Παρά την πανδημία και κυρίως την ακρίβεια η οποία εκτινάζει το κόστος των διακοπών αλλά και μεγαλώνει την αβεβαιότητα για το μέλλον, η πίεση των δύο τελευταίων χρόνων που σημαδεύτηκαν από τις αλλαγές που έφερε στη ζωή μας ο κοροναϊός, είναι αδύνατο να συγκρατήσει τους πολίτες που εγκαταλείπουν ή έχουν διάθεση να εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα έστω για λίγες μέρες αναψυχής.
Δύο στους τρεις
Μάλιστα οι δύο στους τρεις από την Αττική σε πρόσφατη δημοσκόπηση απάντησε πως θα πάει διακοπές έστω και αν η πλειοψηφία θα κάνει τις ίδιες μέρες ή και λιγότερες σε σχέση με πέρσι λόγω ακρίβειας.
Όλο αυτό το κλίμα του «όπου φύγει, φύγει» αποτυπώνεται στο άνοιγμα της πλατφόρμας «Τουρισμός για όλους» η οποία άνοιξε στις 12 το μεσημέρι και οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 60.000. Μάλιστα την πρώτη ώρα λειτουργίας της οι αιτήσεις έφτασαν τις 8.000 ενώ λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έσπασαν το φράγμα των 50.000.
Υπό σκέψη η επέκταση του προγράμματος
Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι την Πέμπτη, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των δικαιούχων. Σήμερα αίτηση μπορούν να υποβάλουν μόνο όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1,2 και 3.
Σημειώνεται πως με το νέο «Τουρισμός για Όλους PASS» οι 200.000 δικαιούχοι της αυξημένης επιδότησης που φτάνει τα 150 ευρώ (σε σχέση με τα 120 που ήταν πέρσι) θα μπορούν να εκδώσουν μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.
Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι είναι υπό σκέψη η επέκταση του προγράμματος ενώ επεσήμανε ότι τα χρήματα στους επιχειρηματίες θα δοθούν αμέσως. Αναφερόμενη στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωμές των επιχειρηματιών από το προηγούμενο πρόγραμμα, τόνισε ότι την Πέμπτη δόθηκαν άλλα 3 εκαστομμύρια ενώ απομένουν τα τελευταία 3 εκατομμύρια από το σύνολο των 20 εκατομμυρίων.
Προς νέο ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων
Πέραν της ζήτησης που υπάρχει στο εν λόγω πρόγραμμα, πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ο τουρισμός θα κινηθεί στα προ πανδημίας επίπεδα. Παράγοντες του τουρισμού διαπιστώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος του χρόνου ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στον τομέα των τουριστικών εσόδων.
Με τις πληρότητες των ξενοδοχείων για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να κινούνται σε προ πανδημίας επίπεδα και τη μέση ταξιδιωτική δαπάνη να έχει αυξηθεί σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2019, ενισχύονται οι εκτιμήσεις για υπέρβαση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος έως και 10% σε σχέση με το 2019 (18,2 δισ. ευρώ).
Οι πλέον αισιόδοξοι του κλάδου μιλούν για ένα νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2022, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, κάνει λόγο για έσοδα της τάξης ακόμα και των 20 δισ. ευρώ!
Ισχυρή ζήτηση για διακοπές
Ηδη, η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την Παγκόσμια Τουριστική Αγορά (World Travel Market), η Μύκονος και η Ρόδος καταγράφουν αύξηση 29% σε σχέση με το 2019, τα Χανιά 26%, το Ηράκλειο 23%, η Σαντορίνη 20% και η Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική 19%, ενώ πολύ ψηλά είναι και η Αθήνα στον αστικό τουρισμό (3η θέση).
Οπως επιβεβαιώνουν παράγοντες του τουρισμού, το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ξεκίνησε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η άνοδος των εισπράξεων κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, που μαζί με τον Σεπτέμβριο εισφέρουν κάθε χρόνο το 60% των ετήσιων τουριστικών εισπράξεων.
Αντίστοιχα, κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς πραγματοποιείται ο τζίρος που αντιστοιχεί μόλις στο 5% του έτους, στο δεύτερο τρίμηνο πραγματοποιείται το 25% του ετήσιου τζίρου, στο τρίτο τρίμηνο το 60% και στο τέταρτο τρίμηνο το 10%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 45,3% δήλωσε ότι θα πάει διακοπές σε αντίθεση με το 51,6%, με τους δύο στους τρεις στις ηλικίες 17 έως 34 ετών να δηλώνουν ότι θα πάνε διακοπές.