Να εκβιάσει την ελληνική πλευρά επιδιώκει η Άγκυρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η στάση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα θα κρίνει το εάν η Τουρκία θα θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών στη επικείμενο Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα, είπε στην ελληνική έκδοση της EURACTIV ανώτατος ο τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Θα δούμε πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα, και μετά θα βαθμονομήσουμε τη δοσολογία» είναι το μήνυμα από την τουρκική πλευρά για το πώς θα συμπεριφερθεί στο ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδας.
Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι, εάν είναι επιθετική η τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Συμβούλιο, θα υπάρξει και αντίστοιχη αντίδραση από την Άγκυρα στο ΝΑΤΟ.
Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου που δημοσίευσε την Τρίτη το EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν και πάλι την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας.
Το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».
Επίσης, υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, τονίζοντας ότι: «Αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».
Σε ανάρτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζει πως «για άλλη μια φορά πετύχαμε να γίνει ρητή αναφορά στην Τουρκία, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει της Συνόδου της 23-24 Ιουνίου».
Για άλλη μια φορά πετύχαμε να γίνει ρητή αναφορά στην Τουρκία, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει της Συνόδου της 23-24 Ιουνίου. (1/2) pic.twitter.com/U4KmxwIdRE
— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) June 21, 2022
- Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Οι πολίτες της απέκτησαν επίθετα μόλις το 1934
Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ερντογάν
Αξίζει να σημειωθεί πως, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου, βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρό μπρα ντε φερ Άγκυρας και Αθήνας, καθώς η Τουρκία έχει κλιμακώνει την επιθετικότητά της και έχει οξύνει την ένταση απειλώντας ότι θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στην επικείμενη Σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Οι πρόσφατες αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει θέμα νησιών -κατ’ ουσίαν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου- συνδυάζονταν με το θέμα του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, πρόθεση του τούρκου προέδρου είναι να καταγγείλει την Ελλάδα για παραβιάσεις διεθνών συνθηκών αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου και τις Φινλανδία και Σουηδία για υποστήριξη της «τρομοκρατίας» (βλ. κουρδικές οργανώσεις).
Αυτές οι απειλές της Τουρκίας δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σε λίγες μέρες και έχουν κινητοποιήσει την Αθήνα που αναζητά τρόπους αφενός να διεθνοποιήσει την νέα κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας, αφετέρου να μπλοκάρει τυχόν πρόθεση του Ερντογάν να αξιοποιήσει το βήμα του ΝΑΤΟ.
Στην περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της και θέσει θέμα στο ΝΑΤΟ, η γραμμή της Αθήνας είναι πως η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει, όπως πάντα με ψυχραιμία, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις.