Η γεωλογική ζώνη που εκτείνεται από την Αδριατική στην περιοχή της Ιταλίας και της Κροατίας και κατεβαίνει διασχίζοντας τη θαλάσσια και ηπειρωτική διαδρομή μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος και τη Δυτική Ελλάδα, έχει δώσει ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι έρευνες από μεγάλες πετρελαϊκές συνεχίζονται, ενώ Κροατία, Μαυροβούνιο και Αλβανία έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους με γύρους παραχωρήσεων.
Η Shell είναι ένας εκ των κολοσσών του upstream που δραστηριοποιείται στη γειτονική Αλβανία και πρόσφατα ξεκίνησε την ερευνητική γεώτρηση Shpirag – 5 στην επαρχία Μπεράτ και σε block που βρίσκεται μόλις 140 χλμ από την ελληνική παραχώρηση «Ιωάννινα» στο Δήμο Ζίτσας.
Μία δήλωση του αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, την περασμένη εβδομάδα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Exit προκάλεσε αίσθηση και σκόρπισε αισιοδοξία στον πληθυσμό του γειτονικού κράτους: «Οι ενδείξεις μάς δείχνουν ότι ίσως είμαστε κοντά σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου και πετρελαίου στο υπέδαφός μας, η οποία θα έχει επίδραση στο μέλλον της χώρας μας αλλά και που επίσης θα παίξει ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης», είπε ο αλβανός πρωθυπουργός χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία, καθώς αποτελεί πάγια τακτική της Shell να είναι ιδιαίτερα φειδωλή δημοσίως πριν ολοκληρωθούν τα ερευνητικά της προγράμματα.
Τα Ιωάννινα
Η περιοχή της Αλβανίας όπου διεξάγεται η γεώτρηση της Shell έχει σημαντικές γεωλογικές ομοιότητες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, και οι προσδοκίες που καλλιεργούνται περνούν και τα σύνορα φτάνοντας στην Ελλάδα.
Το πλέον κοντινό block είναι αυτό των Ιωαννίνων που ανήκει εξ ολοκλήρου στην ελληνική Energean, μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol. Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για τον εντοπισμό πιθανών ποσοτήτων φυσικού αερίου αναμένεται του χρόνου, το 2023, τέτοια εποχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την άνοιξη, για την επίσπευση των ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, το block των Ιωαννίνων θα είναι το πρώτο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση φανερώνοντας το κατά πόσο τελικά η Δυτική Ελλάδα διαθέτει αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.
Η Energean αυτήν την περίοδο προετοιμάζει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, αναφέρουν πηγές του ΟΤ, ώστε λαμβάνοντας τις τελικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές να μπορέσει να προχωρήσει σε έναν χρόνο από σήμερα στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση στα «Ιωάννινα», σε στόχο όπου έχει εστιάσει το γεωλογικό της ενδιαφέρον.
Η εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ θα επενδύσει περί τα 40 εκ. ευρώ για τις έρευνές της στα Ιωάννινα, ενώ μαζί με τη Repsol έχει διαθέσει άλλα τόσα κεφάλαια για τις σεισμικές έρευνες της περιόδου 2018 – 2019.
Η Αλβανία
Ο ολλανδικός ενεργειακός κολοσσός είχε ανακοινώσει πριν από λίγους μήνες μια επιτυχημένη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Shpirag -4, η οποία είχε δώσει δοκιμαστική παραγωγή αρκετών χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.
Η Shell Upstream Albania, όπως ονομάζεται η αλβανική θυγατρική, έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα από το 2018 και έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ σε διάστημα επτά ετών.
Φυσικά, το οποιοδήποτε αποτέλεσμα στη γεώτρηση της Shell (Shpirag – 5) δεν προδικάζει και ανάλογη εξέλιξη στα Ιωάννινα. Ωστόσο, η κινητικότητα που καταγράφεται είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η Δυτική Ελλάδα ως μέρος μιας ευρύτερης περιοχής που έχει δώσει ήδη σημαντικές ανακαλύψεις και παραγωγή φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Ιταλία, η Κροατία και η Αλβανία.
(Πηγή: ΟΤ)