Στην απόφαση για κάλπες στην ώρα τους, το 2023, δείχνει κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς τα «αλλά» των προηγούμενων ημερών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, που επέμεναν στο «μην προεξοφλείτε αποφάσεις, δεν έχει κλειδώσει τίποτα». Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις γνωστές θέσεις του Μητσοτάκη περί τήρησης της θεσμικότητας, όλα έδειχναν πρόωρες εκλογές, ωστόσο τα φαινόμενα απατούν, αν δεν ανατραπούν οι τελευταίες δεσμεύσεις για εξάντληση της τετραετίας και η προβολή της θεσμικής νοοτροπίας του Πρωθυπουργού.
Ο αστάθμητος παράγοντας της «απρόβλεπτης Τουρκίας» βάρυνε τις σκέψεις του Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών. Και αυτό ενόψει της «βόμβας αστάθειας», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει την απλή αναλογική. Ενα ρίσκο 35 ημερών είναι εκείνο που λύγισε τελικά το Μαξίμου. Το ενδεχόμενο, με λίγα λόγια, όπως επεσήμαναν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» την προηγούμενη εβδομάδα, να συμπέσει με κλιμάκωση των εντάσεων εκ μέρους της Τουρκίας μια ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση – το διάστημα από την πρώτη κάλπη που, κατά την εκτίμηση Μητσοτάκη, δεν βγάζει συνεργασίες μέχρι το αποτέλεσμα της κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής.
- Διαβάστε επίσης: Πρόσω ολοταχώς για εκλογικό φθινόπωρο
Με το «ρίσκο σταθερότητας» που διεμήνυσε ότι αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός βγαίνουν μπροστά άλλες πολιτικές κινήσεις του. Στόχος, να ανοίξει τον βηματισμό έναντι των πολιτικών αντιπάλων του και να καθορίζει πρώτος την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και το προγραμματικό πλαίσιο. Ηδη συζητιούνται 2+1 ενέργειες, οι οποίες μαρτυρούν ότι δεν έχουν τελειώσει οι… αποφάσεις του καλοκαιριού.
Συγχωνεύσεις
Η πρώτη κίνηση είναι ένας ανασχηματισμός, που ίσως να είναι και δομικός με συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων ή και δημιουργία νέων, παρά τη μέχρι στιγμής προτίμηση Μητσοτάκη σε σημειακές «διορθώσεις». Κατά διαστήματα έχουν αξιολογηθεί εισηγήσεις για μεγαλύτερες παρεμβάσεις, όσο και αν είχαν προς το παρόν «παγώσει», όπως ο ορισμός «υφυπουργού ακρίβειας» ή μια ενιαία δομή για τη διαχείριση κομβικών πρότζεκτ σαν το ΕΣΠΑ, το «Αντώνης Τρίτσης» κ.λπ. Σύμφωνα με το παρασκήνιο, ο Μητσοτάκης επιμένει σε ξεχωριστό υπουργείο «Καινοτομίας», ένα χαρτοφυλάκιο που σήμερα λειτουργεί σε επίπεδο υφυπουργού υπό το Ανάπτυξης. Ο ίδιος έχει προαναγγείλει υπουργείο «Στεγαστικής Πολιτικής», έστω δείχνοντας στην επόμενη τετραετία. Σε πιο άμεση προτεραιότητα φέρεται η ατζέντα εκσυγχρονισμού του Δημοσίου με την ιδέα να μεταπηδήσει από το υπουργείο Εσωτερικών στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Γαλάζια στελέχη συζητούν επίσης για τις ατζέντες Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να αποκλείουν εξελίξεις.
Παιδεία, Υγεία, ψηφιακά
Η δεύτερη κίνηση αφορά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου. Στην πρώτη γραμμή μπαίνουν τα «ψηφιακά», όπως θα αποτυπωθεί στο προγραμματισμένο για τις 27 Ιουλίου Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στις επόμενες ημέρες με τα αποκαλυπτήρια του ψηφιακού αντίγραφου ταυτότητας. Ηδη οι υπουργοί έχουν λάβει ανανεωμένες οδηγίες μέχρι τον Δεκέμβριο οπότε είναι προγραμματισμένο να «γραφτεί» το σχέδιο του εκλογικού, κατά τον Μητσοτάκη, 2023. Νωρίτερα αναμένονται δύο σταθμοί: η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ την ερχόμενη εβδομάδα με μεταφορά των κυβερνητικών μηνυμάτων από τον Μητσοτάκη και η προώθηση του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με αναμενόμενη έμφαση εκ νέου στο κοινωνικό αποτύπωμα.
Η Μπέρμποκ στην Αθήνα
Η τρίτη ενέργεια αφορά τη συνέχεια της προσπάθειας ενδυνάμωσης της χώρας σε επίπεδο συμμαχιών. Η ελληνική διπλωματία «θα είναι σε διαρκή κίνηση» διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, δείχνοντας σε θερινές επαφές του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών στα πεδία των εξελίξεων. Είναι χαρακτηριστικός ο προγραμματισμός του Νίκου Δένδια να βρεθεί στην Ουκρανία εντός των επόμενων ημερών, ενώ, έγκυρες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δείχνουν ως κλειδωμένη για τις 28 Ιουλίου την άφιξη στην Αθήνα της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.
«Δυνατή» ΔΕΘ
Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός δρομολογεί πλέον μια «δυνατή» ΔΕΘ. Ειδικά φέτος, μπροστά στον, κατά γενική ομολογία, δύσκολο χειμώνα ο ίδιος έχει ανάγκη από ισχυρά «χαρτιά», προσβλέποντας σε κινητοποίηση νωρίτερα της Ευρώπης ανεξάρτητα από το εθνικό πλάνο για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ηδη μιλάει για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ξεπάγωμα στις αυξήσεις των συντάξεων ενώ ανοίγει παράθυρο για τα αναδρομικά με ισχυρότερο σενάριο αυτό της επέκτασης καταβολής τους σε όλους τους συνταξιούχους με πληρωμή σε δόσεις από το 2023 και με τις τελικές αποφάσεις εντός καλοκαιριού.