Γρίφο αποτελεί η στάση που θα κρατήσει τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τον «λευκό καπνό» για την είσοδο στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας και Σουηδίας.
Το κρίσιμο ερώτημα, είναι πως κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις που υπήρχαν από την πλευρά του τούρκου προέδρου σχετικά με την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε κάποια ανταλλάγματα.
Διαβάστε επίσης: NATO: Τι στοίχισε το «ναι» του Ερντογάν και οι φόβοι για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι
Το επόμενο θέμα όμως που απασχολεί την Αθήνα, είναι πως θα κινηθεί εφεξής ο τούρκος πρόεδρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και αν θα προχωρήσει σε κάποια ακραία πρόκληση εναντίον της Ελλάδας.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν αρκετές εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων καθώς και δημοσιεύματα στην γειτονική χώρα, σύμφωνα με τα οποία ο Ερντογάν θα θέσει στη Σύνοδο θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.
Χθες, εξάλλου, ο Ερντογάν, όσο αφορά τις σχέσεις του με την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έδειξε ότι παραμένει αμετακίνητος τραβώντας ακόμη περισσότερο το σκοινί, καθώς ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Σε συνέντευξη τύπου πριν αναχωρήσει χθες για τη Μαδρίτη επανέλαβε το «Μητσοτάκης γιοκ» σημειώνοντας ότι «δε θα δω τον Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν! Εκείνη η πόρτα έχει κλείσει… Πρέπει πρώτα να συμμαζευτούν», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα χτίστηκαν εννέα αμερικανικές βάσεις. «Εναντίον ποιου; Λένε εναντίον της Ρωσίας. Κολλήσανε με τους S-400», διευκρίνισε.
Σύμφωνα μάλιστα με tweet του δημοσιογράφου της Daily Sabbah, Μεχμέτ Τσελίκ, ο Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν το ταξίδι του στη Μαδρίτη, πρόσθεσε αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά ότι «αν συνέλθουν τότε θα το ξανασκεφτούμε».
Έτοιμη για όλα η Αθήνα
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν μέχρι και τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ – Τουρκίας και το τι θα επιλέξει να πει, αλλά και να μην πει, ο Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.
Αν θα επιλέξει να ανοίξει δηλαδή το σύνολο της ατζέντας των τουρκικών διεκδικήσεων στη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν και αν αυτό θα σημαίνει ότι θα τηρήσει τα προσχήματα και θα μείνει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.
Πάντως η Αθήνα δηλώνει πανέτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά του τούρκου προέδρου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκρπόσωπος, δεν πάει με «λυμένο το ζωνάρι για καυγά» στη Σύνοδο και προτίθεται να απαντήσει με τη μέγιστη αυστηρότητα, μόνο εάν προκληθεί, χωρίς να έχει διάθεση για καμία υποχώρησε σε εθνικά θέματα.
Το σχέδιο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι εάν η Αθήνα προκληθεί από τον τούρκο πρόεδρο, ο έλληνας πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει όλα τα επιχειρήματα της χώρα μας .
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο με τον οποίο θα καταρρίπτονται όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας.
Σε αυτόν τον φάκελο, θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς και την Αλεξανδρούπολη.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θα υπενθυμίσει ότι η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά έχει τη «στρατιά του Αιγαίου», που δεν είναι ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ ενώ εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν αναφορές στο casus belli, με το οποίο η Τουρκία απειλεί για περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα μας.
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE
- Αστυνομικός της Βουλής: «Παλιάνθρωπε…» – Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον 45χρονο