Ανησυχία προκλήθηκε στη Βρετανία με τον εντοπισμό του ιού της πολιομυελίτιδας στα λύματα στο Λονδίνο. Η ασθένεια ήταν συχνή στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950, αλλά εξαλείφθηκε το 2003. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύονται δείγματα του ιού στα λύματα, ωστόσο τώρα υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης στην κοινότητα.
Διαβάστε επίσης: Συναγερμός για την πολιομυελίτιδα στην Ευρώπη
Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αναφέρει ότι πιθανότατα εισήχθη στο Λονδίνο από κάποιον που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας πρόσφατα στο εξωτερικό. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου.
«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προστατευμένο από τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα άτομα μπορεί να παραμείνουν σε κίνδυνο», δήλωσε η Δρ Vanessa Saliba, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA.
Ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος του προγράμματος ρουτίνας για την παιδική ηλικία. Χορηγείται τρεις φορές πριν από την ηλικία του ενός έτους και στη συνέχεια ξανά στην ηλικία των τριών και 14 ετών.
Η απορρόφηση των τριών πρώτων δόσεων είναι περίπου 86% στο Λονδίνο, πολύ κάτω από τα επίπεδα-στόχους, με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνά το 90%.
Οι υγειονομικές αρχές έχουν έχουν ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την κατάσταση.
Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός προέρχεται από κάποιον που είχε εμβολιαστεί στο εξωτερικό με εμβόλιο της πολιομυελίτιδας από το στόμα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2004. Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων το άτομο αυτό στη συνέχεια απέβαλε ίχνη του ιού, τα οποία ανιχνεύθηκαν από τη δειγματοληψία των λυμάτων.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή του ιού μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί σε άλλους και να μεταλλαχθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως «προερχόμενη από το εμβόλιο» πολιομυελίτιδα.
Αν και ασθενέστερη από την αρχική ή «άγρια» μορφή της νόσου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Πρώτη φορά που εντοπίζεται σύμπλεγμα συνδεδεμένων δειγμάτων
Ένας μικρός αριθμός δειγμάτων του ιού της πολιομυελίτιδας ανιχνεύεται κάθε χρόνο κατά την επιτήρηση των λυμάτων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται επανειλημμένα ένα σύμπλεγμα γενετικά συνδεδεμένων δειγμάτων για μια περίοδο μηνών.
Οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι αυτό υποδηλώνει ότι υπήρξε κάποια εξάπλωση μεταξύ στενά συνδεδεμένων ατόμων στο Λονδίνο.
Η Jane Clegg, επικεφαλής νοσηλεύτρια του NHS στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η υγειονομική υπηρεσία θα επικοινωνήσει με τους γονείς των παιδιών κάτω των πέντε ετών στο Λονδίνο που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από πολιομυελίτιδα δεν έχουν συμπτώματα, αλλά ορισμένοι αναπτύσσουν ασθένεια που μοιάζει με γρίπη έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Σε μία στις 100 έως μία στις 1.000 λοιμώξεις, ο ιός προσβάλλει νεύρα στη σπονδυλική στήλη και στη βάση του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, συνηθέστερα στα πόδια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός προσβάλλει τους μύες που χρησιμοποιούνται για την αναπνοή, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Η πολιομυελίτιδα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας που αφορούσαν ανεμβολίαστα παιδιά. Το 1996 σημειώθηκε συρροή κρουσμάτων πολιομυελίτιδας σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά Ρομά. Η συρροή αυτή συνέβη στο πλαίσιο επιδημίας πολιομυελίτιδας σε γειτονικές χώρες (Αλβανία και Γιουγκοσλαβία).
Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας οφειλόμενο σε άγριο ιό στη χώρα μας.
Η εξάλειψη αυτή οφείλεται στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού. Ωστόσο στη χώρα μας υπολείπεται η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως ρομά, νομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες. Στη χώρα μας από το 1998 μέχρι το 2002 έχουν εμφανισθεί 4 συνολικά κρούσματα που σχετίζονταν με ιό εμβολίου πολιομυελίτιδας (εκ των οποίων ένα κρούσμα από ιό εμβολίου πολιομυελίτιδας σε ενήλικα γυναίκα που το παιδί της είχε εμβολιαστεί με εμβόλιο Sabin πριν τη νόσησή της).