Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Forensic Architecture για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με την έρευνα, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2022, έχουν καταγραφτεί περισσότερες από 1.000 παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο.
- Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Νέα έκθεση για παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα – Τι απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιούνται σήμερα διαδικτυακά.
Οι πληροφορίες που περιέχονται στην πλατφόρμα είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης συλλογικής έρευνας με επικεφαλής την Forensic Architecture και την αδελφή της οργάνωση που εδρεύει στο Βερολίνο, Forensis, με τη συμμετοχή του Border Violence Monitoring Network, του Bellingcat Global Authentication Project, του Amnesty’s Crisis Evidence Lab και του Digital Verification Corps. (DVC), και συμμετείχαν και ΜΚΟ όπως το Alarm Phone, το Aegean Boat Report, το Refugee Support Aegean, το Legal Center Lesvos και το HIAS Greece.
Πρόκειται για 1.018 περιστατικά επαναπροώθησης συνολικά 27.464 προσφύγων. H έρευνα έχει καταγράψει επίσης 11 νεκρούς και 4 αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια επαναπροωθήσεων, όπως και 26 περιπτώσεις που το Λιμενικό πέταξε τους πρόσφυγες κατευθείαν στη θάλασσα.
Από αυτά τα 1.018 περιστατικά, τα 386 διαπιστώθηκε ότι έλαβαν χώρα από ή έξω από τις ακτές της Λέσβου, τα 126 από τη Χίο, τα 194 από τη Σάμο, τα 120 από την Κω, τα 89 από τη Ρόδο και τα 86 στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.
Καταγράφηκαν 16 βαθιά pushbacks, που σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο αναχαιτίστηκαν βαθιά μέσα στα ελληνικά ύδατα προτού οδηγηθούν στα σύνορα και αφεθούν. Ένα κρούσμα καταγράφηκε στο Βόρειο Αιγαίο, ανοιχτά της Σαμοθράκης.
Η εμπλοκή της Frontex
Η FRONTEX, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, βρέθηκε ότι είχε άμεση εμπλοκή σε 122 από αυτές τις υποθέσεις, ενώ έχει γνώση για 417, έχοντας καταγράψει στα δικά της επιχειρησιακά αρχεία κωδικοποιημένα ως «αποτροπή εισόδου».
Σε 3 περιπτώσεις βρέθηκε στο σημείο το γερμανικό πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ FGS Berlin.