Η αναδρομική έκθεση του Μεμά Καλογηράτου στο Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά (Hellenic Diaspora Foundation) αποτελεί την πρώτη εμπεριστατωμένη παρουσίαση του έργου του στην Πάτρα, στην πόλη όπου έζησε στα νεανικά του χρόνια τη δεκαετία του ΄50 και δέχτηκε τα πρώτα καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Μεσολάβησαν περίπου έξι δεκαετίες κατά τις οποίες ο Κεφαλλονίτης γλύπτης εργάστηκε αδιάκοπα παράγοντας έργα ανθρωποκεντρικά, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη στιβαρότητα της φόρμας και την υποβλητική έκφραση.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται 84 ορειχάλκινα γλυπτά, που καλύπτουν όλη την έκταση της δουλειάς του, καθώς και 24 ζωγραφικά έργα που δεν είχαν εκτεθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται κυρίως για έργα εξπρεσιονιστικά που αναφέρονται στην τραγική ύπαρξη του ανθρώπου, στην αναμέτρησή του με το πεπρωμένο και αναδίδουν συχνά την αίσθηση της μνημειακότητας.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουνίου, θα διαρκέσει μόλις για δύο εβδομάδες, έως τις 30 Ιουνίου 2022 και είναι επισκέψιμη καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα) από τις 18:00 έως τις 21:00.
Ο Μεμάς Καλογηράτος, το 1949 έφτασε στην Πάτρα. Τρία χρόνια νωρίτερα, οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις είχαν κάψει το πατρικό του σπίτι, εξαναγκάζοντας την οικογένειά του να εγκαταλείψει την Κεφαλονιά. Στην Πάτρα ο νεαρός Μεμάς, μαθήτευσε δίπλα στον ζωγράφο – αγιογράφο Φάωνα, έως το 1960, οπότε και γράφτηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου διδάχτηκε τη γλυπτική από τον Γιάννη Παππά και τον Θανάση Απάρτη. Το 1966 ξεκίνησε πλέον, την προσωπική του καλλιτεχνική διαδρομή.