Ξεκάθαρη ήταν η δήλωση του Ρώσου πρέσβη Πάβελ Κουζνέτσοβ αναφορικά με το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει στρατιωτιωτικές βάσεις σε φινλανδικό έδαφος.
«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει κατάλληλα μέτρα ως αντίποινα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της, σε περίπτωση εμφάνισης μόνιμων στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία, με τη μορφή βαρέων επιθετικών όπλων κρούσης» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ελπίζει ότι η φινλανδική στρατιωτικοπολιτική, εξωτερική πολιτική πλευρά γνωρίζει πως κάτι τέτοιο είναι ενάντια και στο συμφέρον της Φινλανδίας.
Υπενθυμίζεται πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα είχε δηλώσει προσφάτως πως το ΝΑΤΟ δεν έχει σκοπό να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις ούτε στη Φινλανδία, ούτε στη Σουηδία μετά την ένταξή τους στη συμμαχία.
«Δεν σκοπεύουμε να έχουμε πρόσθετη παρουσία σε καμία από τις δύο χώρες, έχουν τρομερές εθνικές δυνάμεις. Είναι ικανές να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πριν απο λίγες ημέρες ότι «αν αναπτυχθούν εκεί στρατιωτικά τμήματα και στρατιωτική υποδομή, θα ήμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε συμμετρικά και να εκφράσουμε τις ίδιες απειλές σε εκείνα τα εδάφη όπου έχουν προκύψει απειλές για εμάς».
Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν γρήγορα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.
Η διαδικασία επικύρωσης διαρκεί συνήθως περίπου ένα χρόνο, από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης από τα υπάρχοντα μέλη έως την προσχώρηση στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προσθέσει χαρακτήρα επείγοντος στην όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να επιταχυνθεί, πρόσθεσε.