Ένα πενταετές αγγλόφωνο πρόγραμμα Κτηνιατρικής (Doctor of Veterinary Medicine, DVM) πρόκειται να κάνει «πρεμιέρα» στην Κύπρο για πρώτη φορά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου (ΔΙΠΑΕ), το πρόγραμμα θα καλύψει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κενό για την ίδια την Κύπρο, που μέχρι σήμερα δεν διέθετε πρόγραμμα σπουδών για το όλο και πιο δημοφιλές επιστημονικό πεδίο, ενώ παράλληλα, έχοντας εξασφαλίσει την αναγνώριση του τίτλου από την Ελλάδα και όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και παγκοσμίως, αναμένεται να προσελκύσει φοιτητές από την Ευρώπη, το Ισραήλ και όλο τον κόσμο.
Η ιστορία μιας σημαντικής καινοτομίας για την Κύπρο
Όλα ξεκίνησαν το 2017, όταν ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Ανδρέας Χαραλάμπους, ανέλαβε τον σχεδιασμό για τη δημιουργία του προγράμματος Κτηνιατρικής, στη βάση του επιτυχημένου μοντέλου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, αλλά και της έννοιας της «Ενιαίας Υγείας – One Health», η οποία αντιμετωπίζει την υγεία των ανθρώπων ως στενά συνδεδεμένη με εκείνη των ζώων, σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.
Το όραμα του Δρ. Χαραλάμπους πλαισιώθηκε από διεθνούς κύρους ειδικούς, προερχόμενους από κορυφαίες Κτηνιατρικές Σχολές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ισραήλ, αλλά και από διακεκριμένο ακαδημαϊκό και κλινικό προσωπικό από την Κύπρο και το εξωτερικό, που σχημάτισαν τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή της Κτηνιατρικής Σχολής, διασφαλίζοντας την παροχή μιας άριστης ποιότητας επιστημονικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης, με πρακτική άσκηση από το πρώτο έτος φοίτησης.
Αύξηση της ζήτησης των κτηνιατρικών υπηρεσιών
Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική προσθήκη στο ήδη εξαιρετικά πλούσιο εκπαιδευτικό έργο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που προσφέρει συνολικά περισσότερα από 100 προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, σε πάνω από 14.000 φοιτητές από 100 και πλέον χώρες, καθώς αφορά ένα από τα λεγόμενα «αντικείμενα του μέλλοντος». Σε μια εποχή κατά την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, αναπτύσσουν βαθύτερα φιλοζωικά αισθήματα και στρέφονται στην υιοθεσία κατοικιδίων, το ενδιαφέρον για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αυξάνεται αντιστοίχως και υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για καταρτισμένο κτηνιατρικό προσωπικό που θα είναι σε θέση να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Η «σφραγίδα» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει βαρύνουσα σημασία για την αξιοπιστία του προγράμματος. Χάρη στον διεθνή του προσανατολισμό, αλλά και στην προσεκτική ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών και στο υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο καταλαμβάνει σημαντικές θέσεις στις παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων, με το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022 να το τοποθετεί στο 3% των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου (θέση 601-800). Σε σύγκριση με κυπριακά και ελληνικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην 6η θέση.
Η Κύπρος στον διεθνή χάρτη της κτηνιατρικής εκπαίδευσης
Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην οποία το πρόγραμμα Κτηνιατρικής παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, τόνισε τη σημασία της νέας Σχολής για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι «από το 2011, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας καθιέρωσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχίας στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης, μέσα από τη δημιουργία της πρώτης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο. Κτίζοντας πάνω σε αυτό το υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικής αριστείας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί και πάλι, ιδρύοντας την πρώτη Σχολή Κτηνιατρικής της Κύπρου και προσφέροντας για πρώτη φορά πτυχίο Κτηνιατρικής στη χώρα».
Από την πλευρά του, ο κύπριος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της κτηνιατρικής επιστήμης, αναφέροντας ότι «η ίδρυση της Σχολής αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, αφού τοποθετεί την Κύπρο στον διεθνή χάρτη της κτηνιατρικής εκπαίδευσης, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, σε επιστημονικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Παράλληλα, συμβάλλει στην υλοποίηση του στόχου για αναβάθμιση της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό οικοσύστημα με άρωμα… Cambridge
Ο Καθηγητής Γενετικής, Στάυρος Μαλάς, Κοσμήτορας της νεοσύστατης Κτηνιατρικής Σχολής, υπογράμμισε ότι «οι στενές συνέργειες μεταξύ του προγράμματος Κτηνιατρικής, της Ιατρικής Σχολής, αλλά και άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, δημιουργούν ένα ιδανικό ακαδημαϊκό οικοσύστημα, στο πλαίσιο του οποίου μπορούμε να προσφέρουμε στους φοιτητές μας μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην κτηνιατρική, η οποία να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής και ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος έχει αναλάβει ο τέως Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cambridge, Καθηγητής Ιατρικής Μικρών Ζώων, Michael Herrtage, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σημείωσε ότι «το πρόγραμμα είναι βασισμένο στα διεθνή πρότυπα της κτηνιατρικής εκπαίδευσης και παρέχει στους απόφοιτους όλα τα ακαδημαϊκά και κλινικά εχέγγυα που απαιτεί η κλινική κτηνιατρική. Παράλληλα, οι απόφοιτοι θα αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία σε οποιαδήποτε ειδικότητα της Κτηνιατρικής επιλέξουν να ακολουθήσουν».