Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα και οι πολεμικές ιαχές από τούρκους αξιωματούχους, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, ο τούρκος πρόεδρος δέχεται «πυρά» και από την Αντιπολίτευση της Τουρκίας για μία σειρά θεμάτων, έχοντας έτσι για μία ακόμη φορά ανοιχτά πολλαπλά μέτωπα.
Ο Ερντογάν σε μία προσπάθεια να μειώσει την πολιτική πίεση που του ασκείται στο εσωτερικό της χώρας για μία σειρά θεμάτων, έχει «επενδύσει» σε μία ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας.
Σε απομόνωση ο Ερντογάν
Η Αθήνα αντιδρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων, κάνοντας σαφές ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Στο πλευρό της Αθήνας, έχουν σταθεί πάντως από την πρώτη στιγμή των τουρκικών προκλήσεων ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι ΗΠΑ καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια της γειτονικής χώρας να «γκριζάρει» το Αιγαίο.
Οι σύμμαχοι της Ελλάδας πληθαίνουν και η απομόνωση της Τουρκίας μεγαλώνει, με την Κομισιόν να είναι η τελευταία που παίρνει θέση για την τουρκική παραβατικότητα και τις ανεκδιήγητες διεκδικήσεις των γειτόνων.
Είχαν προηγηθεί οι ΗΠΑ και σειρά ευρωπαϊκών χωρών – όπως η Γερμανία, που εγκατέλειψε την τακτική των ίσων αποστάσεων, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα καταδικάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις που ανεβάζουν την ένταση στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε όλους τους τόνους, ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται.
Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο μία μέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της ΕΕ, άφησε την λογική των ίσων αποστάσεων και καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, εξοργίζοντας τον Ερντογάν.
Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Πάντως, η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για ένα «θερμό» καλοκαίρι καθώς δεν αποκλείεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να προκαλέσει τη χώρα μας βγάζοντας το τέταρτο γεωτρύπανο που έχει αποκτήσει και επιχειρώντας να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Έλληνες επιτελείς αναφέρουν ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια για τις πιθανές κινήσεις της Άγκυρας.
- Το πρώτο σενάριο που βρίσκεται υπό μελέτη αναφέρει ότι το γεωτρύπανο θα πάει κοντά σε τουρκικές ακτές και δεν θα θίξει τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα
- Ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι ίσως το τουρκικό γεωτρύπανο θα πλεύσει σε κάποιο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ
- Το τρίτο σενάριο που μελετά η Αθήνα έχει να κάνει με τη τοποθέτηση του γεωτρύπανου στα όρια της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει η Αθήνα με το Κάιρο
- Το τέταρτο σενάριο, το οποίο θέλει να αποφύγει η Αθήνα, θέλει το γεωτρύπανο να κινείται νοτίως της Γαύδου, μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο
«Πυρά» από Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ
Με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα ετών από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που εξαπλώθηκαν σε μεγάλο τμήμα της χώρας, ο Ερντογάν έκανε χθες, λόγο για «σουρτούκες» (χαρακτηρισμός που παραπέμπει σε γυναίκες ελευθέρων ηθών) και «τρομοκράτες».
Ένας χαρακτηρισμός που προκάλεσε την έκρηξη μελών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αλλά και οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών που γνωστοποίησαν πως θα κινηθούν νομικά κατά του προέδρου Ερντογάν, ενώ ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συνέστησε στον Ερντογάν να κρατάει το στόμα του κλειστό, μέσω ανάρτησης που έκανε στο Twitter.
Συγκεκριμένα, ο Κιλιτσντάρογλου έγραψε, απευθυνόμενος στον Ερντογάν:
«Έχω μια συμβουλή για εσένα, που βρίζεις γυναίκες. Καλύτερα να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να σε μπερδεύουν με άνθρωπο, παρά να το ανοίγεις και να απομακρύνεις κάθε αμφιβολία».
Ενδεικτική του κλίματος που υφίσταται όσον αφορά το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η τοποθέτηση της Προέδρου του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, η οποία μίλησε για πιθανότητα ισόβιας κάθειρξης του σε περίπτωση που φύγει από την εξουσία.