Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες με την έξαρση που παρατηρείται στα κρούσματα του κοροναϊού, τα οποία κυμαίνονται σε καθημερινή πλέον βάση σε πενταψήφιους αριθμούς, ενώ έσπασαν ακόμα και το φράγμα των 20.000 τη στιγμή που οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 καραδοκούν.
Για αυτόν τον λόγο οι ενημερώσεις για τον κοροναϊό από το υπουργείο επιστρέφουν. Τουλάχιστον για την Δευτέρα, 4 Ιουλίου, αφού όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ενημέρωση για τον φονικό ιό.
- Διαβάστε ακόμη: Κοροναϊός: «Τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί – Αν χρειαστεί θα ενισχυθούν», λέει ο Ζαούτης
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου και ώρα 10:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Αγράφων 3-5, Μαρούσι), ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για την πανδημία COVID-19 από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Θεοκλή Ζαούτη και τον Α’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρη Παρασκευή.
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και κόκκινος συναγερμός
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 15.498 κρούσματα, ενώ στις 28 Ιουνίου ήταν 20.084.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες της χώρας μας, τα κρούσματα αυξάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που υπολόγιζαν, πράγμα που οξύνει την ανησυχία για την επόμενη μέρα.
Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι η επαναφορά των μέτρων, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας, είναι πάντα στο τραπέζι.
Κορύφωση κρουσμάτων στα μέσα Ιουλίου
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί έως τα μέσα Ιουλίου, όταν και αναμένεται η κορύφωση του τρέχοντος πανδημικού κύματος στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.
Συγκεκριμένα καθηγητής έκανε λόγο για σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο, η οποία είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική έφτασε αθροιστικά στο 200% μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες ενώ πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 4 ημέρες στην ίδια περιοχή ξεπέρασε το 80%.
Σαφώς αυξητική είναι η τάση και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης συνοψίζοντας πως υπάρχει σοβαρή διάδοση στον πληθυσμό.
Σχετικά με την Όμικρον 4 και 5 που όπως είπε έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δίνουν» πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2 ενώ σημείωσε προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%. «Για αυτό τον λόγο η σύσταση είναι για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και να προστατεύονται φορώντας μάσκα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Τέλος εξήγησε πως δεν μπορεί να δοθεί μια ακριβής πρόβλεψη για τον αριθμό που θα φτάσουν τα κρούσματα καθώς τα στελέχη του ιού άλλαξαν και τα επιδημιολογικά μοντέλα θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν.