ επιχειρεί η Αθήνα να γυρίσει στην Άγκυρα η κλιμάκωση της προκλητικότητας με επίκεντρο το Αιγαίο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε στο έπακρο την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου αφενός να κινητοποιήσει τους εταίρους, αφετέρου να στείλει εμφατικό μήνυμα στην Τουρκία ότι ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας δεν γίνονται ανεκτά και θα λάβουν κατάλληλες και αποφασιστικές απαντήσεις.
Ο πρωθυπουργός -όπως και ο υπουργός Εξωτερικών- δράττονται της ευκαιρίας και, πλέον, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις τους φροντίζουν να θίγουν τα ελληνοτουρκικά, κλιμακώνοντας κι αυτοί -με πολύ προσεκτικό τρόπο- τη ρητορική τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που βρίσκεται σε έξαρση.
Μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την Αθήνα, και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο έλληνας πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι από τον τούρκο πρόεδρο με φόντο τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του για ελληνικά νησιά, κλείνοντας την πόρτα του διαλόγου όσο η γειτονική χώρα δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, με τις κινήσεις του επιχειρεί να υψώσει το διπλωματικό τείχος που χτίζεται απέναντι στην Αγκυρα. Σε αυτή την προσπάθεια συγκαταλέγεται, άλλωστε, η επίσκεψη του γερμανού καγκελαρίου στην Αθήνα, στις 10 Ιουνίου.
Κατά την παρουσία του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως κάθε ρητορικό επιθετικό βήμα της Τουρκίας μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. «Εμείς ζούμε στην πραγματικότητα, ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους να αλλάξουν και τη λογική τους, αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το παράλογο» τόνισε.
Σε αντίστοιχο ύφος ήταν και η τοποθέτησή του για την Τουρκία κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
«Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, αναθεωρητική ρητορική και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας» είπε και πέταξε το μπαλάκι στον τούρκο πρόεδρο.
«Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν αυτοί που ξεπεράσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα, αλλά είμαστε πολύ σίγουροι ότι έχουμε την ικανότητα να αμυνθούμε αν παραστεί ανάγκη και είμαστε επίσης πολύ σίγουροι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί τους παράλογους ισχυρισμούς σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ένα ζήτημα το οποίο θέτουν πλέον μετ΄επιτάσεως τούρκοι αξιωματούχοι. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί κοινό μέτωπο κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.
Στο… πλευρό του Ερντογάν ο Κιλιτσντάρογλου
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας με ηγέτη τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συντάχθηκε με την κυβερνητική συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί στο ζήτημα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Ο κ. Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να προχωρήσει στο ζήτημα αυτό, δημιουργώντας κοινό μέτωπο στην Τουρκία κατά των νησιών.
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μπήκε στο παιχνίδι των διεκδικήσεων έπειτα από ερώτηση του προέδρου της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, σε ομιλία του, απηύθυνε δέκα ερωτήματα στον Κιλιτσντάρογλου, αμφισβητώντας τον πατριωτισμό του. «Στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είσαι με την Τουρκία ή όχι;» ρώτησε ο Ερντογάν.
Ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε στον τούρκο πρόεδρο με αναρτήσεις στο Twitter: «Eίναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο, μετά αποσύροντάς το να λες “μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν”. Αν βαστά η καρδιά σου, κάνε ένα βήμα για τα κατεχόμενα νησιά, όπως και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε».
Προετοιμασία για θερμό Ιούλιο με το «Τσεσμέ»
Αυτό το πολωμένο, λοιπόν, κλίμα που έχει δημιουργήσει η Αγκυρα έχει θέσει σε συναγερμό την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί με ψυχραιμία τις προκλήσεις απαντώντας και δηλώνοντας έτοιμη για… θερμό καλοκαίρι.
«Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου θέτοντας αβάσιμους ισχυρισμούς. Εμείς απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Τα συμφέροντά μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, τα συμφέροντα μας βασίζονται στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στη Σερβία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαμήνυσε πως η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ κόστος εάν αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. «Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Και αυτό διότι ξέρουν το βαρύ κόστος που θα αναγκάζονταν να πληρώσουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση θεωρούν περίπου δεδομένο πως σύντομα, ίσως και μέσα στον Ιούλιο, η Τουρκία θα περάσει από τις λεκτικές προκλήσεις, στις πράξεις.
Στα «ραντάρ» του ελληνικού Πενταγώνου έχει «κλειδώσει» το τουρκικό γεωτρύπανο «Τσεσμέ» για τις κινήσεις του οποίου στο Αιγαίο υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια:
- Θα πάει κοντά σε τουρκικές ακτές και δε θα θίξει τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.
- Θα πλεύσει σε κάποιο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ.
- Θα τοποθετηθεί στα όρια της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει η Αθήνα με το Κάιρο.
- Θα κινηθεί νοτίως της Γαύδου, μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση θα είναι άμεση και σε περίπτωση που η Αγκυρα διαβεί τον Ρουβίκωνα -κάτι φυσικά που είναι απευκταίο- οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα αφήσουν… ασυνόδευτη την τουρκική νηοπομπή.
Μέχρι τότε, όμως, και εφόσον οι προκλήσεις της Τουρκίας παραμείνουν σε λεκτικό επίπεδο, η Αθήνα βάζει στο κάδρο δύο ημερομηνίες – σταθμούς που θα κρίνουν πολλά ενόψει της συνέχειας και θα φανερώσουν τις προθέσεις του Ερντογάν.
Πρόκειται για την 23η Ιουνίου, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς και την 28η Ιουνίου, με τη διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.