Ευάλωτο όσο λίγες άλλες πόλεις στην απειλή της κλιματικής κρίσης, το Φίνιξ της Αριζόνα άρχισε να βάφει τα οδοστρώματα με ανακλαστική βαφή που περιορίζει την απορρόφηση θερμότητας στους αλφατοστρωμένους δρόμους.
Λόγω του σκούρου χρώματός της, η άσφαλτος απορροφά θερμική ακτινοβολία και καθιστά τους δρόμους πολύ πιο θερμούς από το γύρω περιβάλλον. Όπως συμβαίνει και με το τσιμέντο, η άσφαλτος αποβάλλει τη συσσωρευμένη θερμότητα αργά και διατηρεί τη θερμοκρασία ψηλή ακόμα και τις νύχτες.
Η λεγόμενη δροσερή άσφαλτος είναι έως και 7 βαθμούς Κελσίου πιο ψυχρή στην αφή από ό,τι η συμβατική επίστρωση, δήλωσε η δήμαρχος του Φίνιξ Κέιτ Καλέγκο.
Το ανακλαστικό σφραγιστικό υλικό έχει απλωθεί σε 117 χιλιόμετρα δρόμων και «οι κάτοικοι λένε πως ήδη νιώθουν τη διαφορά» είπε η Καλέγκο στο δίκτυο CBS.
H πόλη της, με πληθυσμό 1,6 εκατ. κατοίκων, είναι η πιο θερμή στις ΗΠΑ και η πέμπτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό.
Το Φίνιξ έβρασε το καλοκαίρι του 2020, όταν έζησε το θερμότερο καλοκαίρι της ιστορίας του με τη θερμοκρασία να παραμένει πάνω από τους 43 βαθμούς Κελσίου για 50 ημέρες. Επιπλέον, η νυχτερινή θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 32 βαθμούς για συνολικά 28 ημέρες.
«Κάθε καλοκαίρι βλέπουμε υψηλότερες θερμοκρασίες την ημέρα και λιγότερη δροσιά τη νύχτα» είπε η Καλέγκο.
Θερμική νησίδα
Λόγω της απορρόφησης θερμότητας από τα κτίρια και την άσφαλτο, η θερμοκρασία των πόλεων ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στην ύπαιθρο. Ζεστές πόλεις όπως το Φίνικ, το Λος Άντζελες και το Μαϊάμι διόρισαν υπεύθυνους για τον καύσωνα, οι οποίοι καλούνται να βρουν λύσεις.
«Εδώ στο Φίνιξ, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώνονται σε ανθρωποκτονίες είναι συγκρίσιμος με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν λόγω ζέστης» δήλωσε ο Ντέιβιντ Χοντούλα, διευθυντής αντιμετώπισης καυσώνων.
Οι θάνατοι από θερμοπληξία στο Φίνιξ ανέρχονται σε περίπου 300 το χρόνο σύμφωνα με το CBS.
«Το πρόβλημα δεν μπορεί να επιδεινωθεί και πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα» είπε ο Χοντούλα.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε γρήγορα».