Τις απειλές ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, επανέλαβε ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, από την κατεχόμενη Κύπρο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
«Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών», υποστήριξε για μία ακόμα φορά ο τούρκος αντιπρόεδρος, αδιαφορώντας για τις νέες προειδοποιήσεις της ΕΕ.
Οι αναφορές Οκτάι είχαν αιχμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Κυπριακή Δημοκρατία την προηγούμενη εβδομάδα και την ομιλία του στο συνέδριο του ΔΗΣΥ, όπου σημείωσε ότι «η Ουκρανία βιώνει ότι και η Κύπρος το 1974».
«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον «ελληνικό τομέα» συνέκρινε αυτό το νησί, όπου βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία, και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση (σς την τουρκική εισβολή)» ανέφερε ο Οκτάι.
Και συνέχισε την επίθεση του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Αθήνα λέγοντας, σύμφωνα με τη Μιλιέτ, ότι «είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει στρατικοποιήσει τα νησιά της στο Αιγαίο, αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών».
Ο Οκτάι υποστήριξε δε ότι το πρόβλημα για την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ότι οι «τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι» και ζουν «ελεύθεροι με τη σημαία, τη γη και την εθνική τους βούληση».
Συνέχισε δε υποστηρίζοντας ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία ενοχλούνται από την «αταλάντευτη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι ηγέτης στην περιοχή της και έχει ισχυρή επιρροή στον κόσμο», καθώς και το ότι η κατεχόμενη Κύπρος «ανοίγεται στον κόσμο» παρά το άδικο εμπάργκο, τους λεπτομερείς υπολογισμούς και την προσπάθεια Αθήνας και Λευκωσίας που αναζητούν υποστήριξη από πόρτα σε πόρτα στη διεθνή κοινότητα.
«Να μην αφήσουμε τη Μαριούπολη να γίνει Κερύνεια»
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο χαιρετισμό του στο συνέδριο του ΔΗΣΥ, στην Κυπριακή Δημοκρατία, ότι η εισβολή της Ρωσίας είναι απειλή για όλους τους λαούς και μια «ανοιχτή επίθεση με καταπάτηση των υφιστάμενων συνόρων».
Ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για επικίνδυνη εξέλιξη παρομοιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία με την περιοχή μας και ειδικότερα με την Κύπρο και την τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού λέγοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «απειλεί να καθιερώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς» προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μοντέλο που μπορεί να μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά οράματα».
Αυτό αφορά την Ελλάδα αλλά και την ακρωτηριασμένη Κύπρο είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι στην Κύπρο αποτυπώνεται η ανάγκη της άρσης των στρατιωτικών τετελεσμένων και της αποκατάστασης της ενότητας και της κυριαρχίας ενός κράτους.
«Η Ουκρανία βιώνει ότι η Κύπρος το 1974 και δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.