Στην ενεργοποίηση της πρώτης γραμμής άμυνας κατά του «κατακερματισμού» στις αγορές ομολόγων θα προχωρήσει από την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποτρέψει μια αποσταθεροποίηση των αγορών που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μια κρίση χρέους.
Στοχευμένη επανεπένδυση κερδών 1,8 τρισ. ευρώ
Το νέο εργαλείο στοχευμένης επανεπένδυσης κερδών από το ύψους 1,8 τρισ. ευρώ χαρτοφυλάκιο του PEPP αποφασίστηκε σε έκτακτη συνάντηση της ΕΚΤ με στόχο να περιορίσει τις αυξανόμενες αποκλίσεις (spread) που είχαν αρχίσει να παρατηρούνται μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας και των πιο ευάλωτων οικονομιών της περιφέρειας, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Την Παρασκευή, πάντως, θα τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, όπως είχε αποφασιστεί κατά το τακτικό συμβούλιο του Ιουνίου.
Με την διπλή αυτή κίνηση η ΕΚΤ προσπαθεί από την μία πλευρά να στρέψει την προσοχή της στον περιορισμό του πληθωρισμού που καλπάζει, περιορίζοντας τα συλλογικά εργαλεία στήριξης και δρομολογώντας, μέσα στον Ιούλιο και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, αλλά από την άλλη πλευρά να διατηρήσει μια στοχευμένη ασπίδα προστασίας στις πιο ευάλωτες οικονομίες που είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο κερδοσκοπικών παιχνιδιών.
Μέγιστη πρόκληση ο υψηλός πληθωρισμός
Σε ομιλία της σήμερα στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ, στην Σίντρα, της Πορτογαλίας, η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε πως το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αναλογικό, αλλά και να διαθέτει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να συντηρεί την στροφή των κρατών μελών πιο ορθότερες δημοσιονομικές πολιτικές. Ξεκαθάρισε δε, πως το νέο εργαλείο θα είναι στοχευμένο και χωριστό από τα άλλα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής, ώστε να μην προσκρούουν μεταξύ τους. Κι αυτό με δεδομένο πως η ΕΚΤ στρέφει την προσοχή της προς την μεγάλη πρόκληση του πληθωρισμού.
Η κυρία Λαγκάρντ, εξάλλου, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του πληθωρισμού, επαναλαμβάνοντας πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον υπερβολικά αυξημένο πληθωρισμό. Άλλωστε, με φόντο τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση «ο πληθωριστικές πιέσεις διευθύνονται και εντατικοποιούνται» παραδέχτηκε η κυρία Λαγκάρντ, αναφερόμενη ενδεικτικά στον εκτιμώμενο διπλασιασμό του ρυθμού αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη, στο 4% φέτος.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την πρόθεση του συμβουλίου να ξεκινήσει την τροχιά σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την συνεδρίαση του Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 2011, όμως ξεκαθάρισε πως οι συνθήκες που επικρατούν καθιστούν αναγκαίο να υιοθετηθεί ένας σταδιακός ρυθμός.
Με την τελευταία αναφορά η κυρία Λαγκάρντ έδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, να μην συμμερίζεται την άποψη των γερακιών του συμβουλίου που πιέζουν για μια δυναμική έναρξη της ανοδικής πορείας των επιτοκίων με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Πηγή ΟΤ