Ένας alpha male χιμπατζής το έσκασε από τον περιορισμένο χώρο του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το πρωί του Σαββάτου, 25 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας του χώρου και το ζώο να θανατωθεί.
Σήμερα κυκλοφόρησε στα social media ένα βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που το σκάει από το Αττικό Πάρκο ο χιμπατζής.
Υπενθυμίζεται πως μετά από επεισόδιο με άλλους πιθήκους, ο χιμπατζής έφυγε από το κλουβί του. Όπως φαίνεται και στο βίντεο το άγριο ζώο αρχίζει και τρέχει σε σημείο με σταθμευμένα αυτοκίνητα. Λίγο αργότερα το ζώο απομονώνεται από το προσωπικό ασφαλείας του πάρκου και θανατώνεται.
Την είδηση καθώς και τις τραγικές λεπτομέρειες για τη θανάτωση του ζώου, δημοσίευσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με stories στο Instagram.
Διευθυντής πάρκου: Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Αττικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουάρ, ανέφερε πως είναι μία δύσκολη ημέρα για την ομάδα του Αττικού Πάρκου, ενώ τόνισε πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
«Ο χιμπατζής απλώς πέρασε από το πάρκινγκ του πάρκου και ανέβηκε από την βόρεια πλευρά, ακολουθώντας την περίφραξη του πάρκου. Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου που είχε πολύ υψηλή ανδρεναλίνη. Ένα ζώο λοιπόν σαν αυτό ήταν αδύνατο να ναρκωθεί, καθώς υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να επιτεθεί σε κάποιον», τόνισε.
Το συμβάν το χτεσινό έγινε λόγω μίας επίθεσης που έγινε στο ζώο από άλλους επτά χιμπατζήδες. Όταν οι φροντιστές πήγαν στο σημείο, ο χιμπατζής δεν βρισκόταν εκεί. Ο κ. Λασουάρ τόνισε πως ακολουθήθηκαν οι διεθνείς κανόνες για τα ζωολογικά πάρκα, καθώς οι χιμπατζήδες είναι οι πρώτοι στην λίστα των επικίνδυνων ζώων σε περίπτωση διαφυγής.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι αναφέρει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.
Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».
Αντίστοιχο περιστατικό αντιμετώπισε το πάρκο και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν δύο τζάγκουαρ θανατώθηκαν αφότου πέρασαν τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους».