«Ο πόνος δεν γιορτάζεται». Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να δηλώνουν την αντίθεση τους στη φιέστα του κατοχικού καθεστώτος για την μαύρη επέτειο της εισβολής. Αλλά η Άγκυρα επιμένει. Ακόμα και αν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να δώσει το παρών στις φιέστες του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για τα 48 χρόνια της εισβολής, όπως είχε κάνει πέρυσι, φρόντισε η Άγκυρα να εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της χώρας, Φουάτ Οκτάι.
Ο Οκτάι δεν παρέλειψε να ανακοινώσει στην ομιλία του στα κατεχόμενα και την έναρξη των εργασιών του νέου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας, «Αμπντούλ Χαμίντ» τον Αύγουστο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είπε.
Διαβάστε επίσης: 20 Ιουλίου 1974: Η αποφράδα ημέρα για τη Μεγαλόνησο
Έδαφος του ψευδοκράτους το Βαρώσι
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος παραβρέθηκε στην παρέλαση στα κατεχόμενα δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Βαρώσι είναι «έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου (σς όπως αποκαλεί η Τουρκία τα κατεχόμενα)». Δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην ΕΕ λέγοντας ότι «Δεν ξέρουμε πώς ενεργείτε μεροληπτικά ακόμα και όταν υποστηρίζετε την πολιτιστική κληρονομιά και προσπαθείτε να διαγράψετε τα πάντα σχετικά με το παρελθόν των Τουρκοκυπρίων; Τι ενότητα, τι ισότιμη στάση, ποιες ευρωπαϊκές αξίες; Παραμύθια…»
Λύση στη βάση δύο κρατών
Ο Οκτάι επανέλαβε ότι λύση εάν υπάρξει αυτή θα είναι μέσω της αναγνώρισης της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού». «Στις διαπραγματεύσεις, τα δύο κράτη θα πρέπει να καθορίσουν από κοινού πώς μπορούν να συνεργαστούν και τι είδους μέλλον θα χτίσουν δίπλα-δίπλα σε αυτό το νησί γεμάτο μοναδικές ομορφιές. Αυτός είναι ο μόνο δρόμος για την λύση», υποστήριξε.
Διεμήνυσε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι σε κάθε απόπειρα πρόκλησης και παρανομία, σημειώνοντας ότι «δεν διαχωρίζουμε από τα δικά μας τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων αδερφών μας. Όσοι πάνε στο φως του φεγγαριού με όνειρα που δεν θα συμβούν στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό καλά. Οι υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο δεν είναι παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων».
Οι ελληνοκύπριοι προσπαθούν να αφανίσουν τους τουρκοκύπριους
Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο Οκτάι οι ελληνοκύπριοι προσπαθούν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους, κάτι που όπως υποστήριξε ξεκίνησε «αγνοώντας τους και μετατράπηκε σε δολοφονίες από χωριό σε χωριό, από σπίτι σε σπίτι». «Ήθελαν να μετατρέψουν τους Τ/κ, που ζουν ειρηνικά στη γη τους από το 1571, σε παρίες στην ίδια τους την πατρίδα. Υπήρχε όμως κάτι που η ΕΟΚΑ με τα αιματοβαμμένα χέρια και οι δυνάμεις που την υποστήριζαν δεν μπορούσαν να μετρήσουν, ότι η καρδιά των Τ/κ χτυπούσε για ελευθερία, το αίμα τους έτρεχε για ελευθερία. Με την πεποίθηση ότι αυτοί δεν μας υπολογίζουν κι εμείς θα γίνουμε ακόμα πιο ορατοί, οι Τ/κ ήρωες άρχισαν να οργανώνονται ενάντια στα βασανιστήρια και να δίνουν τον δικό τους αγώνα», είπε.
Σημείωσε δε τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος που συνεχίζονται, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα είναι δίπλα στο ψευδοκράτος στην προσπάθειά του για ανάπτυξη «στο δρόμο για την λύση» και «ίνσιαλαχ στην επόμενη σύνοδο της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών θα δούμε και τη σημαία της τδβκ».
Το μήνυμα Ερντογάν για την «ειρηνευτική επιχείρηση»
Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμα και αν δεν ήταν παρών στις εκδηλώσεις.
«Εκ μέρους του Έθνους μου και εμένα, με την ευκαιρία της 48ης επετείου της ειρηνευτικής μας επιχείρησης στην Κύπρο, στην οποία οι Τουρκοκύπριοι πέτυχαν ένα περιβάλλον ειρήνης και ελευθερίας, που έθαψε για πάντα την προσπάθεια καταστροφής των δικαιωμάτων, του νόμου, της ύπαρξης και της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού, τον κυρίαρχο, ισότιμο και κοινό ιδιοκτήτη του νησιού και προσωπικά συγχαίρω όλο τον τουρκοκυπριακό λαό με τα πιο εγκάρδια αισθήματά μου».
Η λύση να βασίζεται στην «πραγματικότητα»
Ο Ερντογάν διεμήνυσε για μία ακόμα φορά ότι «η επίτευξη μόνιμης λύσης θα είναι δυνατή με ένα πλαίσιο βασισμένο στην πραγματικότητα επί του εδάφους» στη βάση δύο ισότιμων κρατών.
Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να κάνει άκρη, επανέλαβε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι ο τουρκοκυπριακός λαός παραμένει θύμα του αδιεξόδου.
Την Τετάρτη έφτασαν στα χέρια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι προτάσεις του Ερσίν Τατάρ, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με τη Λευκωσία, νέα προσπάθεια θεμελίωσης του απαράδεκτου αφηγήματος για λύση στη βάση δύο ανεξαρτήτων κρατών.
Αν δεν γινόταν η εισβολή οι Τουρκοκύπριοι θα βίωναν την τραγωδία των Τουρκοκρητικών
Ο Τατάρ στο μήνυμα του για την εισβολή, την Τρίτη, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στις θέσεις του, επιρρίπτοντας και αυτός τις ευθύνες για τη μη λύση του Κυπριακού στους ελληνοκύπριους. Επανέλαβε επίσης τη θέση ότι η Ομοσπονδία δεν είναι εφικτή στην Κύπρο και ότι το Βαρώσι αποτελεί έδαφος του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων.
Χαρακτήρισε επιχείρηση ειρήνης την εισβολή και ανέφερε ότι αν δεν είχε γίνει «θα βιωνόταν στην Κύπρο μια δεύτερη τραγωδία όμοια με της Κρήτης, δεν θα έμενε ζωντανός ούτε και ένας Τούρκος στην Κύπρο και η Κύπρος θα μετατρεπόταν σε ελληνικό νησί όπως η Κρήτη».
Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι στις φιέστες
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι Τουρκοκύπριοι που δηλώνουν ξεκάθαρα την αντίθεση τους στις φιέστεις για τους εορτασμούς της εισβολής και καταδικάζουν δημόσια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προσπάθειας της ενίσχυσης της τουρκικής κηδεμονίας στο νησί, που γίνεται παραπέμπει όλο και περισσότερο σε ντε φάκτο προσάρτηση.