Με την αγωνία στην Ευρώπη να κλιμακώνεται για τη στάση της Μόσχας μετά το τέλος του δεκαήμερου, στις 21 Ιουλίου, της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ενημερωτική συνάντηση για τα μέτρα ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 4 το μεσημέρι θα ενημερωθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την ομάδα διαχείρισης κρίσεων δηλαδή τους εκπροσώπους της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ αλλά και της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας για τις ασκήσεις προσομοίωσης που διεξάγονται προκειμένου να ανταπεξέλθει το ενεργειακό σύστημα της χώρας σε περίπτωση διακοπής της παροχής αερίου στην Ευρώπη αλλά και στο σενάριο της παύσης λειτουργίας του Turk Stream. Πρόκειται για τον αγωγό που μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα.
- Διαβάστε επίσης: Στα 500 ευρώ το μηνιαίο κόστος αν «κοπεί» ο Nord Stream 1
Στις εξελίξεις για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης κυριαρχούν οι χθεσινές ανακοινώσεις της Gazprom, η οποία δήλωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream 1 καθώς δεν είναι σε θέση να έχει εικόνα για το αν θα παραληφθεί η τουρμπίνα που έχει αποσταλεί στον Καναδά για συντήρηση. Πρόκειται για κρίσιμο εξοπλισμό του αγωγού, για τον οποίο οι Γερμανοί της Siemens γνωστοποίησαν την περασμένη εβδομάδα πως έχουν βρει τρόπο ώστε η τουρμπίνα να παραληφθεί.
Η επάρκεια της Ελλάδας
Αν και η διακοπή της παροχής του ρωσικού αερίου μέσω του Turk Stream φαντάζει απίθανο σενάριο, εντούτοις η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο του blackout του Nord Stream, το οποίο θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια όλης της Ευρώπης.
Για παράδειγμα, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα είναι εφικτή η προμήθεια της Γηραιάς Ηπείρου με ποσότητες LNG λόγω της έκρηξης της ζήτησης που θα πυροδοτήσει το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 από την Gazprom.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν πολλάκις διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον μικρότερο κίνδυνο ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι:
1. Η εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα. Τέλος του μήνα θα είναι σε θέση να λειτουργεί.
2. Αύξηση των εισαγωγών LNG
3. Η αδιάλειπτη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μπει στο σύστημα και η Πτολεμαϊδα 5.
4. Η ετοιμότητα ιδιωτικών μονάδων καθώς και μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα με φυσικό αέριο να γυρίσουν τις μηχανές τους ώστε να καίνε ντίζελ για την παραγωγή ρεύματος.
5. Η περαιτέρω αύξηση εισαγωγών αερίου από τον αγωγό TAP.
6. Σχέδιο περικοπής των εξαγωγών αερίου και περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος των βιομηχανιών, αν υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου.