Σε ανακοίνωση που απέστειλε η Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας της οικογένειας του ηλικιωμένου (και ήδη θανόντος) που βάσει του χτεσινού δελτίου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ φέρεται να έπεσε θύμα απάτης ύψους 322.291 ευρώ, εκφράζεται η απορία για το λόγο που δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία στην υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά.
Στην ανακοίνωση τονίζεται το ερώτημα γιατί – μετά από τρεις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των υπεύθυνων της δομής, με τέσσερις προφυλακίσεις, αλλά και δεδομένου ότι στις 2 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η δίκη πρώην και νυν αντιπεριφερειαρχών Χανίων για παράβαση καθήκοντος – δεν αποφασίζεται το σφράγισμα της Μονάδας.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση της αστυνομίας για το πρόσφατο περιστατικό απάτης στα Χανιά, το ζευγάρι ηλικιωμένων απευθύνθηκε σε επιχείρηση (γραφείο ευρέσεως εργασίας) στα Χανιά αναζητώντας οικιακή βοηθό. Η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, με πειστικά επιχειρήματα και προφάσεις κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της εξασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και κάρτες της ιδίας και του συζύγου της.
Με αυτό τον τρόπο και κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2019 έως Μάρτιο 2022 η συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία φέρεται να είναι η προφυλακισμένη συνιδιοκτήτρια της δομής, από κοινού με τέσσερις ακόμα ημεδαπούς (μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα επίσης έγκλειστη σήμερα σε Κατάστημα Κράτησης), κατάφεραν να αποσπάσουν από την ημεδαπή και το σύζυγό της (ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή) σταδιακά το χρηματικό ποσό των 322.291 ευρώ.
Αρχικά, απέσπασαν χρήματα από τους ηλικιωμένους για μία οικιακή βοηθό που δεν εμφανίστηκε ποτέ. Στη συνέχεια, το κύκλωμα έπεισε την ηλικιωμένη να στείλει τον σύζυγό της στην δομή, όπου κατάφεραν να του αποσπούν και από κει χρήματα, ενώ αργότερα πείσθηκε να πουλήσει και ένα ΙΧ αυτοκίνητο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κας Παπαδάκη:
«Αναφερόμενη στη χτεσινή αρθρογραφία περί θυματοποίησης ηλικιωμένου – τροφίμου της ΜΦΗ των Χανίων που πρόσφατα απασχόλησε έντονα δημοσιότητα & δικαιοσύνη, θυματοποίηση με φερόμενη – σύμφωνα με την ποινική δικογραφία του ΑΤ Κισάμου – συνέργεια μίας εκ των ιδιοκτητών της ΜΦΗ, επισημαίνω την απορία μου για τη μέχρι τώρα στάση της εποπτεύουσας αρχής.
Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση κακουργηματικού χαρακτήρα, 3η κατά σειρά, μετά την κατηγορία περί ανθρωποκτονιών & εγκληματικής οργάνωσης για την οποία το Φλεβάρη διατάχθηκαν οι 4 προφυλακίσεις, και την αρπαγή ηλικιωμένης στον Πλατανιά τον Ιανουάριο.
Ο χρόνος τέλεσης του νέου αυτού αδικήματος – τουλάχιστον καθ’ ο μέρος αφορά τις πράξεις εξαπάτησης με φερόμενη συνέργεια της συνιδιοκτήτριας της ΜΦΗ – εντοπίζεται τον Αύγουστο του 2021, δηλαδή μήνες μετά τον από 22.3.21 αιφνιδιαστικό έλεγχο της ΕΛΑΣ κατά τον οποίο προέκυψαν πρόδηλες παραβάσεις της νομοθεσίας περί νόμιμης λειτουργίας των ΜΦΗ, ικανές να επισύρουν ανάκληση της άδειας.
Αμείλικτο τίθεται πλέον το ερώτημα, δεδομένης και της κατηγορίας που ήδη έχει απαγγελθεί κατά του Αντιπεριφερειάρχη – νυν και πρώην – για παράβαση καθήκοντος, μεταξύ άλλων και για την παράλειψη σφράγισης, ΓΙΑΤΙ μέχρι σήμερα η επίσημη ελληνική πολιτεία, δηλαδή η Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν εφαρμόζουν στην περίπτωση αυτής της ΜΦΗ τη νομοθεσία.
Η πρόσφατη απόφαση 1500/2022 του Α΄ Τμήματος ΣτΕ (αυτή που εκδόθηκε στην υπόθεση βιασμού της νεαρής Μυρτώς στην Πάρο από αλλοδαπό δράστη) ανοίγει το δρόμο έγερσης αγωγών των οικογενειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την επί μακρόν παράλειψη των οργάνων του να ενεργήσουν τα νόμιμα.
Οι αποζημιώσεις ουδέποτε υπήρξαν μέλημα των παθόντων στις παραπάνω υποθέσεις, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα όλα τα υπόλοιπα νόμιμα μέσα περιέργως δεν κινητοποιούν την εποπτεύουσα αρχή στην αυτονόητη, για κάθε ευνομούμενη πολιτεία, επιταγή προστασίας της 3ης ηλικίας».