Στην επέτειο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναφέρονταν τα τουρκικά ΜΜΕ την Κυριακή, με αρκετά από αυτά να σημειώνουν και τις δύο ειδικές εκδόσεις καθώς και το ντοκιμαντέρ που παρουσίασε το Σάββατο η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας.
Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτός που έγραψε και τον πρόλογο στο ένα από τα δύο βιβλία που παρουσιάστηκαν υπενθυμίζοντας μάλιστα πως με προεδρικό διάταγμα στις 10 Ιουλίου του 2020 διασφαλίστηκε η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.
Διαβάστε επίσης: Τούρκος ιστορικός: «Καταστρέφεται η Αγία Σοφία»
86 yıl sonra fethin sembolü, Fatih’in vasiyeti ve emaneti Ayasofya-i Kebîr Cami-i Şerîfi’ni aslına rücu ettirmeyi bizlere nasip eden Allah’a hamdolsun.
Ayasofya’nın dirilişi bir kez daha hayırlı olsun. pic.twitter.com/el996gVwOl
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 24, 2022
«Δόξα στον Αλλάχ, που μας έδωσε την ευκαιρία να επαναφέρουμε το σύμβολο της Άλωσης, το θέλημα και την εμπιστοσύνη του Πορθητή, την Αγία Σοφία, στην αρχική της κατάσταση 86 χρόνια μετά. Είθε η ανάσταση της Αγίας Σοφίας να είναι για άλλη μια φορά ευεργετική» ανέφερε ο Ερντογάν στο μήνυμα του στο twitter, που αναδημοσιεύεται στη Γενί Σαφάκ.
«Όνειρο που έγινε πραγματικότητα»
Το ρεπορτάζ του Ανατολού, αναφερόμενο στο βιβλίο στο οποίο ο Ερντογάν έγραψε τον πρόλογο σημειώνει πως ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η επιστροφή της Αγίας Σοφίας στο καθεστώς τζαμιού αποτελεί όνειρο που έγινε πραγματικότητα όχι μόνον για το τουρκικό έθνος, αλλά και για όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου. Πιστεύω πως η επαναλειτουργία του τζαμιού της Αγίας Σοφίας, που παρέμεινε θλιμμένη για 86 έτη, εκφράζει τα αισθήματα του έθνους μας και όλων των μουσουλμάνων. Το τέμενος της Αγίας Σοφίας, που πάντοτε προσεγγίσαμε με σεβασμό στη διάρκεια της ιστορίας, αποτελεί το πιο σημαντικό τμήμα της αισθητικής και τέχνης της τουρκο-ισλαμικής κουλτούρας, διατηρώντας παράλληλα το χαρακτήρα του ως πολιτιστική κληρονομιά (..) Ο πρόγονος μας ο Μωάμεθ ο Πορθητής, προστάτευε πάντοτε αυτόν τον ευλογημένο ναό ως κόρη οφθαλμού. Προστατεύουμε το τέμενος της Αγίας Σοφίας όπως προστατεύουμε και τα άλλα ιστορικά και πολιτιστικά αγαθά της χώρας μας».
Θα εξακολουθήσει να ζει ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά
Ο Ερντογάν τόνισε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανατολού ότι το τζαμί της Αγίας Σοφίας αποτελεί ένδειξη του πόσο έχει διευρυνθεί το πλαίσιο των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία υποστηρίζοντας ότι «θα εξακολουθήσει να ζει ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».
Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο «το ότι επανέκτησε τη θέση της ως χώρος λατρείας, δεν σημαίνει πως έχασε το καθεστώς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», καθώς «το τζαμί της Αγίας Σοφίας που αποτελεί σύμβολο νίκης μιας κατάκτησης που άνοιξε και έκλεισε μια εποχή και τα σημαντικά κειμήλια των προγόνων μας, θα συνεχίσει να ζει ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς αποτελεί έργο που προσθέτει ομορφιά στην Κωνσταντινούπολη. Η επαναλειτουργία της ως τζαμί μετά από 86 έτη, αποτελεί σίγουρα ένα ιστορικό γεγονός. Ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε η απόφαση αυτή να χρησιμοποιηθεί από αυτούς που βγάζουν εδώ και αιώνες χολή και αναζητούν δικαιολογίες για να ασκήσουν ισλαμοφοβία. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας με τα ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά του χαρακτηριστικά, αποτελεί την καλύτερη απάντηση ενάντια στην ισλαμοφοβία που βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη και στα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται εναντίον των μουσουλμάνων σε διάφορα σημεία του κόσμου».
Μόνο το τουρκικό έθνος αποφασίζει για την Αγία Σοφία
Υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό έθνος που δεν έχει ποτέ βλάψει την κληρονομιά των προγόνων του, αποτελεί την μόνη εξουσία που έχει λόγο στην απόφαση που αφορά στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, ο Ερντογάν σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου πως «το έργο αυτό που το ετοίμασε η Διεύθυνση Επικοινωνιών, αποκαλύπτει την ιστορική, αρχιτεκτονική, θρησκευτική και πολιτιστική σημασία του τεμένους της Αγίας Σοφίας. Θέτει επίσης την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου».